Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[112 l - roślinne] nieuczesane ( aktualizacja str 2) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [112 l - roślinne] nieuczesane ( aktualizacja str 2) (/showthread.php?tid=33679)

1 2 3 4

[112 l - roślinne] nieuczesane ( aktualizacja str 2) - Greg_C - 12.09.2012

Wymiary akwarium: profilowane typowe ( 80x(40-35)X40)

Wyposażenie;
- oświetlenie 2x24 W + 1 x 20 W
- filtracja tetra 700 + wewnętrzny z podpiętym dyfuzorem CO2 na wlocie
- ogrzewanie: grzałka z temostatem 50 W

Obsada;

- fauna :11 neon , 6 rozbora klinowa, 4 kiriski spiżowe + 3 młode+ 2 całkiem młode ok 3 mm , danio 2 szt
- flora ( wybaczcie cały czas załapuje nazwy roślin i jak je uprawiać - uzupełnie w krótkim czasie)

Podłoże: ziemia ogrodowa zmieszana z gliną, zeolitem i dolomitem, żwir bazaltowy frakcja 2-4 mm

Parametry wody:
NO3 od 15-25 mg/l
NO2 ok 0
GH ok 14 ^d
KH 6-10 ^d
pH 6,8-7
PO4 ok 0,5-1 mg/l

Długość istnienia akwarium: początek sierpnia 2012. Powstało po restarcie jak typowy low tech. Chciałbym po prostu nauczyć się jak uprawiać rośliny, zawsze miałem akwarium z naciskiem na ryby, a rośliny były dokupywane co pare miesięcy jak powiędły, pojęcia o tym nie miałem.

Żywienie ryb: mrożony wodzień, mieszanki płatkowe, staram się nie podawać codziennie tego samego.
Nawożenia roślin: od samego startu zbiornika potas w ilościach na oko, w sumie od paru dni pełne nawożenie makro i micro docelowo myślę o nawożeniu solami, butla 1,5 kg Co2 dyfuzor pod pompką wewnętrzną na wlocie ( bez filtracji).

To mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich, spodobało mi się tutaj między innymi dlatego że bardzo dużo osób utrzymuje szkiełka z ziemią ogrodową co bardzo mi odpowiada Smile Generalnie chce się nauczyć jak uprawiać roślinki żeby jak się uda już w wiekszym akwarium zrobić holendra a nie plantacje glonów Smile

Na razie to rośnie bez jakiejś większej aranżacji co utne to sadze w wolne miejsce może ja jakieś 2 miesiące zaczne coś robić z aranżacją ale 80 cm długości szkiełka to malutko miejsca na korzenie, kamienie itd. wiem da sie, ale nie przy tej ilości zielska Smile

Poniżej parę fotek od momentu zalania:

15.08.2012

21.08

5.09

i aktualne z 11.09.2012 wiadomo na początku postu
Pozdrawiam

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - Acid - 12.09.2012

Ładna, bardzo mi się podoba ten lotos, fajny akcent lubie lotosy, ale czegoś mi brakuje w środkowej części zbiornika, tak za lotosem jakies innej roślinki, tak jakoś naćkane jest za nim. Może heteratery paskowanej która ma ciekawe liście . Smile

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - toomeka@wp.pl - 12.09.2012

To ile lat lub miesięcy garniesz się ku holendrowi???
Sugeruję to pytanie ze względu na to. że jestem ciekaw Twojego doświadczenia w akwarystyce?
Pierwsza fota podoba mi się najbardziej ale rozumiem, że to zdjęcie pierwsze od momentu kupna nowych roślinek?

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - Greg_C - 12.09.2012

Doświadczenia w akwarystyce raczej nie mam wielkiego muszę przyznać. Pojęcia nie miałem o odpowiednim podłożu, oświetleniu i nawożeniu wiec efekt łatwo przewidzieć, albo były zainfekowane jakimś glonem albo po prostu marniały co prowadziło do tego że co parę miesięcy parę roślin dokupywałem. W stanie obecnym nie było nić zmieniane od ok 2 tygodni ( fotki na samej górze postu). Moje doświadczenie jeśli chodzi o uprawę roślin jest malutkie ok miesiąca czasu, ale akwarium w domu było od zawsze, to były różne okresy raz stało puste na balkonie. To które mam obecnie to okres jakieś 2 lata.

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - apri cort - 12.09.2012

Szkoda, że z przodu jest taka gruba warstwa podłoża, to bazalt...? Rośliny ładne, ale tło chyba byłoby lepsze czarne. Poza tym jak na taki zbiornik do zdobywania doświadczeń to zaskakująco wszystko hula Wink

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - Greg_C - 12.09.2012

tak to bazalt (2-4mm) grubość z przodu akwarium może faktycznie za gruba o jakieś 2 cm ale nie zwracam na to aż tak uwagi, chciałem przykryć dobrze ziemie. Odnośnie czarnego tła to które mam jest dwustronne i właśnie na odwrocie jest czarne ale jakoś po przymierzeniu nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czy wszystko hula tego nie wiem, niedawno miałem problem z krasnorostami i glonami nitkowymi, te pierwsze przepadły drugie powoli na wymarciu . Dzięki za zainteresowanie.

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - toomeka@wp.pl - 13.09.2012

No to chłopie podpadłeś weterance apri Big Grin Nienawidzi bazaltu.
Dla mnie to obojętne.
Jak masz ziemię nową to jakiś czas masz problem z głowy o uprawie roślin jak Ci się wyczerpią zapasy minerałów ziemi to wtedy będziesz miał szansę się wykazać lub restarty Cię czekają.
Powodzenia.

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - apri cort - 13.09.2012

E tam, od razu nienawidzi, po prostu nie cierpię bazaltu i już. Wygląda mi na okruchy z węglarki, a nie naturalne podłoże. Tutaj tym bardziej szkoda, bo zbiornik jest ładny i tylko ta czarna wstęga podłoża przy szybie szpeci. Ale teraz za późno na zmiany, więc trzeba rośliny poprowadzić tak, żeby odwracały uwagę od podłoża.

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - Greg_C - 13.09.2012

Oj żebyście wiedzieli ile w tym racji ... to naprawdę wygląda jak węgielki hehe. Za jakieś dwa miesiące planuje restart i rozglądam się za kruszywem kwarcowym, nie to że kapryśny jakoś jestem ale poszukuje frakcji do 3 mm są takie (1,4-2mm) ale kolor bardzo jasny,a mnie się podoba coś z brązu myślę że byłby ok. Dokupię jeszcze trochę zielska no i poukładam to jakoś ładnie Smile U mnie w zoologicznych specjalnie wyboru nie ma więc pozostaje allego http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-pomaranczowy-2-3mm-najlepszy-i2627180964.html i jeszcze taki http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-do-akwarium-szary-marmur-2mm-i2576977333.html bardziej pasuje mi ten pierwszy ,kolor i kształt. Jeśli mogę prosić o opinie będę wdzięczny może ktoś ma podobny żwirek.

RE: [112 l - roślinne] nieuczesane - Acid - 13.09.2012

Mi osobiście bardzo podoba się ten 1, sam nad takim myślałem, ale ciekawi mnie jak to wygląda w akwarium .