tanganika, muszlowce. -
fabio90 - 29.08.2011
Zbiornik: długość 80 szerokość 35 wysokość 40- 112 Litrów,
Filtracja: Nie dobrana
Obsada: lamprologus ocellatus + co?
Pytanie:
Witam, zamierzam zakupic kolejne akwarium o wym. powyższych. Chce hodowac w nim muszlowce ocellatusy. Zastanawiam się nad ilością rybek, oraz doborem innego gatunku do tych malych terrorystow. Mialem wczesniej ten gatunek w akwa, ale biotop nie mial za wiele wspolnego z tanganika. WIec pytanie brzmi, ile sztuk na taki litraz, oraz jaki inny gatunek polecacie do tych muszlowcow? fajnie by bylo gdyby ten gatunek zajmowal warstwe wierzchnia wody.
RE: tanganika, muszlowce. -
Seoo - 30.08.2011
Tu masz propozycje obsada do Tanganiki utworzone przez eksperta
http://www.akwaswiat.net/tanganika-przykladowe-obsady-zbiornikow-t-13110.html
Matti92 - 30.08.2011
jeżeli chcesz ocellatusy to tylko jeden samiec i może ze 2-3 samice a o innych gatunkach raczej zapomnij za mały zbiornik a co do ocellatusów to są strasznie agresywne ja mam u siebie dwa samce i 4 samice które wyrosły z maluchów które sobie kupiłem i jest tylko jeden pan akwa dominujacy osobnik nawet samice gania więc do ocellatusów bym nic nie wpuszczał
Kroczek33 - 30.08.2011
Do occelatusów nadają się mniejsze gatunki naskalnika lub szczelinowce .
fabio90 - 30.08.2011
Dziękuje za informacje, wiec nie powinno sie laczyc w takim zbiorniku muszlowcow i innych ryb? czy generalnie istnieje gatunek muszlowca o lagodniejszym charakterze? moze multifasciatus? zalezy mi na tym, zeby jakis ryb tam jeszcze plywal
Kroczek33 - 31.08.2011
w 112l spokojnie muszlowce z naskalnikami mogą mieszkać , napisałem ...