Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
tropheusy zdychaja:( - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Biotopy (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Tanganika (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Temat: tropheusy zdychaja:( (/showthread.php?tid=30673)

1 2 3 4

tropheusy zdychaja:( - sivczenko - 31.12.2011

Witam serdecznieSmile Mam wielki problem a mianowicie mam 240l zbiornik filtr zewnętrzny fluval 204, wewnętrzny eheim biopower 240 który chodzi 24/h a zewnętrzny włączam jak jestem w domku, do tego piasek kwarcowy jedną sztuczną roślinkę i jedną tzw trawę z żywych.Do jakiegoś czasu trzymałem tam 4 sztuki yellowków 4 sztuki red red oraz 2 sztuki mangano. Półtora miesiąca temu dokupiłem tropheusy dubois 8 sztuk bo bardzo chciałem hodować te piękne rybki no i właśnie już mi zostało zaledwie 3 sztuki reszta mi zdechła nie mam pojęcia co się dziejeSad(((( pomóżcie jeżeli da się to jakoś wytłumaczyć dlaczego zdechły a podejrzewam że te 3 sztuki w niedługim czasie też padnieSad dodam tylko że mierzę wodę regularnie i napaskach jbl woda ta jest idealna tak więc gdzie tkwi problem??? pomocy!!!!

RE: tropheusy zdychaja:( - Basteq - 31.12.2011

Filtr zewnętrzny powinien chodzić cały czas. Za małe akwarium jak na tyle ryb.

RE: tropheusy zdychaja:( - sivczenko - 31.12.2011

myślisz że to powód?? ja nie mam pojęcia nie zaprzeczam ale dodam tylko że wszystkie te ryby które posiadam są młode no i małe tak więc nie wiem co myśleć.A powiedz mi czy może to jest to że są wymieszane biotopy?? malawi i tanganika czy nie??

Zauważyłeś, żeby ryby walczyły?

Jakie są parametry wody?

Powiem tak od czasu do czasu jedna mangano gdzieś tam którąś pogoni ale tak żeby często walczyły to nie! aha i jeszcze na cztery red redy wyklarowały się dwa samce i jeden już jest gdzieś zaczajony cały czas bo jak wypłynie o ten drugi już go goni i nie daje mu być!! ale żeby tropheusy walczyły to nie!! To dlaczego już mi 5 zdechło???

Pytałem jakie są parametry wody.

na paskach mierze tak więc NO3 -10mg/l
NO2 -0mg/l
GH >7"d
KH 6"d
PH 7,6
CI2 0mg/l
wydaje mi się że parametry są dobre do tych wszystkich gatunków ale jak coś to pisz w czym możesz mi pomóc

Niby w porządku ale możliwe, że zatrułeś ryby wyłączaniem filtra.

Filtr ma chodzić 24h. Obserwuj ryby czy się nie tłuką.

Zdecydowanie nie dokupuj już nic do tego akwarium.

Jak coś to pisz

No nie zamierzam nic dodawać ale właśnie szukam i widzę tylko już tylko te 2 tropheusy 3 yelowki 4 redy w tym samiec jeden nie pływa i 2 mangano!! a jak mi zdechną te dwa tropheusy ?? to będę miał tylko 9 ryb w 240l?? co dokupić jakby co??

Jak będą dalej zdychać to trzeba dojść przyczyny a nie kupować nowe aby też zdechły.