Moje rybki nie chca sie rozmanzac. -
Ksar - 24.12.2008
Witam, jestem nowy na forum. Mam problem, moje rybki
się nie
rozmnażają. Mam rybki
żyworodne (mieczyki, gupiki, molinezje, danio, brzanki itd.). Akwarium 128 l. Rybek nie jest
aż tak
dużo, nie
chcą się rozmnażać, nie wiem czemu. Co
zrobić żeby zaczęły pozostawiać po sobie potomstwo? Czym jest spowodowany brak
rozmnażania?
RE: Moje rybki nie chca sie rozmanzac. -
VEGEtacja - 24.12.2008
zacznijmy od tego, że danio i brzanki NIE SĄ żyworodne. twoje ryby mogą być jeszcze za młode, być jednej płci ;P, lub mieć nieodpowiednie warunki w akwarium. podaj parametry, temperaturę,
sposób filtracji, pełną obsadę z uwzględnieniem ile jest ryb każdego rodzaju.
trampirz - 24.12.2008
Gupiki, mieczyki i molinezje prędzej czy później się rozmnożą, ale inne ryby będą jeść młode, więc polecam dużo gęstych roślin, dobrze, żeby były też pływające, w których narybek będzie się chować. Jeśli chodzi o danio i brzanki to dodam, że mam w akwarium te rybki przez
jakieś 2 lata i jeszcze nigdy mi się młode nie uchowały, więc trudno Ci będzie. Jeśli mają
się rozmnożyć, to zrobią to prędzej czy później.
Część postu została skasowana.
Weź pod uwagę, że na forum są też dzieci !
VEGEtacja - 24.12.2008
podaj parametry i obsadę.
Kesi - 24.12.2008
Rybki zapewne się rozmnażają regularnie co miesiąc, ale Brzanki i reszta towarzystwa zjada narybek od razu.
Ksar - 24.12.2008
Wiec tak, filtracja: filtr nascienny. Temperatura: 26-28 stopni, zaleznie od temperatury na zewnatrz, z rybkami bedzie trudnieej^^: gupiki dwie pary, para mieczykow, para brzanek + jeden osobnik, para danio i jeszcze para rybek, ktorych nazwy nie pamietam nazywaly sie chyba cos tam cos tam obrzezany. Rybki denne tez podac? Moze zamiesic zdjecie akwarium?