Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[split] Pomoc przy 180l - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: [split] Pomoc przy 180l (/showthread.php?tid=37186)

1 2

[split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 12.11.2013

Witam.

W najbliższym czasie planuję załozyć zbiornik 180 l. Na temat akwarystyki mam małe pojecie ale ciągle się dokształcam Tongue Chciałbym zaczerpnąć wiedzi weteranów, zacznę od tego co mam lub planuje zakupić.

Akwarium; 100 cm długosć ; 41 cm szerokość ; 52 cm wysokość
[attachment=21630]

Filter - Hagen Fluval 206 - 780 LPH
Grzałka - Fluval E Series 200 ( 200w)
Pompka powietrza dwu wylotowa
Oswietlenie - tu potrzebuję pomocy Smile
Sterylizer UV - jakiej mocy potrzebowałbym na moje akwarium?
Co myślicie o elektronicznym testerze PH, czy warto bo cena nie jest mała a szkoda pieniędzy wyrzucać w błoto.

Wiec potrzebuję pomocy z oświetleniem i sterylizerem UV
Tyle na temat sprzętu jeśli czegoś brakuję proszę pisac.

Teraz pytania Smile;

1. Podłoże , czy moge wysypac ziemia ogrodowa? czy może polecacie jakiś nawóz który jest dostepny po za polska. Wiem że ziemia zaciemnia wodę i niektórym rybą to pasuje a niektórym może przeszkadzac.Na to chce wysypać 60% drobny żwir (prawa strona) 40 % piasek(lewa strona). Stronę ze żwirkiem chcę obsadzić roślinami, piaskową w klimacie pustynnym.

2.Rosliny, tu bym potrzebował konkretnych porad .

3 . Obsada ; przedstawie ryby które mnie interesują;

- Panaque albomaculatus sztuk 2.
LDA031 Mustard Spot Pleco, Orange Spot Pleco
Wielkość (max): 13cm
Parametry wody
Temp 22-29°C
pH 5,5-7,5

lub

- GOLDEN BRISTLENOSE PLECO sztuk 2
Parametry te same co wyżej

-Piskorek Kuhla sztuk 4
Wielkość (max):10cm
Parametry wody
Temp 24-30°C
pH 5,5-6,5
Na tych rybkach bardzo mi zależy ale jeśli nie będą pasowały do reszty pogodzę się i zrezygnuję.

-Neon zielony sztyk 20
Wielkość (max):2.5cm
Parametry wody
Temp 24-29°C
pH 3,0-6,5

-Neon Błękitny sztuk 10-15
Wielkość (max):4cm
Parametry wody
Temp 24-27°C
pH 5,5-7,0

Wszystkie są z rejonów Brazyli oprócz piskorków(Azja), jak widać lubuję się w małych rybkach ale jeśli by sie dało chętnie bym dodał jakieś większe plywaki myślałem o molinezji dwuplamistej(znowu azjaTongue) ale nie mam pojęcia jak to się będzie trzymało z planową obsada, prosiłbym o porady jeśli jakieś wieksze rybki by można było dodać do tej obsady.
Istotne jest czy zaciemnienie wody nie będzie przeszkadzało innym rybką(neonki wiem że lubią).

Podsumowywujac;

-LDA031 Mustard Spot Pleco lub GOLDEN BRISTLENOSE PLECO sztuk 2
-Piskorek Kuhla sztuk 4 lub 8 kirysków
-Neon zielony sztyk 20
-Neon Błękitny sztuk 10-15

plus - jakaś rada co do wiekszych rybek na tą obsade

Prosze o konkretne podpowiedzi ,ważna roslinnośc i abym nie przerybił.

Ps. przepraszam jeśli pokaleczyłem nazwy lub jezyk ale nie mieszkam już długo w polsce i błedy mogą być.
Ps2. Parametry wody dla poszczegulnych ryb które podałem róznią się minimalnie na wiekszosci stron zagranicznych i polskich Smile

Wydzieliłam i przeniosłam temat, post nie nadawał się do działu /obsady/, jest zbyt ogólny i nie zawiera wyłącznie prośby o pomoc w obsadzie. Poprawiam przy okazji nazwę. Przy problemach z pisownią pomoże autokorekta w przeglądarce, korzystaj z niej jeśli musisz.

RE: [split] Pomoc przy 180l - mcda-p - 12.11.2013

Sprecyzuj co nazywasz neonem zielonym a co błękitnym, bo nie znam takiego nazewnictwa. Są neony czerwone, innesa(w tym odmiana diamentowa, bez niebieskiego pasa), simulansy(zielony?) i neony a raczej bystrzyki czarne. Bez sensu mieszać ryby ławicowe, zwłaszcza tak podobne do siebie wyglądem i temperamentem. Przy neonach mogą ginąć ci krewetki karłowate. Raczej nie poleca się takiego połączenia.
Chcesz mieć neonkarium? - wybierz większe krewetki ; chcesz krewetki RC i tym podobne? -nastaw się na inną obsadę.
Np.
Opcja nr. 1: dwie ławice
15x neon innesa/n. czerwony/bystrzyk czarny/zwinnik jarzeniec/20xn. simulans
10x żałobniczka/hokejówka/zwinnik blehera
1+2x pielęgniczka kakadu
1+1x zbrojnik
1+1x szczupieńczyk indyjski

Opcja 2: krewetki
1+2/3x prętnik karłowaty
25x razbora klinowa/r. hengela
8x piskorek sumatrzański/p. myersa/kirysek panda/k. spiżowy/k. pstry/otosek
10x krewetki RC
10x k. babaulti

Opcja 3:neony i krewetki
20-25x neon innesa/n. czerwony/30xn. simulans
8x piskorek sumatrzański/p. myersa/kirysek panda/k. spiżowy/k. pstry/otosek
1+1x p. ramireza
10-15x krewetka Amano

To tyle na temat obsad.
Podłoże może jak najbardziej zawierać ziemię ogrodową. Możesz ją kupić(jak do kwiatków), możesz wykopać żywcem z pola. Warstwa ziemi powinna wynosić 1cm na 10cm wysokości zbiornika, na to drugie tyle żwiru lub piachu. Jeśli w obsadzie będą ryby kopiące - nie rób plaży bo się zmiesza w krótkim czasie.
Roślin im więcej kupisz od razu tym lepiej i łatwiej będzie otrzymać zbiornik. Nie wiem co ci doradzić bo nie wiemy ile W masz światła. Tego powinno być co najmniej 90W, bo zbiornik masz wysoki. Rośliny proste w uprawie i te szybko rosnące które polecam: wąkrotka, nurzaniec, kryptokoryny, rogatek, ludwiga, rotale, nadwódki, mikrozoria, anubiasy, mchy i wątrobowce, lotosy, bakopy.

RE: [split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 12.11.2013

Neon zielony (Paracheirodon simulans),w uk nazywa się Green Neon, w pl znalazłem różne nazwy wiec umieszcze zdjecie;
[attachment=21634]

Purple Emperor Tetra(Inpaichthys kerri) w pl neon błękitny
[attachment=21635]

dziwna sprawa bo oba neony w pl są nazywane jako bystrzyk niebieski Smile
Dziekuję , z krewetek raczej zrezygnuję

RE: [split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 13.11.2013

Kolejne pytanie uparłem się na dwie grupy ryb ławicowych i mogę nabyć inne akwarium niż to co podałem. Konkretnie dłuższe ale o mniejszej wysokości 120x40x40 czy tak nie byłoby lepiej?

RE: [split] Pomoc przy 180l - theng - 13.11.2013

(13.11.2013, 23:45)fidel1982 napisał(a):  Kolejne pytanie uparłem się na dwie grupy ryb ławicowych i mogę nabyć inne akwarium niż to co podałem. Konkretnie dłuższe ale o mniejszej wysokości 120x40x40 czy tak nie byłoby lepiej?
A gdzie takie akwaria sprzedają? Bo jest to mój wymarzony wymiar - wysokość 40 zamiast standardowych 50cm.
Mam dwie ławice: Tetry Czarne i Zwinniki Blehera. I wg mnie tylko dwie zupełnie różne ławice pod względem wyglądu i zachowań wyglądają dobrze w akwarium. Stada powinny się uzupełniać a nie mieszać jak cukierki. A tak będzie w przypadku różnych odmian neonów.

RE: [split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 14.11.2013

Mieszkam w uk i tu znalazłem taki rozmiar z orginalną szafką więc prawdopodobnie ktoś tutaj takie produkuje/ował, więcej będę wiedział w sobotę jak odbiorę, ale na zdjęciu wygląda na długie i niskie. No oki przekonałeś mnie ;
20 green neon
15 Hemigrammus Bleher(ty posiadasz)
2 pleco mustard lub snow ball
Gurami opaline ( tu nie wiem ile pomożesz) 1+2 czy 1+1 ?
i jeszcze sie zastanawiam czy kiryski czy piskorki, nie chcę przesadzić z ilościa.

W sobotę będę wiedział jakie tam jest ośwoetlenie(jak co zmienię) to pomyślimy o roślinach P; . A jutro zamówię testy to w następnym tygodniu sprawdzę co z kranu leci. Dzięki za pomoc

RE: [split] Pomoc przy 180l - apri cort - 15.11.2013

Pamiętaj, że simulansy to malutkie ryby, mogą stać się karmą dla dużego gurami, jak się bardzo wysili i dogoni Wink Weź kirysy zamiast piskorków. No i długość 120 będzie lepsza, szczególnie, że w niższym zbiorniku łatwiej pracować na dnie.

RE: [split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 15.11.2013

Ok a może kakadu 1+2 ?

RE: [split] Pomoc przy 180l - apri cort - 15.11.2013

Jeśli pielęgniczki, to bez innych ryb dennych.

RE: [split] Pomoc przy 180l - fidel1982 - 15.11.2013

Hmm... to może poradzisz jakąś rybke do 12 cm do tej obsady? ( zamiast gurami)