[112 l - roślinne] nieuczesane ( aktualizacja str 2) -
Greg_C - 12.09.2012
Wymiary akwarium: profilowane typowe ( 80x(40-35)X40)
Wyposażenie;
- oświetlenie 2x24 W + 1 x 20 W
- filtracja tetra 700 + wewnętrzny z podpiętym dyfuzorem CO2 na wlocie
- ogrzewanie: grzałka z temostatem 50 W
Obsada;
- fauna :11 neon , 6 rozbora klinowa, 4 kiriski spiżowe + 3 młode+ 2 całkiem młode ok 3 mm , danio 2 szt
- flora ( wybaczcie cały czas załapuje nazwy roślin i jak je uprawiać - uzupełnie w krótkim czasie)
Podłoże: ziemia ogrodowa zmieszana z gliną, zeolitem i dolomitem, żwir bazaltowy frakcja 2-4 mm
Parametry wody:
NO3 od 15-25 mg/l
NO2 ok 0
GH ok 14 ^d
KH 6-10 ^d
pH 6,8-7
PO4 ok 0,5-1 mg/l
Długość istnienia akwarium: początek sierpnia 2012. Powstało po restarcie jak typowy low tech. Chciałbym po prostu nauczyć się jak uprawiać rośliny, zawsze miałem akwarium z naciskiem na ryby, a rośliny były dokupywane co pare miesięcy jak powiędły, pojęcia o tym nie miałem.
Żywienie ryb: mrożony wodzień, mieszanki płatkowe, staram się nie podawać codziennie tego samego.
Nawożenia roślin: od samego startu zbiornika potas w ilościach na oko, w sumie od paru dni pełne nawożenie makro i micro docelowo myślę o nawożeniu solami, butla 1,5 kg Co2 dyfuzor pod pompką wewnętrzną na wlocie ( bez filtracji).
To mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich, spodobało mi się tutaj między innymi dlatego że bardzo dużo osób utrzymuje szkiełka z ziemią ogrodową co bardzo mi odpowiada

Generalnie chce się nauczyć jak uprawiać roślinki żeby jak się uda już w wiekszym akwarium zrobić holendra a nie plantacje glonów
Na razie to rośnie bez jakiejś większej aranżacji co utne to sadze w wolne miejsce może ja jakieś 2 miesiące zaczne coś robić z aranżacją ale 80 cm długości szkiełka to malutko miejsca na korzenie, kamienie itd. wiem da sie, ale nie przy tej ilości zielska
Poniżej parę fotek od momentu zalania:
15.08.2012
21.08
5.09
i aktualne z 11.09.2012 wiadomo na początku postu
Pozdrawiam
RE: [112 l - roślinne] nieuczesane -
Acid - 12.09.2012
Ładna, bardzo mi się podoba ten lotos, fajny akcent lubie lotosy, ale czegoś mi brakuje w środkowej części zbiornika, tak za lotosem jakies innej roślinki, tak jakoś naćkane jest za nim. Może heteratery paskowanej która ma ciekawe liście .
toomeka@wp.pl - 12.09.2012
To ile lat lub miesięcy garniesz się ku holendrowi???
Sugeruję to pytanie ze względu na to. że jestem ciekaw Twojego doświadczenia w akwarystyce?
Pierwsza fota podoba mi się najbardziej ale rozumiem, że to zdjęcie pierwsze od momentu kupna nowych roślinek?
Greg_C - 12.09.2012
Doświadczenia w akwarystyce raczej nie mam wielkiego muszę przyznać. Pojęcia nie miałem o odpowiednim podłożu, oświetleniu i nawożeniu wiec efekt łatwo przewidzieć, albo były zainfekowane jakimś glonem albo po prostu marniały co prowadziło do tego że co parę miesięcy parę roślin dokupywałem. W stanie obecnym nie było nić zmieniane od ok 2 tygodni ( fotki na samej górze postu). Moje doświadczenie jeśli chodzi o uprawę roślin jest malutkie ok miesiąca czasu, ale akwarium w domu było od zawsze, to były różne okresy raz stało puste na balkonie. To które mam obecnie to okres jakieś 2 lata.
apri cort - 12.09.2012
Szkoda, że z przodu jest taka gruba warstwa podłoża, to bazalt...? Rośliny ładne, ale tło chyba byłoby lepsze czarne. Poza tym jak na taki zbiornik do zdobywania doświadczeń to zaskakująco wszystko hula
Greg_C - 12.09.2012
tak to bazalt (2-4mm) grubość z przodu akwarium może faktycznie za gruba o jakieś 2 cm ale nie zwracam na to aż tak uwagi, chciałem przykryć dobrze ziemie. Odnośnie czarnego tła to które mam jest dwustronne i właśnie na odwrocie jest czarne ale jakoś po przymierzeniu nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czy wszystko hula tego nie wiem, niedawno miałem problem z krasnorostami i glonami nitkowymi, te pierwsze przepadły drugie powoli na wymarciu . Dzięki za zainteresowanie.
toomeka@wp.pl - 13.09.2012
No to chłopie podpadłeś weterance apri

Nienawidzi bazaltu.
Dla mnie to obojętne.
Jak masz ziemię nową to jakiś czas masz problem z głowy o uprawie roślin jak Ci się wyczerpią zapasy minerałów ziemi to wtedy będziesz miał szansę się wykazać lub restarty Cię czekają.
Powodzenia.
apri cort - 13.09.2012
E tam, od razu nienawidzi, po prostu nie cierpię bazaltu i już. Wygląda mi na okruchy z węglarki, a nie naturalne podłoże. Tutaj tym bardziej szkoda, bo zbiornik jest ładny i tylko ta czarna wstęga podłoża przy szybie szpeci. Ale teraz za późno na zmiany, więc trzeba rośliny poprowadzić tak, żeby odwracały uwagę od podłoża.
Greg_C - 13.09.2012
Oj żebyście wiedzieli ile w tym racji ... to naprawdę wygląda jak węgielki hehe. Za jakieś dwa miesiące planuje restart i rozglądam się za kruszywem kwarcowym, nie to że kapryśny jakoś jestem ale poszukuje frakcji do 3 mm są takie (1,4-2mm) ale kolor bardzo jasny,a mnie się podoba coś z brązu myślę że byłby ok. Dokupię jeszcze trochę zielska no i poukładam to jakoś ładnie

U mnie w zoologicznych specjalnie wyboru nie ma więc pozostaje allego
http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-pomaranczowy-2-3mm-najlepszy-i2627180964.html i jeszcze taki
http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-do-akwarium-szary-marmur-2mm-i2576977333.html bardziej pasuje mi ten pierwszy ,kolor i kształt. Jeśli mogę prosić o opinie będę wdzięczny może ktoś ma podobny żwirek.
Acid - 13.09.2012
Mi osobiście bardzo podoba się ten 1, sam nad takim myślałem, ale ciekawi mnie jak to wygląda w akwarium .