wielopłetwiec senegalski -
sun-chen - 15.04.2010
Dostałem wielopłetwca i po dwóch dniach pobytu w moim akwarium znalazłem rozszarpaną krewetkę filtrującą. Czy to jego sprawka? Pływają tam jeszcze skalary, giętkoząb wielkopłetwy, i neonki innesa. Czy neony mają szansę, czy skazane są na pożarcie?
RE: wielopłetwiec senegalski -
Yacek - 15.04.2010
Znalazłeś krewetkę czy tylko wylinkę? Spore musisz mieć akwarium skoro takiego potwora Ci sprawili. Jeżeli jest jeszcze mały to ich nie ruszy, ale jak pysk mu urośnie to możesz być pewien, że zrobi z niego użytek. Zwłaszcza że neonki przy dnie noce spędzają. Jakiego masz giętkozęba? Wielkopłetwy w zgodzie z resztą ekipy pływają?
ethnix - 15.04.2010
sun-chen napisał(a):Dostałem wielopłetwca i po dwóch dniach pobytu w moim akwarium znalazłem rozszarpaną krewetkę filtrującą. Czy to jego sprawka? Pływają tam jeszcze skalary, giętkoząb wielkopłetwy, i neonki innesa. Czy neony mają szansę, czy skazane są na pożarcie?
Nie wiem jak go dostałeś. Jeżeli jako prezent to do zdecydowanie nie udany. Jeżeli ktoś ci go dał ze swojego zbiornika to pozbył się problemu poprostu.
Rozumiem, że twój zbiornik to prawie domowy basen? Ponieważ w akwariach dorasta spokojnie do pół metra. Durga sprawa, że wraz ze wzrostem zacznie znikać wszystko co masz w zbiorniku ta bestia zjada wszystko co da tylko radę zjeść.
Guri - 15.04.2010
Na pewno oddał mu swój pokój

Dajcie spokój przecież to kolejne dziecko, które pisze tutaj po to aby pisać...
sun-chen - 16.04.2010
Yacek napisał(a):Znalazłeś krewetkę czy tylko wylinkę? Spore musisz mieć akwarium skoro takiego potwora Ci sprawili. Jeżeli jest jeszcze mały to ich nie ruszy, ale jak pysk mu urośnie to możesz być pewien, że zrobi z niego użytek. Zwłaszcza że neonki przy dnie noce spędzają. Jakiego masz giętkozęba? Wielkopłetwy w zgodzie z resztą ekipy pływają?
To z pewnością była krewetka. Liczyłem że zacznie od neonów, ale taka duża krewetka? EGON ma dopiero ok 12cm. Giętkoząb żyje w zgodzie z resztą. Mam go od dawna i nic nie zbroił do tej pory, chyba że tą krewetką on się zajął, to byłby straszny zbieg okoliczności.
sun-chen - 16.04.2010
ethnix napisał(a):sun-chen napisał(a):Dostałem wielopłetwca i po dwóch dniach pobytu w moim akwarium znalazłem rozszarpaną krewetkę filtrującą. Czy to jego sprawka? Pływają tam jeszcze skalary, giętkoząb wielkopłetwy, i neonki innesa. Czy neony mają szansę, czy skazane są na pożarcie?
Nie wiem jak go dostałeś. Jeżeli jako prezent to do zdecydowanie nie udany. Jeżeli ktoś ci go dał ze swojego zbiornika to pozbył się problemu poprostu.
Rozumiem, że twój zbiornik to prawie domowy basen? Ponieważ w akwariach dorasta spokojnie do pół metra. Durga sprawa, że wraz ze wzrostem zacznie znikać wszystko co masz w zbiorniku ta bestia zjada wszystko co da tylko radę zjeść.
Dostałem go w prezencie. Akwarium ma 200l. Może zanim podrośnie dorobię się większego baniaka. Rybcia jest super, jak wszama całą obsadę to dokupię mu towarzysza. Chętnie dorzuciłbym jeszcze trzciniaka. Myślisz że będą żyli w zgodzie?
sun-chen - 16.04.2010
Guri napisał(a):Na pewno oddał mu swój pokój
Dajcie spokój przecież to kolejne dziecko, które pisze tutaj po to aby pisać...
O co ci chodzi kolego? Naprawdę wzbogaciłeś forum swoją wypowiedzią.
ethnix - 18.04.2010
sun-chen napisał(a):Rybcia jest super, jak wszama całą obsadę to dokupię mu towarzysza.
Świetnie. Mamy więc nowy kierunek w akwarystyce, hodowla np. skalarów, giętkozębów, wielkopłetwów, neonów na karmę!
sun-chen napisał(a):Chętnie dorzuciłbym jeszcze trzciniaka. Myślisz że będą żyli w zgodzie?
Masz w zbiorniku bałagan pochodzący z całego świata. Ryby źle dobrane układami, biotopami, warunkami. Jeszcze trzcinak do tego? Śmiało. Proponuję także kilka sztuk np. Astronotus ocellatus
Tylko jaki to ma mieć cel?
sun-chen - 18.04.2010
Tylko jaki to ma mieć cel?
To taka drastyczna zmiana obsady bez oddawania ryb.
Trzciniak należy podobno do wielopłetwców, więc powinni chyba do siebie pasować. Widziałem jak wielopłetwiec pokaźnych rozmiarów pływa ze skalarami tak że myślę że moim również nic nie grozi, bo ich by mi było szkoda.
sun-chen - 18.04.2010
Proszę o wypowiedzi z własnych doświadczeń z tą rybką, bo do ogólnie dostępnych informacji mam dostęp.