Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Nawożenie metodą EI, sole.. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Nawożenie metodą EI, sole.. (/showthread.php?tid=39558)

1 2 3

Nawożenie metodą EI, sole.. - alu - 28.04.2015

Chciałbym nawozić mniej więcej tak jak w metodzie EI, mniej więcej, bo sole (każdą osobno) chce rozcieńczyć z wodą, jest mi wygodniej tak dozować nawozy..

W metodzie EI do akwa 80l podawane jest 20ppm NO3
30ppm K
3ppm PO4
10ppm Mg
na tydzień..

Z testów które posiadam ( NO3 i PO4) wiem, że mam w kranówie 10mg/l NO3 i 0mg/l PO4 więc muszę podawać trochę więcej PO4, a mniej NO3..

Jako, że mam akwa 60l oświetlenie 0,6w/l i mało roślin, muszę zmniejszyć te dawki, zastosuje dawki z kalkulatora zulixa, bo on też jest oparty na metodzie EI, czyli K 15mg/l
NO3 10mg/l
PO4 1,6mg/l ( zwiększyłem o 0,6mg/l bo mam więcej NO3)
Mg 3mg/l

Jeśli ustawię w kalkulatorze że rozcieńczę każdą z soli w 500ml wody destylowanej, i będę dziennie dawkował po 10ml to otrzymam żądane przeze mnie dawki..

10ml dziennie czyli 70ml tygodniowo, tygodniowo azot ma się podnieść o 10mg/l czyli 7ml KNO3 podnosi poziom azotu o 1ppm ? Dobrze to rozumiem ? (potrzebne do ewentualnej kalibracji nawożenia)

Czy takie nawożenie będzie okej ?
Czy nawóz CSM+B – sucha mieszanka chelatowanych mikroelementów
Żelazo (Fe) 7.8%
Mangan (Mn) 2.2%
Miedź (Cu) 0.1%
Cynk (Zn) 0.4%
Bor (B) 1.4%
Molibden (Mo) 0.06%

Jest dobry ? Czy oprócz żelaza zawartego w tym nawozie mam podawać osobno żelazo tak jak robi to duża ilość osób ?

RE: Nawożenie metodą EI, sole.. - alu - 28.04.2015

Ja mam bimbrownie od 4 dni, w ciągu ostatnich 2 dni rośliny trochę przyśpieszyły, ale według mnie brakuje im nawozów, bo po dzisiejszej podmianie wody większość roślin bąbelkowała, nie było to dużo bąbelek, ale były, najwięcej z trawnika i wąkroty.

W jakim sensie policzyć mikro ?
Chyba mam niedobór magnezu bo żyłki na każdej roślinie są ciemne, zobaczę jak będzie jutro, dzisiaj robiłem podmiankę, wcześniej nie robiłem w ogóle bo 2 tyg temu był start akwa..

Mam ślimaki, helenki i clithon diadema. Na dzień dzisiejszy jestem bezradny, bo dopiero dzisiaj zamówiłem sole.. chociaż jakbym lepiej poszukal to powinienem znaleźć kilka gram MgSO4x7H2O gdybym znalazł to ile ppm podać ? Dawke tygodniową czy dzienną ? Na internecie znalazłem artykuł w którym pisze, że gdy blaszki są ciemnie to znaczy, że nie ma magnezu. Niedobory i nadmiary najlepiej w moim akwa pokazuje wąkrota, bo rośnie najszybciej.. Wygląda tak:

(Miało to być zdj ikry razbor klinowych, ale moim telefonem nie da się zrobić takiego zdjęcia Sad )
Mają ciemnie unerwienie, nowe liście ( ten najjaśniejszy) są lekko żółte, i brzegi baaardzo powoli robią się zółte, ale nie dziwie się bo nawet podmianki przez 2 tyg nie robiłem.. dzisiaj podmieniłem 40% wody zobaczę jutro jak będą rośliny wyglądać.

To są dawki tygodniowe w mg/l ? Nie za mało ?

RE: Nawożenie metodą EI, sole.. - Tole - 29.04.2015

trzymam kciuki za dobraniem odpowiednich dawek potem alu się będziesz chwalił chwastami

A tak troszkę dywagując - wyobrażam sobie liczenie, odmierzanie, stosowanie takiej metody w moich baniakach ....

RE: Nawożenie metodą EI, sole.. - Tole - 29.04.2015

Chodzi o ilość pracy, dawki do każdego z 7 akwa inne no i same ilości na tyle litrów - chodziło mi o to że zaciekawiłem się metodą i dostrzegłem że musiałbym duże czasu jej poświęcić

RE: Nawożenie metodą EI, sole.. - alu - 29.04.2015

Tylko że ja chciałem to rozcienczyć w wodzie bo nie mam wagi która podawała by z dokładnością 0,01g, nie mam nawet 0,1g.. a ml moge bez problemu dozować..

Ty liczyłeś tyle ppm ile podałem na początku czy jakieś inne dawki ?

Wielkie dzięki Smile podmianki będą, wczoraj był pierwsza.. około 40-50%, nie chcę zabić rybek bo dzisiaj wykluły mi się malutkie razbory klinowe Smile
Jeszcze takie pytanie, czy sole NH4NO3 Mg(NO3)2 i CaCl2 są konieczne ? Z pierwszymi dwoma jeszcze nie ma problemu ale z CaCl2 będzie ciężko na allegro.. A w artykule który czytałem była mowa tylko o KNO3, KH2PO4 K2SO4 MgSO4

Dokupię w najbliższej przyszłości te sole, ale na razie musze poradzić sobie 4 "podstawowymi" mógłbyś przeliczyć ile g w ilu mililitrach i ile mililitrów tygodniowo podawać ? Nie wiem czy zrozumiałeś i czy Ci się chce, ale byłbym bardzo wdzięczny Tongue

Mogę podawać np. 3 razy w tygodniu sole makro i 2 razy mikro, czy trzeba każdego dnia równą ilość ? Mi podmianki nie przeszkadzają, wyczyszczę sobie troche akwa, a 30l wody to nie problem Smile