Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) (/showthread.php?tid=19680)

Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - miszczunio - 02.05.2010

Dzisiaj gdy spojrzałem na swoje małe akwarium doświadczalne, w którym mam 6 rybek czyli po 2 z 3 gatunków 2x Pyszczak niebieski 2x Pyszczak żółty i 2x Pilęgniczka ramireza, a prawdopodobnie są to pary, bo starałem się właśnie je tak dobrać bo chodziło mi o ich rozmnożenie!
Po za wielkim poruszeniem w akwa zauważyłem, jak się okazało ,,parę niebieskich,, ganiającą się w małe kółko przy samym dnie, co jakiś czas ocierając się o siebie, przepychające się pyszczkami i przystając na parę sekund i na zmianę zbliżają się do swoich narządów płciowych (wyglądało jak by się całowały w pupy). Powtarzały to po kilka razy, a ich kolory raz były wyraziste i też bardzo słabe, niestety trwało to za krótko dla mnie bo nie zdążyłem wyciągnąć aparatu i uchwycić tej wiekopomnej chwili :/ Mam nadzieje że to był taniec godowy i coś z tego będzie!! Następnym razem będę przygotowany!!
Dalszym biegiem wydarzeń na pewno się podzielę Smile
Kurde podnieciłem się chyba bardziej niż ta parka hehe

RE: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - susel - 02.05.2010

miszczunio napisał(a):Dzisiaj gdy spojrzałem na swoje małe akwarium doświadczalne, w którym mam 6 rybek czyli po 2 z 3 gatunków 2x Pyszczak niebieski 2x Pyszczak żółty i 2x Pilęgniczka ramireza, a prawdopodobnie są to pary, bo starałem się właśnie je tak dobrać bo chodziło mi o ich rozmnożenie!
Po za wielkim poruszeniem w akwa zauważyłem, jak się okazało ,,parę niebieskich,, ganiającą się w małe kółko przy samym dnie, co jakiś czas ocierając się o siebie, przepychające się pyszczkami i przystając na parę sekund i na zmianę zbliżają się do swoich narządów płciowych (wyglądało jak by się całowały w pupy). Powtarzały to po kilka razy, a ich kolory raz były wyraziste i też bardzo słabe, niestety trwało to za krótko dla mnie bo nie zdążyłem wyciągnąć aparatu i uchwycić tej wiekopomnej chwili :/ Mam nadzieje że to był taniec godowy i coś z tego będzie!! Następnym razem będę przygotowany!!

Chwalisz się swoją fatalną obsadą w małym zbiorniku czy może tym ,że podniecasz się bardziej niż ryby podczas składania ikry?Pyszczaki z ramirezkami?- tego jeszcze chyba na forum nie było.Fajnie ,że złożyły ikrę życzę powodzenia w hodowli ,ale postaraj się o większe akwa i bez ramirezek.Może fotka inkubującej samicy?

RE: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - mikem - 02.05.2010

Prawda susel: fatalna obsada...co do rozmanżania pyszczaków i tańców godowych - zobacz u mnie w poście MOJE PYSKI jest filmik jak "tańczą" aulonki.

RE: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - miszczunio - 02.05.2010

susel napisał(a):
miszczunio napisał(a):Dzisiaj gdy spojrzałem na swoje małe akwarium doświadczalne, w którym mam 6 rybek czyli po 2 z 3 gatunków 2x Pyszczak niebieski 2x Pyszczak żółty i 2x Pilęgniczka ramireza, a prawdopodobnie są to pary, bo starałem się właśnie je tak dobrać bo chodziło mi o ich rozmnożenie!

Chwalisz się swoją fatalną obsadą w małym zbiorniku czy może tym ,że podniecasz się bardziej niż ryby podczas składania ikry?Pyszczaki z ramirezkami?- tego jeszcze chyba na forum nie było.

Widzę ze masz większy problem niż one! Każda z nich jest zadowolona i nie jest gnębiona... chodziło mi bardziej o dobranie je w pary i to mi się udało. Teraz oczywiście je porozdzielam co by parka mogła sobie spokojnie odchować ikrę. Jak już wspomniałem jest to moje doświadczalne akwa i mogę mieć tam nawet pływającą kupę i nic ci do tego cwaniaku.

Co się tak bulwersujesz?Nikt cię nie przezywa co innego ty.Nikt ci na tym forum nie powie ,że dobrze robisz dając ramirezy i pyszczaki.Trochę szacunku dla innych użytkowników tego forum.

Mikem - tańce godowe pyszczaków to coś pięknego. Smile

RE: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - miszczunio - 02.05.2010

Wiem o co ci chodzi, głupi nie jestem, no ale twój ton nie wskazywał przyjaznego co nie ?!
Sam wiesz jak taki taniec jest ciekawy bo zapewne go widziałeś, a Ja o nim tylko do tej pory czytałem i widziałem na zdjęciach, tak więc będę się jarał tym że mój cel został osiągnięty.........

Broń boże nie chciałem cię wyzywać ani nic takiego,jeżeli tak to zabrzmiało to przepraszam.Owszem widziałem taniec godowy kilka razy i za pierwszym razem się przestraszyłem - "że obgryzają sobie płetwy" bo tak to wyglądało.

RE: Pyszczak niebieski (Pseudotropheus socolofi) - Saletra - 02.06.2010

miszczunio napisał(a):głupi nie jestem

Napewno?

A w ogóle to jak tam twoje pyszczaki? masz małe pyśki?

High Rated Workspace Management And Moving Solutions Guide - FrankJScott - 12.08.2025

why not just google it