Jakie środki użyć? -
Dariusz1982 - 21.08.2008
Witam.Walczę właśnie z pleśniawką w moim akwarium. Mam w miare dobre preparaty i mślę że niedługo choroba minie. Mam ryby skalary gurami mieczyki gupiki glonojady sumiki. Jakie powinienem mieć wszelkie parametry dla tych ryb? Akwarium mam 200 litrów. Jak te parametry sprawdzać i jakich środków najlepiej używać? Chodzi mi o wzmocnienie tych ryb i ogólnie o jak najlepsze warunki dla tych gatunków. Dzięki za odpowiedzi...
Witam. Mam akwarium 200 litrów. Ryby takie jak skalary gurami mieczyki gupiki sumiki molinezje glonojady, Mam w akwarium zaawansowane stadium pleśniawki. Dwa dni temu podniosłem temp. wody a wczoraj dałem preparat baktopur firmy sera. Widzę że choroba już się tak nie posuwa na przód. A może nawet stanęła w miejscu. Objawy były takie że robiła się biała narośl na płetwach pysku ogonie praktycznie wszędzie. Strzępiły się płetwy i ryba dość szybko zdychała. Myślę że z samą chorobą sobie poradzę. Ale co po tym? Wyciągnąłem węgiel aktywny na czas kuracji. Kiedy go dać z powrotem i co dalej robić? Ile wody zmienić i kiedy?? Dzięki za pomoc i pozdrawiam...
RE: Jakie środki użyć? -
Kejdi - 21.08.2008
Powiedz jakie dokładnie są objawy, ile ryb choruje, najlepiej wklej zdjęcie. Powiedz jakich preparatów używasz?
Dariusz1982 - 21.08.2008
O objawach czytałem bardzo dużo w internecie i wiem że to jest pleśniawka. Biały nalot na płetwach pysku ogonie itp. Strzępienie się płetw i dość szybka śmierć. Stadium choroby jest dość zaawansowane. Dwa dni temu podniosłem temp. wody od wczoraj używam też baktopur firmy sera. Kilka ryb mam jeszcze zarażonych ale widzę że choroba już się tak nie rozprzestrzenia. Myślę że z tym sobie poradzę. Bardziej mi zależy na tym co później???
Kejdi - 21.08.2008
Ryby które jeszcze mają objawy choroby możesz poddać kąpieli krótkotrwałej w sera bactopur, nic już na razie nie dodawaj do akwarium. W jakiej kondycji są Twoje rośliny po zastosowaniu leków ? Ja lecząc pleśniawkę w zbiorniku ogólnym załatwiłam sobie rogatka...
Po upływie czasu przewidzianym na leczenie przefiltruj wodę przez węgiel. Jak już usuniesz pozostałości leków, możesz zacząć podawać rybom pokarm z dodatkiem witamin np sera fishtamin
RE: Pleśniawka -
Dariusz1982 - 21.08.2008
a nie pilnować później rzadnej twardości wody ani nic podobnego? Bo na tym się nie znam...
Kesi - 21.08.2008
Baktopur jest na bakterie, a nie na grzyby.
Pleśniawkę możesz leczyć Akryflawiną lub FMC lub Tetra Medica FungiStop lub Sera Mycopur . Jest wiele preparatów grzybobójczych i takich powinieneś szukać.
Ryby należny też wzmocnić witaminami i minerałami przez urozmaicenie diety i dodatki płynne do wody.
Nie zakładaj dwóch takich samych tematów. Jeden w zupełności by wystarczył.
Kejdi - 21.08.2008
Z tym bactopurem to racja
Ja leczyłam costapurem i mycocidem.
Twardość i inne parametry możesz regulować swoją drogą, ale po chorobie najważniejsze będą witaminy i urozmaicona dieta. Jak chcesz to możesz kupić podstawowy zestaw testów (twardość, ph, azotany, azotyny) poczytaj o parametrach wody, na forum jest wiele tematów, które tych spraw dotyczą.
Dariusz1982 - 21.08.2008
Na instrukcji tego baktopuru są napisane dokładne objawy takie jak mam w akwarium Czyli biało szare plamki i ranki na skórze. Infekcje okolicy odbytu i krawędzi płetw. Wystrzępienie płetw, puszysty nalot w okolicy pyska, biało szare guzki na głowie i płetwach, białe krawędzie płetw a czasami całkowite ich zniszczenie. Mam też w rezerwie omnipur.
Kesi - 22.08.2008
Bakterie też mogą powodować rany i postrzępienie płetw, na których nie leczona rozwija się pleśniawka.
Baktorpur zabija jedynie bakterie. Omnipur jedno i drugie.
Podmień 50 % wody i przefiltruj ją potem przez węgiel.
Następni zastosuj Omnipur w zalecanej dawce na kąpiel długotrwałą.
Powinieneś zadać sobie pytania:
Jaką masz temperaturę w akwarium ? Być może zbyt niską.
Jak często podmieniasz wodę i w jaki sposób? Być może zbyt rzadko i w nieprawidłowy sposób.
Czy prawidłowo czyścisz filtr i czy filtracja jest wystarczająca na twoje akwarium ? Być może nie w wodzie spuszczonej z akwarium tylko pod kranem.
Czy prawidłowo żywisz ryby ? Ich dieta jest urozmaicona w pokarmy suche (różne od zwierzęcych po roślinne), balastowe i mrożone.
Czy dostają regularnie choć minerały takie jak Aquavit czy multimineral.
Pleśniawka spowodowana jest złymi warunkami.
apri cort - 22.08.2008
Ja dodaję profilaktycznie trochę soli akwarystycznej przy podmianie wody. Nie tyle oczywiście, żeby uzyskać jakiekolwiek zasolenie, tylko niecałe pół łyżeczki wsypuję do 5l butli z odstaną wodą, mieszam i dolewam do akwarium.