Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pomoc w założeniu pierwszego akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Pomoc w założeniu pierwszego akwarium (/showthread.php?tid=38702)

1 2 3 4 5 6

Pomoc w założeniu pierwszego akwarium - krzysztofqed - 28.08.2014

Witam wszystkich.
Mam pytanie i proszę o pomoc w założeniu pierwszego akwarium. Jakiś czas temu kupiłem zbiornik 45 l w sklepie zoologicznym do tego zestaw filtr grzałka oraz 2 rybki brzanki . Ze wskazówkami sprzedawcy po założeniu tegoż akwarium po 2 dniach wszystkie zakupione rybki zdechły . Proszę o pomoc jak założyć od podstaw taki zbiornik , ponieważ z tego co czytałem a co mówił w sklepie sprzedawca wychodzą całkiem dwa inne poglądy na sposób zakładania takich akwariów .

RE: pomocy - soja001 - 28.08.2014

Wyczyść dokładnie zbiornik załóż odpoczątku wsadz roślinki zalej woda z uzdatnianiaczem włącz filtr i grzałkę. Raz dziennie włączając światło na początku 3h i zwiększaj co dzień o 30 minut po dwóch tygodniach min. Półtora tygodnia dopiero daj rybki. Popełniłes początkowy błąd nie wpuszcza się rybek od razu akwarium musi dostać i dojrzeć a roślinki ukorzenic, sam dopiero zaczynam ale powodzenia Smile

RE: pomocy - krzysztofqed - 28.08.2014

Na początku jak kopiłem akwarium w sklepie zoologicznym sprzedawca mowil zebym odrazu po napełnieniu akwarium i uzdatnieniu wody wpuścił zakupione rybki . Przy ponownym zakladaniu od poczatku akwarium mam dokladnie wyczyscic filtr wody pod zwykla woda??? Rosliny ktore kupilem mam wsadzone w kamienie mam je także opłukać w czystej wodzie ?? rozumiem woda ma swoje odstac bez rybek??

Tak najlepiej jeszcze daj podkład substrat do roślinek pod żwirek. Rybki dopiero po dostaniu akwarium. Poczytaj trochę o zakładaniu ja oglądalem filmiki na YT Wink

RE: pomocy - edison - 28.08.2014

Tak i you tube powiedziało Tobie wszystko jak należy. soryy

Zostaw akwarium tak jak masz z włączonym filtrem 24h ( napisz jaki masz ) po minimum 2,3 tygodniach możesz dodać parę rybek tylko dobrze zastanów się jakich , masz na to czas , niech sobie akwarium popracuje i wytworzy flora bakteryjna. Niczego w tym czasie nie ruszaj w akwarium , polecam dodać jak najszybciej z 10 szt. rogatka.

Światło 7 godzin na dzień i co tydzień o jedną do przodu aż do 10godz.

Uzdatniacza do wody nie musisz dodawać jeśli woda do podmian jest odstana 24h.
Pierwszą podmianę robisz po 3 tygodniach 10 litrów i od tamtej pory co tydzień podmiana 8litrów.
filtr i jego wkłądy płuczesz w wodzie z podmianek z akwarium - jak często - zależy jaki masz filtr i co w nim jest. Podejrzewam że masz wewnętrzny to szybko będzie się zapychał , możesz go czyścić co 3 tygodnie albo jak spadnie drastycznie przepływ. Filtra i wkłądów nie czyścimy dokładnie tylko lekkie opłukanie z syfu.

Dołóż rogatka i poczekaj 3 tygodnie bez wkładanią rąk do akwarium i wszystko będzie ok.

Może i nie wszystko ale jakoś źle na tym nie wyszedłem Wink

RE: pomocy - Kaef - 28.08.2014

(28.08.2014, 21:34)soja001 napisał(a):  Może i nie wszystko ale jakoś źle na tym nie wyszedłem Wink

Nie, wcale...

(27.08.2014, 23:44)soja001 napisał(a):  Thx za odpowiedzi Big Grin dałem uzdatniacz i nawóz do roslinek oczwiście wszytko odmierzone, przy zakupie dostałem w prezencie dwie rybki to zeby nie trzymać ich w torebce wrzuciłem do akwarium czy nic im się nie stanie ? Big Grin

Kto pyta nie błądzi Wink

RE: pomocy - Kaef - 28.08.2014

Nie chodzi o pytanie tylko wpuszczenie ryb.

Tak wpuściłem, a co miałem zostawic zeby sobie zdechły w worku ? teraz maja jakąkolwiek szansę na przeżycie niz zapewnione zgnicie w woreczku.