Za ciepła woda w akwa zimą... -
k0zik - 09.03.2016
Cześć,
Jestem nowy więc serdecznie wszystkich witam
Mam ogromny kłopot i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.
Założyłem nowy baniak -200 litrów.
Oświetlają go 2xT8 30W + odbłyśnik na każdej żarówce, całość zamontowana pod pokrywą. Wodę filtruje wewnętrzny chińczyk który w piątek zostanie wymieniony na Aquael asap 1600. Nie wiem czemu zakupiłem ten chiński badziew który przez brak regulacji robi niezły wir w akwarium. Termometr sprawny, zamontowany zaraz pod powierzchnią wody.
Mija właśnie 5 dzień od zalania wodą. W baniaku jest kilka małych roślinek. Leje trochę bakterii, raz nalałem troszkę węgla.
Różne rzeczy się dzieją jak biały osad na szybach, dziwna mleczna plama przypominająca rozlaną benzynę na jeziorze. Po przeczytaniu wielu forów w necie liczę, że niebawem te dziwne rzeczy ustąpią.
Mam natomiast inny kłopot.
Woda w akwarium ma 30 stopni... Za oknem zimno, w baniaku nie ma grzałki a temperatura 30 stopni i nie chce spaść. Mieszkam w bloku i chociaż w mieszkaniu jest ciepło to na pewno temperatura pokojowa nie wynosi 30stopni. Nie próbowałem jeszcze dolewać zimnej kranówki bo nie wydaje mi się, że to skuteczne rozwiązanie.
Widziałem różne rozwiązanie które ludzie stosują latem w trakcie upałów.
Ale teraz jest zima... strach pomyśleć co będzie latem.
Wdzięczny będę za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
RE: Za ciepła woda w akwa zimą... -
asiulek82 - 09.03.2016
Akwarium może stoi gdzieś blisko grzejnika? Albo statecznik od świetlówki.
2x 30 W to chyba dużo ?
k0zik - 09.03.2016
(09.03.2016, 20:00)asiulek82 napisał(a): Akwarium może stoi gdzieś blisko grzejnika? Albo statecznik od świetlówki.
Akwarium do grzejnika ma jakieś 3 metry no i grzejnik skręcony na 0 od dwóch dni.
Nie zrozumiałem tego o stateczniku. Chodzi o to, że woda nagrzewa się od świetlówek ?
asiulek82 - 09.03.2016
Dotknij ręką pokrywy i sprawdź czy jest bardzo gorąca, jeśli tak to pewnie to.
A tu masz linka jak działa ów statecznik
http://www.fachowyelektryk.pl/technologie/oswietlenie/986-stateczniki-i-transformatory-w-instalacjach-oswietleniowych.html
k0zik - 09.03.2016
Dotknąłem i jest bardzo ciepła. Nie jest gorąca że parzy. Swobodnie można długo rękę trzymać na pokrywie, ale jest zdecydowanie bardzo ciepła. Przesuwając rękę do środka akwarium pokrywa jest zdecydowanie chłodniejsza.
Można coś z tym zrobić ?
Przez noc ( od 23 do 7 ) światło było wyłączone a temperatura nie spadła nawet o 1 stopień. Ale w sumie co innego mogłoby grzać wodę jeśli nie to...
Dzięki za zainteresowanie tematem
asiulek82 - 09.03.2016
Jak dotykam pokrywy w moim akwa to jest ona chłodna wręcz. Więc może tu tkwi problem. Ja dokładnie nie wiem jak się to robi, bo tym zajmuje się mój mąż. Można wywiercić w komorze statecznika od zewnątrz kilka dziurek malutkich by powietrze umykało z komory. O ile przyczyną jest statecznik.
k0zik - 09.03.2016
No pokombinuje coś z tym.
Liczę jeszcze, że może jak filtr wewnętrzny wywalę to coś spadnie, on pewnie też się grzeje bo chodzi jak traktor... Ale mi sprzęt facet wcisnął...
Dziurki albo wymiana stateczników będzie jak to nie pomoże

Dzięki
Domcio181 - 09.03.2016
To nie możliwe, coś nie gra tu. Przede wszystkim zmień termometr w akwarium. Jeśli wyłączysz światło na noc to temperatura powinna spadać, zakładając że masz wyłączone grzałki z prądu, jedynymi źródłami ciepła są filtr, ale przy takim litrażu minimalnie ma wpływ na temperaturę i powietrze w pokoju, ale wątpię że temperatura u ciebie w pokoju przekracza 26*, bo na pewno byś to odczuł. Nowy termometr i wszystko się wyjaśni.
Kelvezu - 09.03.2016
Też obstawiam lipny termometr. Pokrywa nie utrzymałaby takiej temperatury wody.
k0zik - 10.03.2016
Zainstalowałem drugi termometr.
Nowy termometr pokazuje o jeden stopień mniej.
Wczoraj o 22 wyłączyłem lampy, otworzyłem miejsca na karmienie i tak zostawiłem na całą noc. Dziś przed 7 sprawdzałem temperaturę i spadła o 1 stopień. Czyli z 29 na 28 ( według nowego termometru ).
Nie zapalałem światła na dzień więc po pracy sprawdzę czy temperatura jeszcze spadła.
Bez grzałki, bez światła chyba powinna spaść dosyć nisko ? Chociaż do 24 stopni ? Tyle jest w pokoju.
Na sobotę ustawiłem się z kolegą na wymianę tych stateczników, jeśli do soboty nie zdiagnozuję co jest nie tak.
Czy orientujecie się czy statecznik magnetyczny i elektryczny ma te same wymiary ?
Moja pokrywa ma limitowane miejsce na te stateczniki