czego brakiem jest tak marniejąca roslina -
majk - 07.11.2010
witam wszystkich mam akwarium 60 l
oświetlenie to 20 wat aqua glo czy jakoś tak, świeci się 12h dziennie
filtr kaskada aqnael FZN-1
mam w nim 10 neonów 3gupiki i 6 kirysow
moj problem polega na tym ze z liści roślin zostaje taka sama siateczka i nie wiem czym to jest powodowane a o to zdjecie:
http://yfrog.com/4jdsc01662sj
i to postepuje, juz z dwóch liscie dosłownie sama siateczka została a tak samo na początku wyglądało jak na tym wyżej
RE: czego brakiem jest tak marniejąca roslina -
janek144 - 07.11.2010
a używasz jakiś nawozów?
maksior - 07.11.2010
Potas na moje oko .
ss_langa - 07.11.2010
A przypadkiem ta żabienica nie jest nowym nabytkiem? Na moje jest to reakcja na zmianę parametrów wody,co przy tych roślinach to norma.Wątpię żeby kolega nawoził przy 60 litrach.Bez testów ani rusz w takim litrażu,bez obrazy ale trzeba mieć spore doświadczenie żeby w takim małym zbiorniku bawić się w nawożenie .
majk - 07.11.2010
no własnie nie nawoże kiedys raz dodałem potasu i tak jak pisało przez producenta i po 2 dniach miałem caly zbiornik glonów ze trzeba bylo robic wszystko od nowa wiec sie boje troszke a co do testow w oim mieście w zadnym sklepie zoologicznym nie maja testow to wody

wracając do nawozow mam aquaflorin tropicala i PlantaMain z TetraPlant ale sam boej sie ich uzyc a w zoologicznym mi powiedzieli ze niby tego brakuje tylko teraz jak to podac zeby glonow nie bylo.... Help Me !
Kesi - 08.11.2010
Nie nawozisz to co się dziwisz ->
http://www.akwaswiat.net/objawy-nadmiarow-i-niedoborow-w-nawozeniu-t-3768.html
apri cort - 08.11.2010
A nie masz przypadkiem jakiegoś młodego zbrojnika niebieskiego, do którego sięboisz przyznać? Wypisz wymaluj jak dziurki po żerowaniu młodych zbrojników... wiem bo u mnie właśnie tak się maluchy rozprawiły z niektórymi roślinami.
top2107 - 08.11.2010
podobne efekty miałem przy zbrojnikach, ale skalarki też tak działały na kryptokoryny ...
majk - 08.11.2010
nie mam ani skalarow ani zbrojnika ale jeszcze jedno mam mała zabe akwariowa moze to byc jej sprawka ? na czytałem sie forum i wiem że takich ryb w takim litrażu sie nie trzyma

wiec moze to jej sprawka ;>
ss_langa - 08.11.2010
na moje to jest tak: zmiana parametrów wody i być może to że roślina nie pochodzi z upraw podwodnych,potrzebuje czasu ja bym dał kulkę pod korzeń,poczekał aż liście padną i nie wywalał korzenia powinien odbić za jakiś czas.U mnie kiedyś też tak było a jak już się zadomowiła,puściła odpowiednie liście i jeden po drugim pęd kwiatowy.