Harem bojownika w 30litrach. -
Akwarystyka - 06.09.2012
Witam mam do was pytanie, czy mogl bym zalozyc maly haremik bojownikow w akwarium 47x27x25 cm? Nie wiem ile ono ma litrow, pewnie cos okolo 30 .Bedzie zarosniete kryptokoryna kobomba i nurzancem na 2 planie, Myslicie ze wystarczylo by dla 1+2/3 bojka?
Ps. Przepraszam jezeli w zlym dziale , ale kompletnie nie mialem pojecia gdzie zalozyc ten temat
RE: Harem bojownika -
Speedy_143 - 06.09.2012
No akwa około 30l rzeczywiście. Napiszę tak mam sporo doświadczenia z bojownikami bo mam je już dość długo. Miałem harem 1+4 w 45l i bylo oki były potulne jak baranki. Zależy też jaki temperament będą miały twoje bojki bo jeśli trafisz na dość spokojne i akwa będzie w miarę zarosnięte to mały haremik 1+2 może być.
Akwarystyka - 06.09.2012
Ucieszyles mnie ta i informacja

Bojowniki bardzo mi sie podobaja, ale nie chcialem tylko jednej rybki bo to marnowanie litrarzu

Poszukam jakiegos bojka w zoologicznym " nie z kubeczka" tylko plywajacego z innymi rybami
Jeszcze jedno pytanie, jak myslicie oplaca sie sypac ziemie ogrodowa pod roslinki ?
1 cm ziemi 2 zwirku i roslinki ? Dobry pomysl ?
klosek - 06.09.2012
ja bym nie dawał haremu do 30 l dla mnie to troche mało
Ja mam 50 l z bojkiem i neonami i sam nie wiem czy dawać do tego 2 samiczki
Akwarystyka - 06.09.2012
Zobaczymy , moze sie uda zeby rybki zyly w pokoju , a jak sie nie uda to samice wyleca do ogolnego 60 l + a samiec zostanie sam
Czytalem , ze dobrym sposobem na uspokojenie bojka jest przylozenie lustra do sciany akwarium , ponoc to dziala . To moj start jezeli chodzi o te ryby wiec wole najpierw zapytac ,zanim cos zrobie z akwarium , albo kupie ryby
A co myslicie o ziemi ogrodowej pod zwirkiem ?
Tyberiusz - 06.09.2012
(06.09.2012, 16:02)Akwarystyka napisał(a): akwarium 47x27x25 cm? Nie wiem ile ono ma litrow, pewnie cos okolo 30
To jakiś problem objętość obliczyć?
Niecałe 32 litry.
Nawet jak gęsto zarośnięte będzie, to ja bym się wstrzymał z haremem bojownika w takim akwarium.
Mój nieraz ganiał samiczki po 112 litrowym i to całym akwarium, więc w takim małym raczej nie będą miał gdzie zwiewać. Ja bym odpuścił samiczki.
(06.09.2012, 16:02)Akwarystyka napisał(a): Jeszcze jedno pytanie, jak myslicie oplaca sie sypac ziemie ogrodowa pod roslinki ?
1 cm ziemi 2 zwirku i roslinki ? Dobry pomysl ?
Poczytaj forum, a się dowiesz, że się opłaca, ale po pierwsze w takim maleństwie, żeby ziemia nie narobiła więcej szkód, niż pożytku, to ziemi musi być bardzo cienka warstwa, a po drugie, warstwa żwirku gruba i najlepiej drobnego.
(06.09.2012, 16:31)Akwarystyka napisał(a): Czytalem , ze dobrym sposobem na uspokojenie bojka jest przylozenie lustra do sciany akwarium , ponoc to dziala .
Będzie się stroszył, bo będzie myślał, że to drugi samiec.
RE: Harem bojownika w 30litrach. -
Akwarystyka - 06.09.2012
Napisalem ,ze cos kolo 30 litrow wiec sie nie mylilem
Ziemi zrobie warstwe 0,5 cm a zwiru 2 powinno starczyc

Zwir mam przed domem wiec to zaden problem , bardzo miałki jest
Sprawdze, jezeli beda jakies gonitwy po akwarium , albo bedzie nerwowy to wrzuce samice do glownego :")
No wlasnie wyczytalem na necie, ze lusterko wystarczy do wyladowania jego agresji, ze gdy ma lusterko kompletnie odpuszcza innym rybka
Saletra - 06.09.2012
Proszę was,żeby nie umiec obliczyć , to świadczy o tym że się nawet w gim. nie jest

. -dł razy szerokość razy wysokość = ***** - podzielić przez 1000. = wynik.
W takim akwarium haremu bojków miec nie możesz mieć. Spróbowałbym harem 1+2, ale bałbym się o samice, a szanse na rozmnożeniu haremu w takim akwa są zerowe

. Pomyśl nad czymś innym.
Akwarystyka - 06.09.2012
a jakie ma znaczenie moje wykrztalcenie co do haremu bojkow? Coza czlowiek -.-
Sproboje wlasnie 1+2 , a jezeli samiec bedzie agresywny to samice odlowie , albo znajde kupca na samca i znajde innego moze bedzie spokojniejszy
Nie zalezy mi na rozmnazani tych ryb
klosek - 06.09.2012
(06.09.2012, 22:20)Saletra napisał(a): Proszę was,żeby nie umiec obliczyć , to świadczy o tym że się nawet w gim. nie jest
. -dł razy szerokość razy wysokość = ***** - podzielić przez 1000. = wynik.
W takim akwarium haremu bojków miec nie możesz mieć. Spróbowałbym harem 1+2, ale bałbym się o samice, a szanse na rozmnożeniu haremu w takim akwa są zerowe
. Pomyśl nad czymś innym.
A takie pisanie w języku polskim o czym świadczy ??