Obsada nowego akwarium -
@Cichy - 01.10.2014
Witam
Mam pytanie co do obsady.
Akwarium ok. 90l Szerokość 78cm
Podłoże Czarny bazalt. Kilka roślinek z aukcji na allegro. Były to sadzonki po 5-6 cm, póki co sobie rosną. W miarę upływu czasu będę dokupywał u akwarysty u mnie w mieście. Sprzęt: filtr wewnętrzny, grzałka 80W, jedna świetlówka (nie jestem pewny jaka, była z akwa, jak przyjdę do domu z pracy to sprawdzę).
Akwarium założyłem 2.5 tygodnia temu. Dałem czas ok. 2 tygodnie żeby akwarium sobie dojrzało. Po tym czasie postanowiłem dokupić jakieś rybki i zobaczyć czy się utrzymają. Dokupiłem więc 7 Danio, sprzedawca powiedział mi ze to są danio (jednak nie wyglądały mi na pręgowane), po przyjściu do domu zobaczyłem odmiany i doszedłem do wniosku że są to "Kerra".
Ładne rybki, po 2 dniach zauważyłem że odzyskały ładne barwy (w sklepie i zaraz po daniu ich do akwa było trochę blade). Pływają i ogólnie myślę że jest git.
I teraz myślałem nad obsadą.
Chciałem już zakupić stadko kirysków, ale trochę poczytałem i stwierdziłem że na bazalt to byłoby ich szkoda. Ale chciałem mieć coś dennego, więc pomyślałem o Otoskach. Myślicie że to dobry wybór ?
Na pewno chcę jeszcze neonki w sile 15 sztuk. Może jeszcze z 6-8 sztuk rozbrór?
I tak bym to widział:
7 Danio
15 neonków
8 rozbór klinowych
4-5 otosków
Nie wiem czy nie za dużo tego będzie, dlatego prosiłbym o rady
Dzięki
RE: Obsada nowego akwarium -
serpico23 - 01.10.2014
Nie trzyma się dwóch gatunków ryb ławicowych w tak małym akwarium, a już na pewno nie aż trzech. Otosków weź conajmniej 6.
Kaef - 02.10.2014
Jesteś pewien, że to są "Danio kerri", jeszcze się z nimi u nas nie spotkałem. Może to zwykłe pręgowane (Brachydanio rerio)?
@Cichy - 02.10.2014
Ok, dzięki. Więc na razie zostaną Danio. Teraz dokupię jak znajdę u siebie w mieście 6 otosków.
Jestem nie mal pewny na 100% że to kerra (identyczne jak te ze zdjęć :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Danio_Kerra
top2107 - 02.10.2014
(02.10.2014, 10:37)@Cichy napisał(a): Ok, dzięki. Więc na razie zostaną Danio. Teraz dokupię jak znajdę u siebie w mieście 6 otosków.
Jestem nie mal pewny na 100% że to kerra (identyczne jak te ze zdjęć : http://pl.wikipedia.org/wiki/Danio_Kerra
zrób zdjęcie swoim i wrzuć
Kaef - 02.10.2014
Podobne ubarwienie mają także Danio malabarskie.
@Cichy - 02.10.2014
Jednak to będą malabarskie. Mają takie kropki zaraz przy tułowiu. Dzięki.
W sklepie były to po prostu danio
Mmarcin - 02.10.2014
malabarskie... to troszkę za duże do 90l, ja miałem 6 sztuk w 120l urosły do 12 cm, więc oddałem, a ogólnie to chaos w akwarium
@Cichy - 02.10.2014
Chyba też się zdecyduje na oddanie, choć szkoda, strasznie żywotne te rybki.
Jak oddajecie rybki, to gdzie najczęściej przyjmują? Do sklepów?Prywatnie?
Jak uda się je oddać, to wezmę stadko neonkow i otoski. Coś do tego, czy zostawić? ( 15-20 neonków, 6 otosków).
pablo83 - 02.10.2014
Dla urozmaicenia dodaj jeszcze np. Jażeńców z 12szt, mnie sie strasznie spodobały.