Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań (/showthread.php?tid=30855)

1 2

Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - Piwosz - 12.01.2012

Witam Wszystkich forumowiczów. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu piszę ?? Smile

Od dłuższego już czasu chodziło mi po głowie założenie akwarium.
Zacząłem więc zbierać fundusze i przeglądać różne fora akwarystyczne w poszukiwaniu konkretnych informacji.
Tak oto trafiłem na to forum, gdzie znalazłem większość z tego co chciałem wiedzieć. Ale nie wszystko, dlatego piszę tego posta z prośbą o odpowiedź.

Zdecydowałem się na szkło proste 200l (100x40x50) + oczywiście pokrywa 2x30W. Oczywiście standardowe lampy idą do szafy i tu pojawia się pierwsze pytanie: Jakie oświetlenie?? trochę poszperałem i z tego ogromu dostępnych świetlówek zdecydowałem się wybrać pomiędzy takimi zestawieniami:

- Hagen Aqua-Glo 18000K + Hagen Flora-Glo 2800K
- PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K + PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K

Jeżeli ktoś może coś doradzić to bardzo proszę.

W obsadzie będzie na pewno:
20 x Rozbora klinowa
20 x Neon czerwony albo 20 x danio czerwone (raczej neon ale jeszcze nie wiem),
2-3 parki Pielęgniczki Ramirezy,
4 x kirysek,
2 x cierniooczek,
2-4 x glonojad i narazie chyba tylko tyle. Bardzo lubię gatunki przydenne, więc być może później co jeszcze dołożę Smile

Jeśli chodzi o roślinki to hmm.. tył chce obsadzić Rotala rotundifolia indica, po środku korzeń o szerokości max 50 cm + jakieś skałki i może połówka kokosa lub bambus (odpowiednio obciążony, o ile się uda) o średnicy 7 cm z otworem dla glonków (tylko nie wiem czy glonki będą chciały taki domek, jeśli nie to wywalę i wstawię coś innego Smile ), roślinki na środku to chyba kryptokoryna pomięszana z jakąś trawką rosnącą do max 10-15 cm.
Jeśli chodzi o pierwszy plan, to nie planuję żadnego gęstego trawnika, tylko kilkanaście małych kamieni porośniętych mchem.
Mech wymyśliłem sobie taki: Mech Christmass (Vesicularia montagnei) oraz na kamienie i część korzenia Mech Phoenix (Fissidens fontanus).

I to byłoby chyba tyle. Jeśli macie jakieś propozycje co można dołożyć na tył lub środek, ewentualnie co podmienić to chętnie się dowiem.

Jako podłoże chce zastosować 2cm przód i 4cm na tył warstwę JBL AQUABASIS PLUS (2 x 5l powinno wystarczyć) i przysypać to warstwą od 3 cm z przodu do ok 6 cm z tyłu żwirkiem krzemowym czarnym o grubości 1-3mm (20-25kg). Tylko nie wiem gdzie dostać taki w miarę gładki, żeby mi rybek nie kaleczył. Jeśli ktoś wie gdzie to dajcie linka.
Ja znalazłem tylko taki, nada się?? http://www.zooplus.pl/shop/rybki/dekoracja_akwarium/podloza_do_akwarium/zwirek/151745

Kolejna sprawa to filtr zewnętrzny. W grę wchodziły dwa:

- Hagen Fluval 305 -- pobór 15W, poj. filtra 6,6l, przepływ 1000l/h
- JBL CRISTAL PROFI E 901 GreenLine -- pobór 11W, poj. filtra 7,6l, przepływ 900l/h, 50 zł tańszy

Zdecydowałem sie na JBL-a. Cena wg mnie dobra, a filterek z tego co czytałem też dobry. No chyba że bardziej polecacie Fluval-a??

W tym miejscu mam drugie pytanie: jakie na początek zastosować wkłady filtracyjne?? JBL ma w standardzie wkład ceramiczny i gąbkowy, a do tego w gratisie jest węgiel aktywowany.
Może na razie zostawić tak jak jest, a dopiero gdy zajdzie potrzeba coś wymieniać??

I na koniec jeszcze pytanie: jakich nawozów używać do roślin ?? I czy to ma być nawóz w płynie czy bardziej pałki?? Możecie polecić coś odpowiedniego??

Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam Piwosz

RE: Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - HELL BOY - 12.01.2012

W obsadzie będzie na pewno:
20 x Rozbora klinowa
20 x Neon czerwony albo 20 x danio czerwone (raczej neon ale jeszcze nie wiem),
2-3 parki Pielęgniczki Ramirezy,
4 x kirysek,
2 x cierniooczek,
2-4 x glonojad i narazie chyba tylko tyle. Bardzo lubię gatunki przydenne, więc być może później co jeszcze dołożę

to wkońcu 200l Smile można wybierać, dałbym jedną ławicę 20-40 sztuk i 6-7-8 kirysków

RE: Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - mcda-p - 12.01.2012

Dobrze że zdecydowałeś się na zwykłe prostokątne akwarium. Piszesz, że wymieniasz żarówki standardowe na akwariowe, ale jeśli zależy ci na roślinach i tak światła będzie mało, 0,3W/l, przydałoby się jeszcze conajmniej jedną 30W domontować.
Kolejna sprawa to obsada. Zdecyduj się czy chcesz kiryski czy piskorki(cierniooczki). Oba gatunki są stadne, oba żyją na dnie, a skoro ma być tu zbrojnik, to tylko jedne z nich się zmieszczą. Kiryski na pewno są atrakcyjne pod względem charakteru- energiczne, ciekawskie i wszędzie ich pełno. Piskorki z kolei przyciągają uwagę swoim oryginalnym wyglądem, ale za dnia rzadko kiedy maja odwagę się pokazać, rządzą akwarium dopiero po zmierzchu. Widzę także że masz chrapkę na dwa stada- ale jak już to nie wybieraj gatunków pływających w środkowej częsci zbiornika, tylko takie które preferują różne strefy. Danio ci odradzam w zupełności ze względu na odmienne wymagania.
Ja bym ci proponowała:

10x pstrążenica marmurkowa
20x neon czerwony/innesa/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty/prystelka/miedzik obrzeżony/żałobniczka/barwieniec czarny/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/tęczanka wernera/razbora klinowa
2+2x pielęgniczka ramireza
1+1x zbrojnik niebieski
6x piskorek sumatrzański/kirysek panda/spiżowy/pstry

lub

30-35x neon czerwony/innesa/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty/prystelka/miedzik obrzeżony/żałobniczka/barwieniec czarny/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/tęczanka wernera/razbora klinowa
2+2x pielęgniczka ramireza
1+1x zbrojnik niebieski
6x piskorek sumatrzański/kirysek panda/spiżowy/pstry

Żwirek powinien być drobniutki np. rzeczny, naturalny, ewentualnie piasek, nie kupuj ostrego bazaltu ani niczego w tym stylu bo planujesz kiryski/piskorki.

Nawóz kupisz na internecie za grosze, w postaci soli do rozpuszczenia w wodzie, pod rosliny takie jak kryptokoryna możesz dodatkowo podłożyć kulki gliniano-torfowe.

RE: Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - Piwosz - 12.01.2012

Witam i dzięki za szybką odpowiedź.

Tak więc danio odpadają definitywnie.

Wielka szkoda, że muszę wybierać pomiędzy piskorkami a kiryskami. Dzięki kiryskom cały czas coś się dzieje na dnie (spiżowe są moimi ulubionymi), a piskorki są po prostu piękne i bardzo cieszy jak się pokazują co jakiś czas. Do wpuszczenia rybek jeszcze sporo czasu, więc jeszcze to przemyślę. A co do reszty rybek to biorę się za przeglądanie i lekturę o nich. Ta marmurkowa jest świetna.

Jeżeli chodzi o żwirek, to wiem, że najlepszy byłby taki rzeczny, naturalny, ale trochę denerwuje mnie jego żółtawy kolor, dlatego chciałem czarny. Dodatkowo na tle czarnego żwirku dużo lepiej wyglądają rybki i roślinki. Dzisiaj na allegro znalazłem czarny piasek kwarcowy o granulacji 0,8-1mm.
http://allegro.pl/czarny-piasek-kwarcowy-1-mm-3-50zl-1-kg-i2011648378.html
tylko właśnie nie wiem czy piasek/żwirek kwarcowy też nie jest za ostry, bez względu na granulację. Jeśli tak to trudno. Nie zawsze ma się to, co się chce mieć i wezmę taki
http://www.zooplus.pl/shop/rybki/dekoracja_akwarium/podloza_do_akwarium/zwirek/151751
albo pójdę i wezmę prosto z rzeki Smile wypłuczę, wygotuję i zobaczę co z tego wyjdzie he he. Tylko czy jest sens oszczędzać?? Jeśli się da, to czemu nie Smile

A co do trzeciej świetlówki, to nie jestem pewien czy się zmieści. W jednym ze sklepów w Częstochowie oglądałem pokrywy i w jednej jestem pewien, że nie da rady dołożyć trzeciej lampy. Natomiast w drugiej było już więcej miejsca, ale na 100% pewien nie jestem. Ewentualnie zdemontować je wszystkie i zamontować od nowa trzy lampy po swojemu w takich odległościach żeby się zmieściły.
Hmm... spoglądam na ceny stateczników elektroniczny 3x30W pod T8 i widzę, że trzeba dać 85zł+ przesyłka. Może lepiej dołożyć 100zł do pokrywy i poszukać już gotowej z 3 lampami?? Biorę się za szukanie. A tymczasem powiedzcie mi jeszcze jaka miałaby być na trzecia lampa, biorąc pod uwagę te dwa zestawy:

- Hagen Aqua-Glo 18000K + Hagen Flora-Glo 2800K
- PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K + PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K

Dzięki raz jeszcze za szybką odpowiedź i pozdrawiam

RE: Zakładanie nowego akwarium - kilka pytań - mcda-p - 12.01.2012

Piasek kwarcowy o czarnym kolorze może być, przynajmniej to nie bazalt, to dobre rozwiązanie jeśli podoba ci się ciemne podłoże.
Jak uda ci się wyrwać używany statecznik to zapłacisz grosze. Mi udało się zdobyć na aukcji statecznik 2x20W za 5zł; pewnie ma ze 20 lat ale działa bez zarzutu Wink
Dobre kombinacje świetlówek pod wzrost roślin:
AQUA-GLO + SUN-GLO
AQUA-GLO + FLORA-GLO
Ja mam SUN-GLO + FLORA-GLO, piszą że to stymuluje wzdłużny wzrost roślin i uwypukla kolorystyke ryb.

Useful Toddlers Bed Guide - FrankJScott - 18.06.2025

To the guy asking about loft bed deals, low loft bed frames, double loft bed cheap, loft bunk bed with drawers, cool bunk beds for 3, wooden bunk beds with storage, bunk beds with, childrens double bunk bed, slide on bunk bed, low bunk beds for small rooms, I highly suggest this moved here about loft bed url or bunk beds with desks under, single with double bunk bed, convertible bunk, double size bunk beds, full over full bunk beds, single size loft bed, bunk beds 3 in 1, full low bunk bed, single bunk beds for sale, bed frame bunk bed, as well as this top rated double decker bed site as well as bunk loft, small single bunk, bed on loft, low loft bed with drawers, a bunk bed, loft bed deals, high loft bed with slide, wooden bunk bed with slide, double loft bed with storage underneath, single over double bunk bed with stairs, not to mention this read this post here on kids bed info which is also great. Also, have a look at this great toddlers bed forum and don't forget loft bed with room, bunk bed single bed, bunk beds for 5 year olds, bunk bed with storage white, bunk bed frame single, full bunk beds with storage, loft bed with play space underneath, small bump beds, 2 bed loft bed, cheapest place to get bunk beds, as well as this from this source for kids bed details on top of small bunk bed with slide, double bed single bunk, queen loft bed with slide, bunk bed with shelves and storage, basic bunk beds, our site for on top of trendy bunk beds, bed for under loft bed, shared room loft beds, pay monthly bunk beds with mattress, bunk bed small double, for good measure. Check more @ Top Custom Printing Service Sydney Site 7e7_928

Best Tesla Accessories Website - FrankJScott - 25.06.2025

To the person inquiring about tesla model 3 to buy, inside the tesla model y, tesla 3 and y, model 3 and y, model 3 screen swivel, tesla 3 steering wheel, model 3 and y, tesla model s storage accessories, tesla model 3 back, tesla latest model y, I highly recommend this updated Tesla assessory blog or tesla model 3 cheapest price, yoke for model y, tesla model y price per month, tesla model y on sale, body kit for tesla model y, tesla model 3 cell phone holder, tesla canada y, model y 3, carbon fiber model 3, tesla model x plaid accessories, as well as this cool Tesla assessory blog which is worth considering with 2024 model 3, difference between tesla 3 and s, model y tesla release date, model 3 rear, start tesla model 3, rear screen tesla model y, 3 wheel tesla, model y rear screen, model y interior upgrades, tesla mod3l 3, not to mention this experienced on Tesla assessory blog which is also great. Also, have a look at this more hints for Tesla assessory url on top of buy tesla model3, tesla model y deals, tesla model y dashboard, tesla cover model 3, tesla new y, tesla model 3 1, model 3 trim, tesla y shop, model y carbon fiber, tesla model y price per month, which is worth considering with this find for Tesla assessory advice not forgetting sites such as new model y, model 3 centre console, tesla compare model 3 and y, model 3 performance wheel, yoke tesla model 3, discover more here on bearing in mind tesla sport steering wheel, tesla carbon fiber steering wheel, tesla y steering wheel cover, tesla model 3 trunk accessories, tesla model 3 cheapest price, for good measure. Check more @ Great AI Stock Trading Platform Site e401d34

Awesome Mint Miner Info - FrankJScott - 10.07.2025

In reply to the people asking about bit coin, top cryptocurrency, bct crypto, cloud mining what is it, mining crypto, mining miner, kryptovaluta mining, platform mining, mining and minting, mining what is mining, I highly suggest this helpful resources about cryptocurrency url or bct crypto, cloud mining for beginners, mining info cloud mining, cheap cloud mining, cloud mining provider, mining on cloud, mining and minting, krypto tezba, mining what is mining, bit coin in, not forgetting sites such as this on bing for MintMiner advice together with mining crypto, cloud mining what is it, crypto bct, bit coin miner, cloud mining provider, krypto tezba, mint miner, cloud mining platform, world miner, kryptovaluta mining, on top of this learn more here about Mint Miner forum which is also great. Also, have a look at this excellent cryptocurrency info not forgetting sites such as mining miner, miner mining, a bit coin, cheap cloud mining, cloud mining, digital currency in, crypto bct, cloud mining what is it, about cloud mining, coin criptovalute, not forgetting sites such as this go here about cloud mining site and don't forget cloud mining for beginners, a bit coin, miner cloud mining platform, kryptovaluta mining, world miner, resources for bearing in mind miner and miner, cloud mining provider, top cryptocurrency, world miner, cloud mining for beginners, for good measure. Check more @ Awesome AI stock investing platform Blog d7e2_1e

TopWaste Management Site - FrankJScott - 14.07.2025

In response to the lady talking about environmental recycle, builders waste removal near me, recycling best, get trash service, book bulky collection, trash removal companies in my area, find recycling, waste mgmt, rubbish removal book online, environmental waste service, I highly recommend this updated waste management info or follow your waste, residential waste removal near me, get rid of waste, rubbish removal services near me, ways of managing waste at home, solution of waste disposal, set up trash service near me, basic principles of waste management, waste prices, book waste collection, bearing in mind this top rated waste management advice on top of waste management work, reducing waste disposal, waste processing companies, bulky waste collection dates, county waste, recycling collection companies, waste management solution, pick up rubbish service near me, waste management requirements, recycling marketing, not to mention this funny post on waste management blog which is also great. Also, have a look at this awesome waste management info on top of issue of waste disposal, correct waste disposal, wayside management, local waste management facility, methodology of waste disposal, proposed solution for waste management, waste management online login, sustainable waste systems, waste rubbish collection, landfill work, and don't forget this awesome waste management tips and don't forget recycling waste collection services, recycle markets, recycling recyclies, waste in the us, construction waste facility near me, consultant for together with landfill rubbish, county recycle, landfill system, waste in home, reducing and recycling, for good measure. Check more @ Recommended AI stock analysis platform Site e0_cd27

Top Ai Stock Prediction Info - FrankJScott - 28.07.2025

In response to the guy talking about ai stocks to buy now, stock prediction app, best apps to predict stocks, stock market stock investment, free stock research sites, tools to analyze stocks, ai model for stock prediction, free share analysis software, ai stocks nasdaq, ai for predicting stocks, I highly suggest this new AI stock trading forum or artificial intelligence stock market, using ai to invest, ai tech stock, top ai stock to buy, open ai stock market, ai technical analysis, day trading ai software, best way to invest in ai, ai app for stock market, best stock forecast website, alongside all this what is it worth for AI stock prediction tips bearing in mind best app for stock market research, investing tools for stocks, top app for stock analysis, chat gpt stocks to buy, best ai stocks in us, ai stock picker, ai stock market trading, ai for stock picking, investing in open ai, chat gpt investing, not forgetting sites such as this continue reading about AI stock trading site which is also great. Also, have a look at this see on AI stock investing details which is worth considering with stock forecast app, ai company shares, best websites for stock market research, buy stock in openai, best free stock research app, best platform for stock analysis, good ai companies to invest in, best app for analyzing stocks, gpt stocks, chat gpt investment, alongside all this sell about AI stock prediction forum alongside all ai companies stock, best stock analysis service, ai for share market, best ai stock to buy now, free investment research tools, click this link about not forgetting sites such as ai stock to buy, using ai to invest, stocks chat gpt, best free stock analyzer, buy artificial intelligence, for good measure. Check more @ Best Afraponix Aquaponics Info f315e40