Pieniste gniazdo GURAMI - rozmnażanie . -
buziaczek555 - 17.03.2008
Witam!Wczoraj wieczorem zauważyłam że po powierzchni wody w jednym rogu pływa piana czy to możliwe żeby to było gniazdo zbudowane przez gurami?Mam tylko 2 w tym jedno marmurkowe a drugie mozaikowe...i nawet nie wiem jakiej są płci. Wypowiedzcie się na ten temat
RE: Gurami gniazdo z piany??? -
WERWOLF - 17.03.2008
raczej mało prawdopodobne, piana powstaje np z filtra lub napowietrzacza
Tylko mi się to pierwszy raz zrobiło...więc nie wiem
BaRaNeK - 17.03.2008
Może długo nie czyściłaś filtra(z napowietrzaniem) i po prostu nie jest mieszana woda w tym miejscu
asiulek 13 - 17.03.2008
w jakim wieku sa te gurami?? czy jeden z nich plywa przy pianie??
u mnie wyrywaja najpierw roslinki a potem samiec robi piane.... rozpozanaj ich plec
filtr mam z napowietrzaniem i był czyszczony w sobotę

Gurami marmurkowy jest ciągle pod tą pianą a mają one około pół roku.Roślin nie wyrywają a płci nie umiem rozpoznać

BaRaNeK - 17.03.2008
Podczas tarła samce są agresywne, psują ozdoby agresywnie pływają prze gniezdzie
Zobaczymy co będzie

A czy jeśli już byłoby to to gniazdo to czy możliwa jest krzyżówka marmurkowego z mozaikowym?
BaRaNeK - 17.03.2008
mało prawdopodobne... Różne źródłapodają różne informacje, według mnie to jest możliwe ale mało prawdopodobne
asiulek 13 - 17.03.2008
jest to mozliwe... u mojego dziadka sie krzyzuja on ma mozaikowe marmurkowe calujace.... plec mozesz rozpoznac w latwy sposob... samiec ma zaostrzona pletwe ogonowa...