Pomoc w uporządkowaniu zbiornika [200L] -
davvid - 24.02.2011
Witam, mam 200L akwa, lecz wymaga już zmian. Chciałbym, żeby było więcej roślin (ogólnie żeby to było akwarium roślinne). Żeby było bardziej interesująco. Przeglądałem różne strony internetowe i znalazłem pare ciekawych aranżacji, lecz żadna z nich nie podoba mi się na tyle żeby ją po prostu skopiować, chciałbym coś z każdej. Oto zdjęcia:
Moje akwarium
To są aranżacje które mi się podobają:
1.
Zdj nr.1
Tutaj bardzo mi się podłoże.
2.
Zdj nr.2
Tutaj za to podoba mi się lewa i prawa strona. Lecz nie podoba mi się środek ( szczególnie te kamienie, wolał bym korzenie)
3.
Zdj nr.3
Tu podoba mi się w sumie wszystko, jest bardzo ciekawe, lecz ja chciałbym mieć bardziej zarośnięte podłoże i więcej wyższych roślin po jednej (lewej) stronie a po prawej niższe. I w tych roślinkach (po lewej) jakiś fajny duży korzeń. Tak jak
tutaj. Lecz inne rośliny po lewej stronie przy korzeniu.
Co o tym sadzicie?
Czekam na wasze pomysły, i jakieś ciekawe propozycje. Pozdrawiam.
RE: Pomoc w uporządkowaniu zbiornika [200L] -
zziom997 - 24.02.2011
jeżeli wklejasz jakieś zdjęcia podawaj do nich link.. to pogwałcenie praw autorskich.
davvid - 24.02.2011
(24.02.2011, 21:16)zziom997 napisał(a): jeżeli wklejasz jakieś zdjęcia podawaj do nich link.. to pogwałcenie praw autorskich.
Już. Sorry, nie wiedziałem.
Oto źródła zdjęć.
1.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=25943&postdays=0&postorder=asc&start=0
2.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=25943&postdays=0&postorder=asc&start=0
3.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=32615
Katherine - 24.02.2011
No to co my mamy ci tu doradzić?

Skoro chcesz więcej roślinności na dnie to zastosuj sobie taką siatke jak masz na nr.1 żeby ci sie utrzymywały te roślinki a nie cały czas wychodziły

ogólnie masz ładne akwa, widze że w kotniku są małe

Pozdrawiam ;*
davvid - 24.02.2011
(24.02.2011, 23:04)Katherine napisał(a): No to co my mamy ci tu doradzić?
Skoro chcesz więcej roślinności na dnie to zastosuj sobie taką siatke jak masz na nr.1 żeby ci sie utrzymywały te roślinki a nie cały czas wychodziły
ogólnie masz ładne akwa, widze że w kotniku są małe
Pozdrawiam ;*
Dzieki, ale chciałbym żeby wyglądało tak bardziej estetycznie. Tak w kotniku są małe gupiki hehe. Ale przejdą do innego, mniejszego, 60L akwa z cala reszta już niedługo

. A tutaj będzie coś ciekawszego jak już akwa będzie 'odnowione'. Najprawdopodobniej skalary.
Pozdrawiam.
Malutki - 25.02.2011
Zziom odnośnie twojej wypowiedzi.
Pogwałcenie praw autorskich jest wtedy, kiedy umieszczamy np. zdjęcia i mówimy, że są one nasze, bądź umieszczamy cokolwiek innego wykonanego przez kogoś innego w naszym artykule/dziale/temacie czymkolwiek.
Czyli jeśli ja bym stworzył temat pt. "450l roślinne [Quaras]" W temacie pisał przedstawiam wam moje akwarium itd. itp. a dałbym zdjęcia np. Akwarium Gregora czy Apri

.
To jest właśnie złamanie praw autorskich
A co akwarium, no to musisz zdecydowanie dosadzić roślinek jeśli o to chodzi, jakiś trawniczek, na tył z boku mogą jakieś Rotale, na 2 plan blyxa. Musisz sobie pooglądać roślinki i powiedzieć jakie Ci się konkretnie rośliny podobają, wtedy można Ci coś podpowiedzieć, które ok, a które nie i jak je umieścić
mcda-p - 25.02.2011
Jakich konkretnie podpowiedzi potrzebujesz? Jakich użyć roślin, czy gdzie postawić korzeń? Bo nie bardzo wiem o co kaman...
davvid - 25.02.2011
(25.02.2011, 09:57)mcda-p napisał(a): Jakich konkretnie podpowiedzi potrzebujesz? Jakich użyć roślin, czy gdzie postawić korzeń? Bo nie bardzo wiem o co kaman...
Jakich roślin użyć, nie znam się jeszcze na rozpoznawaniu roślin. Chciałbym wiedzieć jak się nazywają te roślinki na zdjęciach, np trawniczek, i te roślinki przy tym korzeniu po lewej.
Malutki - 26.02.2011
Powiedz o które zdjęcie dokładnie Ci chodzi i wtedy Ci podpowiemy jak się te roślinki nazywają.
davvid - 26.02.2011
(26.02.2011, 11:48)Malutki napisał(a): Powiedz o które zdjęcie dokładnie Ci chodzi i wtedy Ci podpowiemy jak się te roślinki nazywają.
[quote]
Zdj 1. Jak sie nazywa ten mech na podlozu.
Zdj 2. Te rosliny po jewej stronie za kamieniami.
Zdj 3. Srodkowa roslina za korzeniem, mech z przodu i trawa.