Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: DIY (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Temat: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc (/showthread.php?tid=28826)

1 2 3

Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - tarcza - 23.08.2011

Witam serdecznie,

Czy możliwe jest sklejenie kamieni w celu stworzenia małej jaskini dla rybek? Pytanie dotyczy dokładnie tego, jakim klejem można by to skleić, tak aby ani klej nie zmienił parametrów wody, ani by woda nie doprowadziła do zmniejszenia wytrzymałości spoiwa.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Thorgus - 24.08.2011

połóż jedno na drugim kolega kiedyś korzenie i kamienie kleił i wyszło fatalnie pół roku i się rozleciało

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Korcyk - 24.08.2011

Już Ci udzieliłem odpowiedzi na innym forum. Wink
Jeszcze raz napiszę: sylikon akwarystyczny to najlepsze rozwiązanie.

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Kondziu360 - 24.08.2011

Brzmi to trochę podejrzanie, mam nadzieję że nie robisz garażu dla Welonów w 30l...
Tak jak kolega wyżej, sylikon akwarystyczny...

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - lasztom - 24.08.2011

Nie klej tego, nie ma sensu!! Jak chcesz mieć jakieś konkretne ułożenie kamieni, a one się nie trzymają to lepiej je lekko podłubać jakimś płaskim śrubokrętem i młotkiem tak ażeby się nie kołysały - wtedy jest pewne. Jak skleisz silikonem to może się zdarzyć, że jak się rozklei (a z powodu naprężeń rozklei się na pewno) to przyciśnie rybę.

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - tarcza - 24.08.2011

Dzięki za pomoc, spokojnie nie jest to garaż dla welona, raczej jaskinia dla niedawno urodzonych glonojadków w 63L.

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - kaasiaa - 25.08.2011

A ja kleiłam i się trzymało, można kupić silikon akwarystyczny w sklepach typu obi czy castorama, jedna rada on długo schnie więc trzeba trochę poczekać ale jest ok

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Ilvenos - 28.08.2011

Nie... Żadna castorama! Zakup specjalistyczny silikon w zoologu. Nie dużo droższy, a bez połowy tych trujących składników. Nawet zapach inny.

Co do samego klejenia, kleiłem nie jedną grotę, nawet stworzyłem z kamieni tło strukturalne klejąc kamienie do szyby akwa i działa. Jedna grota mi się rozleciała gdy ją wyciągnąłem z wody podczas restartu i położyłem na ziemi, a następnie stanąłem na niej Wink

RE: Klejenie elementów dekoracji - prośba o pomoc - Kvasir - 29.08.2011

Ilvenos w Castoramie też można kupić "specjalistyczny" silikon akwarystyczny firmy Soudal. Za dużą tubę do pistoletu wychodzi kilkanaście złotych. Problem w tym że jest koloru białego, ale jest to silikon przeznaczony do akwariów i ryb. Sam mam nim wyklejone tło w malawi i moja banda pojebków czuje się dobrze.

Best Korean Business Massage Blog - FrankJScott - 19.06.2025

To the person asking about busan oltal massage, girl call, massage free, actual massage, busan thai, chungbuk massage, busan aroma recommendation, massage affiliate, massage, thai location, I highly suggest this full article about korean business massage blog or buttocks massage, aroma thai massage, jeonbuk massage, incheon massage, regional massage, gangwon massage, massage introduction, daegu massage, massage service, massage site, alongside all this continue reading this on korean business massage advice alongside all noblesse massage, busan oltal massage, night massage, waxing massage, jeonnam massage, busan thai dish, business trip recommendation, ulsan home massage, night massage, massage massage, as well as this super fast reply about korean business massage forum which is also great. Also, have a look at this official statement on korean business massage advice not forgetting sites such as jeonbuk business trip, dish massage, nearby business trip, massage sleep, gyeonggi massage, indong massage, business trip collection, female massage, business trip seoul, massage service, together with this his explanation about korean business massage tips and don't forget beauty massage, busan business trip thai, massage daegu, massage aroma, massage affiliate, web site on on top of business trip site, daegu thai, massage incheon, seoul business trip thai, ulsan thai, for good measure. Check more @ Top Korean Business Massage Info dd19177