Czarne wody -
Mmarcin - 21.01.2015
Siema Akwamaniacy!
Małe pytanko w sprawie aranżacji: czy mogę użyć nieokorowanych gałęzi dębu do wystroju akwarium? Jeśli nie to dlaczego? Chcę zrobić coś takiego w moim baniaku + anubiasy.
RE: Czarne wody -
top2107 - 21.01.2015
(21.01.2015, 22:36)Mmarcin napisał(a): Siema Akwamaniacy!
Małe pytanko w sprawie aranżacji: czy mogę użyć nieokorowanych gałęzi dębu do wystroju akwarium? Jeśli nie to dlaczego? Chcę zrobić coś takiego w moim baniaku + anubiasy.
możesz, ale ładniejsze są bukowe
Rosalie - 22.01.2015
Użyć możesz tylko...otoski,zbrojniki,tymczasowo kosiarki i ślimaki. Ponieważ kora będzie gnić,odpadać drobnymi i dużymi kawałkami ,i ''pylić'' . Z czasem będą Ci wisieć takie ''chorągiewki'' z tej kory. Trudniej będzie utrzymać klarowność wody nawet po dojrzeniu zbiornika,chyba że Ci to nie przeszkadza i chcesz mieć bardziej naturalne BW. Na zdjęciach i tak tego pyłu nie powinno być widać. Niektórzy dają tylko niekorowane ,wychodząc z założenia że kto w naturze im koruje.
Mmarcin - 22.01.2015
top2107 - z bukiem w moich stronach jest ciężko, głównie dąb, olcha i brzoza. Doczytałem, że gałęzie w tym akwarium to brzoza, a dokładnie patyki z miotły hehe ciekawe... I jeszcze jedno pytanko do speców: czy robiąc restart, wrzucić wszystko na raz tzn. szyszki olchy liście dębu i gałęzie, czy dozować to stopniowo?
Rosalie - mogą wisieć chorągiewki, ma być naturalnie i dziko
Rosalie - 22.01.2015
Restart...jak możesz zachowaj sobie jak najwięcej wody z tego akwarium co masz teraz. Nie mam pojęcia jak się takie coś zachowa w świeżej wodzie. Możesz wrzucić wszystko naraz,to bez różnicy chyba że dla ryb. No i szukaj takich gałęzi co leżały najlepiej kilka lat suche
top2107 - 22.01.2015
(22.01.2015, 01:03)Mmarcin napisał(a): top2107 - z bukiem w moich stronach jest ciężko, głównie dąb, olcha i brzoza. Doczytałem, że gałęzie w tym akwarium to brzoza, a dokładnie patyki z miotły hehe ciekawe... I jeszcze jedno pytanko do speców: czy robiąc restart, wrzucić wszystko na raz tzn. szyszki olchy liście dębu i gałęzie, czy dozować to stopniowo?
Rosalie - mogą wisieć chorągiewki, ma być naturalnie i dziko
można wszystko wrzucać, przy restarcie w tym biotopie, według mnie, akwarium powinno dłużej dojrzewać, na start dobrze by było zalać baniak, miekką i kwaśną wodą, nie wiem jakie masz parametry kranówki, więc nic więcej się nie da powiedzieć.
Ja u siebie mam spore ilości kory bukowej i dębowej.
Mmarcin - 22.01.2015
Nie wiem jaką mam wodę, nigdy jej nie badałem, ryby nie chorują, a rośliny rosną jak szalone.
Mam 6 20litrowych wiader, więc woda prawie w 100% będzie zachowana.
Czy wrzucając wszystko naraz, nie zmienię zbyt gwałtownie chemii wody i czy nie zaszkodzi to rybom?
akwaman - 22.01.2015
pewnie ze moze zaszkodzic jak dasz za duzo mi kiedys padla pielegniczka z calym narybkiem jak dolalem do wody wywar z kory debu w dosc duzym stezeniu
tokatoka - 22.01.2015
Wywar to co innego.
Piczu14 - 22.01.2015
Liście i gałęzie nie zmienią tak mocno warunków, żeby zaszkodziło rybom, natomiast z szyszkami bym uważał i dozował małymi porcjami.
A co do gałęzi z korą, to ja mam w swoim BW dużo nie okorowanych patyków i gałęzi dębowych, a woda jest kryształ, więc przy w miarę dobrym filtrze mechanicznym możesz śmiało wrzucać. Pamiętaj, że BW to nie akwarium z krystalicznie czystą wodą i odmulonym dnem, tam im więcej liści, patyków i innych syfków na dnie tym lepiej, wbrew pozorom pomagają one utrzymać odpowiednio niski poziom NO3. Ja swoje akwa mam od roku, a na ten przykład nie odmulałem ani razu.