Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
czy welonki to ryby labiryntowe ? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: czy welonki to ryby labiryntowe ? (/showthread.php?tid=6750)

1 2 3 4 5 6 7

czy welonki to ryby labiryntowe ? - zeed - 18.10.2008

Witam
Mam 2 welonki i zachowują się one jak ryby labiryntowe ponieważ ciągle pobierają sobie bąbelki powietrza i potem przez chwilę pływają i znowu to samo. Może to nie ryby labiryntowe i może są chore ??
z góry dzięki za pomoc Smile

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - BETTAmaniak - 18.10.2008

zeed napisał(a):Witam
Mam 2 welonki i zachowują się one jak ryby labiryntowe ponieważ ciągle pobierają sobie bąbelki powietrza i potem przez chwilę pływają i znowu to samo. Może to nie ryby labiryntowe i może są chore ??
z góry dzięki za pomoc Smile
Witam, welony to karpiowate-Cyprinidae, a np. bojowniki to labiryntowe-beloncjowate-Belontidae. Obawiam się, że masz te biedaczki w za małym akwarium i że się zatruły. Napisz szybko, jaki masz litraż, filtr, jaką obsadę, czym karmisz itd., zobaczę, jak Ci mogę pomóc, pozdrawiamBig Grin!

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - zeed - 18.10.2008

aż wstyd się przyznać ale mam je w kuli więc pewnie dlatego. Niedługo kupię im akwarium mam nadzieje że dożyją do tego czasu Sad nie mam filtra bo gość w sklepie powiedział że nie trzeba ani filtra ani napowietrzacza. karmię jakimś Tetra Animin właśnie zaraz zmieniam im wodę może coś pomoże a po akwarium udam się najszybciej jak się da.

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - maja - 18.10.2008

Łomatko... i znowu pan w sklepie powiedział...
To nowe akwarium to musi być co najmniej 100l. A tymczasem to kup tym rybulom co najmniej napowietrzacz, bo mają przyduchę.

dopiero tutaj się dowiedziałem że rybek nie trzyma się w kuli, no ale to już po kupnie Smile właśnie zmieniłem wodę i normalnie sobie pływają, żadna nie wypływa po powietrze Smile Takie pytanko czy mogę im co dzień w tej kuli zmieniać powiedzmy 1 szklankę wody żeby jakoś wytrzymały do kupna porządnego akwarium ??

acha a napowitrzacz wystarczy czy kupić jakiś filtr, z filtrem będzie ciężko ale może na jakiś czas da się zamontować do tej kuli

Posty zostały połączone. Nie piszemy posta pod postem. Używaj opcji edytuj - Jokeru

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - BETTAmaniak - 18.10.2008

zeed napisał(a):aż wstyd się przyznać ale mam je w kuli więc pewnie dlatego. Niedługo kupię im akwarium mam nadzieje że dożyją do tego czasu Sad nie mam filtra bo gość w sklepie powiedział że nie trzeba ani filtra ani napowietrzacza. karmię jakimś Tetra Animin właśnie zaraz zmieniam im wodę może coś pomoże a po akwarium udam się najszybciej jak się da.
Cześć, Zeed, nie słuchaj sprzedawców, szczególnie tych, którzy polecają Tetrę, to lizusi w większości, ponieważ Tetra płaci im za dobre opinie, okropnośćTongue. W ogóle Tetra jakoś za bardzo się chwali. Filtr jest konieczny, bo welony dużo jedzą, więc i wydalają. Kup sobie 112 l albo i większe, anubiasy, mikrozorium, żabienice, np. amazońskie, nadwódki syjamskie i nurzaniec azjatycki, filtr, jakąś tanią grzałkę (żeby było 24-25 stopni Celsjusza dla welonek latem, ja tak mam cały czas, a mają się świetnie, nie słuchaj "Znawców", to mit-welony=zimna woda, ona ma być chłodnawa!), gruby żwir i proszę-akwarium śliczności. Pozdrawiam i życzę szczęścia z welonami, bo to świetne rybkiBig GrinCool!

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - strojter - 18.10.2008

24-5*C dla welonek?Max to 23, apowinno być 20-21.
A poza tym tetra to bardzo dobra firma

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - peter10 - 18.10.2008

Słuchaj stojer w atlasie nie ma nic pewnie o firmie Tetra więc się jej nie polecaBig Grin betta nie wypisuj głupotWink

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - maja - 18.10.2008

zeed napisał(a):acha a napowitrzacz wystarczy czy kupić jakiś filtr, z filtrem będzie ciężko ale może na jakiś czas da się zamontować do tej kuli
Nie wiem jak dużo masz tą kulę, filtr do kuli może być ciężko dostać, no i żeby ci tam wodnej karuzeli nie zrobiło. Podmieniać możesz codziennie nawet 5 szklanek (tak naprawdę około 20% całej wody) i dobrze, żebyś przedtem odessał wężykiem wszystkie odchody i resztki pokarmu z dna.

dzięki za porady odsysanie gówienek Big Grin czego to się nie robi dla dobra zwierzątek Tongue no nic będę co dzień dolewał świeżej wody i odsysał resztki a o akwarium postaram się jak najszybciej Smile ps. kula 2 litrowa więc tyle co nic :/