Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ogólne 200L - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Ogólne 200L (/showthread.php?tid=18171)

1 2 3

Ogólne 200L - kacperkrzyz - 09.03.2010

Zastanawiam się nad doborem obsady do 200L, musi spełniać nastepujące warunki :
-żadna z ryb nie może zjadać za dużo krewetek
-wolałbym żeby nie była to obsada jaką najczęściej się widzi(nie takie popularne ryby)
-żadne żyworódki
-ryby zamieszkujące dno miały by nie pokaleczyć się o żwir

Myślałem nad czymś następującym:

Obsada 1:
-2+2 ramirezy
-30 razbor klinowych
-xxx krewet rc,wp,babaulti
-10-15 kirysków? tu nie wiem
-10 grubowargów(kosiarki)

Obsada 2:
-1+1 zbrojnik niebieski
-20 danio lamparcich
-nie wiem co na dno
-10 grubowargów(kosiarki)

Dodam że nigdy nie udało mi się rozmnożyć żadnej ryby składającej ikrę, kiryski robią to u mnie co kilka tygodni, lecz jak przenoszę ikrę to pleśnieje, jak zostawię w ogólnym to po zgaszeniu oświetlenia bocje się tym zajmują.Więc stąd pomysł ze zbrojnikiem, on obronił by ikrę jak coś.

Nie mam w okolicy sklepu który sprowadzi mi rzadkie ryby, a na pewno nie w atrakcyjnej cenie, więc trudno będzie znaleźć mało spotykane ryby w mojej okolicy.

RE: Ogólne 200L - Yacek - 09.03.2010

15 kirysków? Dużo strasznie, chociaż takie stadko musi fajnie wyglądać.
2 Zbrojniki niby są ok, ale jeżeli trafisz na 2 samce to mimo, że to spore akwarium, mogą się nie polubić (a szanse na młode, no cóż... Smile ) Ale jeżeli to samiec i samica będzie, to młode hurtowo będą produkować, tyle że ukryciu i zorientujesz się co się dzieje dopiero jak stado czarnych kijanek po akwarium zacznie buszować
Jeżeli chcesz rybki łatwej do rozmnożenia, to nie polecam razbor. (ale jakbyś się na nie zdecydował, to może jakieś cierniooczki wtedy na dno?)

RE: Ogólne 200L - Pysia - 10.03.2010

Jeżeli zdecydujesz sięna ramirezy to Ci się rozmnożą jeżeli zapewnisz im odpowiednie warunki Wink A zachowania pielęgniczek przy tarle i odchowie młodych - bezcenne. Tylko żeby odchować choć kilka młodych, to potrzebna jest do tego obsada z głową. Na pewno kosiarki odpadają! Kiryki też. Swoją drogą 15 to zbyt wiele. 8 max.
Polecam ramirezy ( nawet 3+3) , tęczanki Wernera/Boraras Brygittae, drobnoustki itp. Na dno otoski Wink I to wszystko Smile Ewentualnie Pstrażenice na górną tafle.
Co do zakupu rybek, to ja kupuję w W-wie rzadkie gatunki- a mieszkam na Zagłębiu śląsko- dąbrowskim Wink Nie ma problemów z podróżą Wink

RE: Ogólne 200L - apri cort - 10.03.2010

10 kosiarek to byłoby za dużo i do 375l, o 200 nie wspominając. Kirysy odpadają ze względu na podłoże. Może po prostu rozważ piasek?

RE: Ogólne 200L - akwarystyk 030 - 10.03.2010

Razbory klinowe ok, nie interesują się krewetkami, pielęgniczki ramireza mogą zjadać małe krewetki, i atakować duże, kosiarki daj 5, a po co ci kiryski?
Krewetki będą wystarczająco oczyszczać dno i roślinki z resztek jedzenia itp.
Zbrojniki też mogą zajadać się małymi krewetkami, jak byś miał dużo roślin, a szczególnie dużo mchów, to poleciłbym ci skalary, piękne rybki, mojemu koledze mnożą się krewetki red cherry po mimo obecności 6 skalarów (w tym 1 dobrana dorosła para).

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 10.03.2010

Skalary mi się nie podobają, wolę ryby o normalnym kształcie.Kosiarek wcale być nie musi, kirysków podobnie.

Więc co powiecie na:
-3+3 p. ramirezy(choć sam uważam że aż 3 pary to trochę sporo)
-otoski są u mnie nie do zdobycia...
-i nie wiem jaką ławicę... mam już 16 razbor, ale nic nie stoi na przeszkodzie by je zamienić na coś innego

Co do podłoża, żwir przyszedł 2 godziny temu, wypłukałem 15 z 25kg, te 15 jest już ułożone na dnie.Teraz muszę spuścić 2/3 wody z starego akwa które zajmuje szafkę dla nowego 200L.Do soboty póki nie przyjedzie kupiec 135l postoi na podłodze.

RE: Ogólne 200L - Seoo - 10.03.2010

6 ramirez to trochę za dużo moim zdaniem 2+2 będzie ok.
Krewetki RC i WP krzyżują się ze sobą.
Z ławic możesz np. z 20 zwinników czerwonoustych.
Zamiast otosków mogą być zbrojniki niebieskie i kiryski.

2+2 ramirezy
20xzwinnik czerwonousty
xxxkrewetki
1+1 zbrojnik niebieski
8xkirysek

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 10.03.2010

Kirysi było powiedziane że nie bo pokaleczą się o żwir.A jak zbrojnik ma wcinać krewetki to też nie.Czyli już tylko nad ławicą się zastanawiam, akwa stoi do połowy zalane, czekam aż się wyklaruje woda.

RE: Ogólne 200L - Pysia - 11.03.2010

Otoski możesz zamówić sobie i pokryc przesyłkę konduktorską Wink
Co do łaiwcy, to wejdź w biotopy Ameryki i poszukaj rybki która Ci się spodoba Smile
Popatrz na zwinnika jarzeniowca Wink Pięknie prezentuje sie a tle roślinności ławica neona czarnego. Są to rybki bezpieczne dla ikry i młodych razmirezków Wink

RE: Ogólne 200L - mcda-p - 11.03.2010

A może duże stadko razbor tak ze 30szt? I do tego Piskorki, albo jakieś małe Bocje...Bojowniki albo Gurami? Albo stado Sumików szklistych? Typowo Azjatycka obsada - ale wcale nie taka często spotykana i bardzo zróżnicowana jeśli chodzi o kształty i kolory rybekSmile I będzie tolerować Krewetki.
Razbora klinowa - 20szt (coś na środek)
Sumik szklisty - 10szt (coś extra)
Piskorek Myersa - 7 szt (coś na dno)
Gurami mozaikowe - harem (coś przy powierzchni)
Krewetki RC xx