[split] Pomoc przy 180l -
fidel1982 - 12.11.2013
Witam.
W najbliższym czasie planuję załozyć zbiornik 180 l. Na temat akwarystyki mam małe pojecie ale ciągle się dokształcam

Chciałbym zaczerpnąć wiedzi weteranów, zacznę od tego co mam lub planuje zakupić.
Akwarium; 100 cm długosć ; 41 cm szerokość ; 52 cm wysokość
[attachment=21630]
Filter - Hagen Fluval 206 - 780 LPH
Grzałka - Fluval E Series 200 ( 200w)
Pompka powietrza dwu wylotowa
Oswietlenie - tu potrzebuję pomocy

Sterylizer UV - jakiej mocy potrzebowałbym na moje akwarium?
Co myślicie o elektronicznym testerze PH, czy warto bo cena nie jest mała a szkoda pieniędzy wyrzucać w błoto.
Wiec potrzebuję pomocy z oświetleniem i sterylizerem UV
Tyle na temat sprzętu jeśli czegoś brakuję proszę pisac.
Teraz pytania

;
1. Podłoże , czy moge wysypac ziemia ogrodowa? czy może polecacie jakiś nawóz który jest dostepny po za polska. Wiem że ziemia zaciemnia wodę i niektórym rybą to pasuje a niektórym może przeszkadzac.Na to chce wysypać 60% drobny żwir (prawa strona) 40 % piasek(lewa strona). Stronę ze żwirkiem chcę obsadzić roślinami, piaskową w klimacie pustynnym.
2.Rosliny, tu bym potrzebował konkretnych porad .
3 . Obsada ; przedstawie ryby które mnie interesują;
- Panaque albomaculatus sztuk 2.
LDA031 Mustard Spot Pleco, Orange Spot Pleco
Wielkość (max): 13cm
Parametry wody
Temp 22-29°C
pH 5,5-7,5
lub
- GOLDEN BRISTLENOSE PLECO sztuk 2
Parametry te same co wyżej
-Piskorek Kuhla sztuk 4
Wielkość (max):10cm
Parametry wody
Temp 24-30°C
pH 5,5-6,5
Na tych rybkach bardzo mi zależy ale jeśli nie będą pasowały do reszty pogodzę się i zrezygnuję.
-Neon zielony sztyk 20
Wielkość (max):2.5cm
Parametry wody
Temp 24-29°C
pH 3,0-6,5
-Neon Błękitny sztuk 10-15
Wielkość (max):4cm
Parametry wody
Temp 24-27°C
pH 5,5-7,0
Wszystkie są z rejonów Brazyli oprócz piskorków(Azja), jak widać lubuję się w małych rybkach ale jeśli by sie dało chętnie bym dodał jakieś większe plywaki myślałem o molinezji dwuplamistej(znowu azja

) ale nie mam pojęcia jak to się będzie trzymało z planową obsada, prosiłbym o porady jeśli jakieś wieksze rybki by można było dodać do tej obsady.
Istotne jest czy zaciemnienie wody nie będzie przeszkadzało innym rybką(neonki wiem że lubią).
Podsumowywujac;
-LDA031 Mustard Spot Pleco lub GOLDEN BRISTLENOSE PLECO sztuk 2
-Piskorek Kuhla sztuk 4 lub 8 kirysków
-Neon zielony sztyk 20
-Neon Błękitny sztuk 10-15
plus - jakaś rada co do wiekszych rybek na tą obsade
Prosze o konkretne podpowiedzi ,ważna roslinnośc i abym nie przerybił.
Ps. przepraszam jeśli pokaleczyłem nazwy lub jezyk ale nie mieszkam już długo w polsce i błedy mogą być.
Ps2. Parametry wody dla poszczegulnych ryb które podałem róznią się minimalnie na wiekszosci stron zagranicznych i polskich
Wydzieliłam i przeniosłam temat, post nie nadawał się do działu /obsady/, jest zbyt ogólny i nie zawiera wyłącznie prośby o pomoc w obsadzie. Poprawiam przy okazji nazwę. Przy problemach z pisownią pomoże autokorekta w przeglądarce, korzystaj z niej jeśli musisz.
RE: [split] Pomoc przy 180l -
mcda-p - 12.11.2013
Sprecyzuj co nazywasz neonem zielonym a co błękitnym, bo nie znam takiego nazewnictwa. Są neony czerwone, innesa(w tym odmiana diamentowa, bez niebieskiego pasa), simulansy(zielony?) i neony a raczej bystrzyki czarne. Bez sensu mieszać ryby ławicowe, zwłaszcza tak podobne do siebie wyglądem i temperamentem. Przy neonach mogą ginąć ci krewetki karłowate. Raczej nie poleca się takiego połączenia.
Chcesz mieć neonkarium? - wybierz większe krewetki ; chcesz krewetki RC i tym podobne? -nastaw się na inną obsadę.
Np.
Opcja nr. 1: dwie ławice
15x neon innesa/n. czerwony/bystrzyk czarny/zwinnik jarzeniec/20xn. simulans
10x żałobniczka/hokejówka/zwinnik blehera
1+2x pielęgniczka kakadu
1+1x zbrojnik
1+1x szczupieńczyk indyjski
Opcja 2: krewetki
1+2/3x prętnik karłowaty
25x razbora klinowa/r. hengela
8x piskorek sumatrzański/p. myersa/kirysek panda/k. spiżowy/k. pstry/otosek
10x krewetki RC
10x k. babaulti
Opcja 3:neony i krewetki
20-25x neon innesa/n. czerwony/30xn. simulans
8x piskorek sumatrzański/p. myersa/kirysek panda/k. spiżowy/k. pstry/otosek
1+1x p. ramireza
10-15x krewetka Amano
To tyle na temat obsad.
Podłoże może jak najbardziej zawierać ziemię ogrodową. Możesz ją kupić(jak do kwiatków), możesz wykopać żywcem z pola. Warstwa ziemi powinna wynosić 1cm na 10cm wysokości zbiornika, na to drugie tyle żwiru lub piachu. Jeśli w obsadzie będą ryby kopiące - nie rób plaży bo się zmiesza w krótkim czasie.
Roślin im więcej kupisz od razu tym lepiej i łatwiej będzie otrzymać zbiornik. Nie wiem co ci doradzić bo nie wiemy ile W masz światła. Tego powinno być co najmniej 90W, bo zbiornik masz wysoki. Rośliny proste w uprawie i te szybko rosnące które polecam: wąkrotka, nurzaniec, kryptokoryny, rogatek, ludwiga, rotale, nadwódki, mikrozoria, anubiasy, mchy i wątrobowce, lotosy, bakopy.
fidel1982 - 12.11.2013
Neon zielony (Paracheirodon simulans),w uk nazywa się Green Neon, w pl znalazłem różne nazwy wiec umieszcze zdjecie;
[attachment=21634]
Purple Emperor Tetra(Inpaichthys kerri) w pl neon błękitny
[attachment=21635]
dziwna sprawa bo oba neony w pl są nazywane jako bystrzyk niebieski

Dziekuję , z krewetek raczej zrezygnuję
fidel1982 - 13.11.2013
Kolejne pytanie uparłem się na dwie grupy ryb ławicowych i mogę nabyć inne akwarium niż to co podałem. Konkretnie dłuższe ale o mniejszej wysokości 120x40x40 czy tak nie byłoby lepiej?
theng - 13.11.2013
(13.11.2013, 23:45)fidel1982 napisał(a): Kolejne pytanie uparłem się na dwie grupy ryb ławicowych i mogę nabyć inne akwarium niż to co podałem. Konkretnie dłuższe ale o mniejszej wysokości 120x40x40 czy tak nie byłoby lepiej?
A gdzie takie akwaria sprzedają? Bo jest to mój wymarzony wymiar - wysokość 40 zamiast standardowych 50cm.
Mam dwie ławice: Tetry Czarne i Zwinniki Blehera. I wg mnie tylko dwie zupełnie różne ławice pod względem wyglądu i zachowań wyglądają dobrze w akwarium. Stada powinny się uzupełniać a nie mieszać jak cukierki. A tak będzie w przypadku różnych odmian neonów.
fidel1982 - 14.11.2013
Mieszkam w uk i tu znalazłem taki rozmiar z orginalną szafką więc prawdopodobnie ktoś tutaj takie produkuje/ował, więcej będę wiedział w sobotę jak odbiorę, ale na zdjęciu wygląda na długie i niskie. No oki przekonałeś mnie ;
20 green neon
15 Hemigrammus Bleher(ty posiadasz)
2 pleco mustard lub snow ball
Gurami opaline ( tu nie wiem ile pomożesz) 1+2 czy 1+1 ?
i jeszcze sie zastanawiam czy kiryski czy piskorki, nie chcę przesadzić z ilościa.
W sobotę będę wiedział jakie tam jest ośwoetlenie(jak co zmienię) to pomyślimy o roślinach P; . A jutro zamówię testy to w następnym tygodniu sprawdzę co z kranu leci. Dzięki za pomoc
apri cort - 15.11.2013
Pamiętaj, że simulansy to malutkie ryby, mogą stać się karmą dla dużego gurami, jak się bardzo wysili i dogoni

Weź kirysy zamiast piskorków. No i długość 120 będzie lepsza, szczególnie, że w niższym zbiorniku łatwiej pracować na dnie.
fidel1982 - 15.11.2013
Ok a może kakadu 1+2 ?
apri cort - 15.11.2013
Jeśli pielęgniczki, to bez innych ryb dennych.
fidel1982 - 15.11.2013
Hmm... to może poradzisz jakąś rybke do 12 cm do tej obsady? ( zamiast gurami)