KOKOS - jak przygotować i wszystko o kokosach. -
Gość - 07.05.2005
Chciałabym zrobić dla moich pysiów jamke z kokosa
Czy ktoś już osobiście się o taką postarał?Jeśli tak,proszę o wskazóki jak należy kokosa rozłupać i przygotować przed włożeniem do akwarium.Duży problem mam z pozbyciem się białego miąższu,bowiem strasznie trudno go wudłubać.Czekam na podopowiedzi.
Kokos -
BenY - 08.05.2005
Był już taki temat na forum - poszukaj
Kokos -
malenstwo213 - 08.05.2005
Miąższ najprościej wydłubać... 8) śrubokrętem hehe
Ja nie rozłupywałam swoich tylko odcinałam piłą pewną część lub robiłam otwór za pomocą wiertarki i takiej nasadki do robienia większych otworów.
A samo przygotowanie? Ja gotowałam kokosy przez 2-3 godziny w osolonej (a nawet przesolonej
) wodzie, potem dokładnie płukałam pod kranem i gotowe
Kokos -
ratafia - 08.05.2005
Jak nie masz ani piłki ani wiertarki to otwór można wypalić nagrzanym nad palnikiem kuchni gazowej prętem stalowym.
Kokos -
Gość - 09.05.2005
albo wyciąć nożycami do blachy, tylko żeby ich właściciel nie widział
Kokos -
Gość - 03.08.2005
Ja kokosa rozcialem pila do drewna a potem ugotoalem i wlozylem do akwarium - proste.
Kokos -
Manfred - 04.08.2005
Witam!
Kokosik do pysi... bardzo dobry pomysł
Jeżeli w tym akwa masz i glonojadka to z kokoska nie "zrywaj" tych "nitek", ponieważ to przysmak zbrojników. Temat o przygotowywaniu kokosa:
-
http://www.forum.akwaswiat.net/viewtopic.php?t=394
Pozdrawiam, Manfred!
Kokos -
jozekk - 04.08.2005
Ja swojego kokosa po namoczeniu i potem po wyschnięciu posmarowałem silikonem takim do klejenia akwa i posypałem suchym żwirkiem takim samym co jest w podłożu , fajna sprawa nie szpeci za bardzo
Jak przygotować kokos ? -
cichy - 17.02.2008
Kupiłem kokosa w sklepie i chciałem zrobić z łupiny domki do akwarium co musze zrobić zanim je włoże do akwarium ? nie wiem wygotować czy wystarczy wyszorować go.
RE: Pytanko ??? -
frol - 17.02.2008
Miąższ najprościej wydłubać śrubokrętem
najlepiej nie rozłupywać swoich tylko odcinać piłą pewną część lub zrobić otwór za pomocą wiertarki i takiej nasadki do robienia większych otworów.
później gotować kokosy przez 2-3 godziny w osolonej wodzie, potem dokładnie pukać pod kranem