Efekt pralki - silny prąd wody, regulacja filtrów, ustawienie filtrów bez regulacji -
pewe - 05.10.2010
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i nowy w temacie akwarium.
Kupiłem gotowy zestaw 126l i mam wątpliwości czy poprawnie działa filtr. Mianowicie mam wrażenie, że tworzy zbyt silny prąd i wypuszcza zbyt dużo powietrza (powietrze dochodzi prawie na drugi koniec akwarium a czasem nawet zawraca

, bardzo też wygina rośliny. Ryb jeszcze nie mam bo jest to świeże akwarium, więc nie wiem jak poradzą sobie z silnym prądem. Filtr który posiadam jest dokładnie taki jak ten
http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-jp-022f-60-120l-600l-h-cena-i1241859547.html . Nie wiem czy ma to znaczenie, ale skróciłem o jakieś 5 cm wężyk doprowadzający powietrze, wyglądał na zbyt długi. Regulacja zaworkiem na końcu wężyka nie pomaga (można tylko zwiększyć ilość powietrza). I jeszcze jedno pytanie na jakiej wysokości najlepiej umieścić ten filtr.
Z góry dziękuję za pomoc i pewnie poproszę o nią jeszcze niejeden raz
RE: problem z filtrem - początkujący -
elekmc - 05.10.2010
Im niżej umieścisz filtr, tym powinno lecieć mniej bąbelków (przynajmniej u mnie tak zawsze było w filtrach wew.) Możesz także pomyśleć o stworzeniu jakiejś deszczownicy z kawałka rurki i w ten sposób nie będziesz robił takiej pralki w akwarium, a wystarczy że wyloty z deszczowni skierujesz na tafle wody i już bąbelki będziesz mógł podarować sobie całkowicie bo woda będzie się natleniać przez ruch tafli. pozdrawiam
Ja mam jeszcze pewne wątpliwości czy ten filtr wystarczy w takim akwarium bo nie ma on w sobie zbyt wiele miejsca na złoża filtrujące, ale niech wypowiedzą się jeszcze inni.
coldaqua - 05.10.2010
Pewnie, że filtr jest za mały. W sumie w takim akwarium powinien być już zewnętrzny ale to są już większe koszta. Filtr ma na pewno jakąś regulacje, żeby zmniejszyć ten przepływ. Jeśli robi Ci on pralke w 126l to pomyśleć co zrobił by w 60l .
apri cort - 05.10.2010
Zawsze możesz zdjąć pokrywę na gąbkę i zmienić ją na wielgachną gąbkę o bardzo drobnych oczkach. Jeśłi jest w środku jaki trzpień do zamocowania gąbki to zostaw ją bez pokrywy. To ograniczy przepływ wody i poprawi wydajność. Docelowo zmień filtr na kubeł i skoro jesteś nowy w akwarystyce to poczytaj dużo o obsadach, podstawach zakładania i pielęgnacji zbiornika, zanim zdecydujesz się na jakiekolwiek ryby.
janek144 - 05.10.2010
Załóż gąbkę z małymi oczkami polecam Ci atmana o kolorze jasno niebieskim jak coś to można ją przyciąć i dopasować a jak nie masz w komplecie trzpienia do trzymania gąbki to może pasować aqua szuta. Tak się składa że mam na stanie nowe części. O których wspomniałem

.
grzyn - 05.10.2010
Podepnę się pod temat. Też jestem raczkującym akwarystą, również zaserwowałem sobie akwa 126l, mam filtr unimax 250. Zastanawiam się jakie jest optymalne ustawienie mocy filtrowania i po czym poznać że ustawienie jest włsściwe lub zbyt mocne. Ustawiłem swój kubełek na raczej niskie obroty, zastoswalem deszczownie ustawioną płytko wylotem skierowana lekko ku tafli. Takie ustawienie wywołuje lekkie fale na powierzchni i nie znaczny ruch roslin które znajdują się bezposrednio pod wlotem i wylotem. Czy tak jest odpowiednio? A może moge troche podkrecić żeby lepsza filtracja była? Jasna sprawa że nie moge zrobić pralki w zbiorniku, ale jak znaleść to optymalne ustawienie?
elekmc - 05.10.2010
Ja w 280litrach mam dwa kubły podłączone na max obrotach i nie mam żadnej pralki. Kwestia też tego czy filtr jest typowo mechaniczny czy biologiczny. Jeśli to jedyny filtr w akwa to zapewne spełnia obydwie funkcje. Ja bym ustawił filtr na maxa a deszczownie albo umieścił głębiej i też skierowaną ku górze, albo skierował ją bezpośrednio na szybę. Pozdrawiam
apri cort - 05.10.2010
Ja też nigdy nie zmniejszałam obrotów, wszystko chodzi na max. Nie ma opcji żeby przy deszczowni była pralka, to tylko w maleńkich akwa się może stać.
grzyn - 05.10.2010
No tak, tyle że filtr jest przeznaczony do akwariów 90-250L wg producenta, moje po odliczeniu podłoża i odjęciu tego co z pojemności zabiera profilowana przednia szyba zostaje jakies 90-95L. Pralki nie bedzie ale napewno będzie targało roślinkami, no ale skoro najlepiej na maxa to sprspróbuję.
apri cort - 05.10.2010
Czy nie wydaje ci się, że 90-250l to ogromna rozbieżność? Ja tam zawsze patrzę na dolną granicę.
Ja mam JBL e1500 (200-600l) w 240l, a JBL 250 (teraz e900 do 90-300l) w 160l. Więc raczej kieruję się w stronę dolnej granicy. A jak dasz deszczownię, możesz ją przedłużyć dwukrotnie, to ciśnienie się rozłoży i wypływająca woda będzie tylko równomiernie poruszała powierzchnią.