ogólne 450l -
leon19826 - 20.01.2011
Witam wszystkich chciałem pokazać baniak który założyłem razem z bratem jakiś miech temu.Tak naprawdę to o akwarystyce nie mamy zielonego pojęcia.Wcześniej mieliśmy bańke ok 120l którą dostaliśmy od sąsiada w niej jakieś molinezje gurami itp. które po jakimś czasie padły.Zaczelismy od nowa nowy filtr grzałka i rybki takie jak trzciniak, pielęgnica Ellioti, gibiceps lamparci, sum pictus które są do tej pory w nowym akwenie a on wygląda tak;
Wymiary 150.50.60 [450l]
filtry Eheim 2228+Eheim 2012
ogrzewanie Eheim Jager 250W
oświetlenie 2x36W life glo+sera tropic sun
Ozdobą jest korzonek i kilka otoczaków
Rośliny to anubiasy i żabienice nie ma sensu wariować przy tej obsadzie
Do rybek które już były dokupiliśmy;
2x pielęgnice Ellioti
3x akara pomarańczowopłetwa
2x Vieja argentea
4x bocja [3wspaniałe 1tygrysia]
4x zbroiniki
4x kirysek
1x polypterus delhezi
Widok ogólny;
duża Ellioti;
młoda Vieja argentea i polypterus delhezi jeszcze sznurówka
akara rośnie na króla w akwenie
i jeszcze takie;
RE: ogólne 450l -
Dh0gym - 20.01.2011
Ładny korzeń
Malutki - 20.01.2011
Fajny korzonek, a tak to, akwarium nie najgorsze, trochę za słabe oświetlenie jak dla mnie, ale to zależy, co chcesz tam trzymać dokładnie.
kolcubuch - 20.01.2011
(20.01.2011, 22:00)Dh0gym napisał(a): Ładny korzeń
i ryby. Nic więcej nie ma do oceniania. Po prostu rzucony kłoda. Przesunąłbym go na prawo i obsadził to ucięcie nurzańcem tak, by nie rzucało się w oczy idealnie proste zakończenie. Oświetlenie spokojnie starczy dla prostych roślin takich jak mikrozorium, nurzaniec, kryptokoryny, anubiasy itp.
aleksandra84 - 20.01.2011
Korzeń wymiata! Kupiłeś czy znaleziony??? Zbiorniczek fajny, oświetlenie ok skoro nie chcesz trzymać tam więcej roślin. Tyle, że z tego co widzę masz anubiasy w żwir zakopane? Jak tak to je wyjmij i umocuj do korzenia
BlackHawk88 - 20.01.2011
A dla mnie ten korzeń jest za duży, zabiera pewnie ponad 100l. Poza tym nie Polipetrus tylko Polypterus.
Kondziu360 - 20.01.2011
Korzeń owszem ładny ale zbyt duży... No i oświetlenie to porażka na całej linii. Macie 0.16W/l.
apri cort - 20.01.2011
Nic nie muszą robić z oświetleniem, w końcu to prawie czarne wody, korzeń na pewno wpływa na parametry i zabarwienie wody, a roślin prawie nie ma.
Widzę, ze macie aspiracje zrobić coś a la "monster fish tank", czyli akwa z dużymi, silnymi rybami. Ale nie wiem, czy nie przesadziliście z ilością gatunków, to jest spory zbiornik, ale jak te wszystkie smoki urosną, to nie będą miały się jak mijać. Wydaje mi się, że niedługo potrzebna będzie redukcja obsady, musicie obserwować zachowania ryb i w razie czego interweniować. Nie miałam do czynienia z takim zbiornikiem, ale w przypadku takiej ilości dużych gatunków lepiej dmuchać na zimne.
theng - 20.01.2011
Świetny korzeń. Ale (j.w.) dałbym go w prawo do szyby. A nawet skrócił z tej płaskiej strony i dopiero przesunął. Z lewej powstało by trochę przestrzeni do pływania

.
Anubiasy jeśli nie mają zakopanego kłącza, mogą zostać w podłożu (sprawdzone przy tej granulacji). Ale jak zauważycie, że marnieje, to na korzeń go przeniesiecie (żyłką).
Bocje lepiej by się czuły w stadzie jednej odmiany. I przydałyby się jakieś kryjówki dla nich - w sklepach są drewniane rurki. Moje leżakują przytulone w pustym korzeniu. Czasami nawet do góry brzuszkami

.
Oświetlenie wystarczy dla tego typu akwa.
Podsumowując: podoba mi się.
Kondziu360 - 20.01.2011
(20.01.2011, 22:56)apri cort napisał(a): Nic nie muszą robić z oświetleniem, w końcu to prawie czarne wody, korzeń na pewno wpływa na parametry i zabarwienie wody, a roślin prawie nie ma.
Teraz przy Anubiasach im wystarczy. Ale jeśli będą chcieli dosadzić zwykłą Ludwigie, Wąkrotkę czy Heteranthere?
Chyba że naprawdę chcą zostać przy Anubiasie.