Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
problem w akwarium pielęgnic pawiookich - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: problem w akwarium pielęgnic pawiookich (/showthread.php?tid=8003)

1 2

problem w akwarium pielęgnic pawiookich - ada1x - 13.01.2009

Witam

Mam cztery pielęgnice pawiookie, suma i glonojada w akwarium 240 l. Od ostatniej zmiany wody ryby zachowują się dziwnie. Nie chcą jeść, cały czas spędzają w jednym rogu akwarium z "pyszczkami" przy powierzchni. Na ścianach nie ma glonów ale woda jest mleczna. Poradzono mi użyć tabletki Bactozym, ale nic się nie zmienia. Jestem początkującym akwarystą, proszę o pomoc.

RE: problem w akwarium pieęgnic pawiookich - Sarc - 13.01.2009

Po 1:
Wiesz że 240l to MINIMUM dla 1 pary i to przy bardzo uważnym pilnowaniu parametrów wody oraz regularnym podmienianiu wody ?
Po 2:
Napisz więcej informacji o zbiorniku: najlepiej wszystko co wiesz, temp, jaki osprzęt do akwa, parametry wody, czy urzywasz chemii, czym je karmisz, od kiedy funkcjonuje zbiornik, jakiej wielkości są ryby, ile podmieniasz % wody i co ile, wtedy będziemy mogli ci coś dokładniej poradzić.

2 pary na 240l to zdecydowanie za dużo, ale poczekajmy na twoje informacje o baniaku to będiemy coś myśleć.

RE: problem w akwarium pieęgnic pawiookich - ada1x - 13.01.2009

Akwarium mam od 8 miesięcy, ryby kupiłam malutkie, obecnie mają 0d 10-15 cm. Filtr mam firmy Aquel do akw.240 l. termostat wewn. 20 st.Wodę początkowo podmieniałam(80 %) co 3 miesiące. W połowie listopada wymieniłam 90% ale już z końcem grudnia musiałam znowu posprzątać ponieważ zaczęły intensywniej brudzić, a w akwarium pojawił się duszący nieprzyjemny zapach. Ostatnio raz podmieniłam wodę 3 tygodnie temu(90%).Po każdej wymianie wody dodaje aqua safe firmy tetra. Ryby natomiast karmie wybarwiającym hikari( dla małych pielęgnic). Co do powierzchni akwarium to zdaje sobie sprawę, że wkrótce będę musiała kupić 2x większe.

RE: problem w akwarium pieęgnic pawiookich - bumboo - 13.01.2009

ada1x napisał(a):Witam

Mam cztery pielęgnice pawiookie, suma i glonojada w akwarium 240 l. Od ostatniej zmiany wody ryby zachowują się dziwnie. Nie chcą jeść, cały czas spędzają w jednym rogu akwarium z "pyszczkami" przy powierzchni. Na ścianach nie ma glonów ale woda jest mleczna. Poradzono mi użyć tabletki Bactozym, ale nic się nie zmienia. Jestem początkującym akwarystą, proszę o pomoc.

Koleżankohehe(Kolego błąd) nie to żebym Cię zbywał, lecz skoro masz te ryby to znaczy że podobają Ci się i zależy Ci na ich losie Wink więc zaloguj się tam http://www.pawiookie.pl/ a długo będziesz cieszyć się ich obecnością. Co byśmy Ci tu nie napisali to tam znajdziesz kwintesencję tych wiadomości podaną jak na talerzu, nie czekając na pomoc na forum ogólnym. Oczywiście że i tu możemy pomóc,lecz nie zapominaj ze masz nóż na gardle, twoje ryby potrzebują natychmiastowej pomocy.
1.Za dużo masz ryb
2.Dokonaj następnej podmiany 40% wody czyszcząc dno z zanieczyszczeń.
3.Natleń ją porządnie
To tak na początek Wink

Przykro mi stwierdzić ale nie masz zielonego pojęcia o tym co robisz, popełniasz dużo błędów, ale kto ich nie popełnia.
Przede wszystkim wody nie podmienia się co trzy miesiące i w takiej ilości. Piszesz o temperaturze 20 stopni?
Naprawdę zajrzyj na podaną stronę to będzie bardzo duży krok w kierunku ratowania Twoich ryb Smile

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - Sarc - 13.01.2009

ada1x, niestety bumboo ma racje, chyba nic nie przeczytałaś o tych rybach przed ich kupnem albo bardzo niewiele, bumboo odesłał cię na prawidłową stronę, tam sie wszystkiego dowiesz, a tak z kategorii szybkich rad to:

1. Zostaw 1 parkę (wiem będzie ci przykro oddać drugą ale to dla dobra ryb, zrozum)
2. Filtr radziłbym kubełkowy (takie najczęściej używane do takiego litrażu to: fluval 305, jbl 900, są oczywiście jeszce inne równie dobre)
3. Podmiany wody co tydzień ok. 25% wody
4. co tydzień lub co dwa (w zależności od sytuacji) odmulanie dna
5. Podnieś temp wody do 25stopni
6. Zadbaj o dobre natlenianie

Nie napisałaś jeszce czy masz jakieś rośliny ? Filtr oczywiście chodzi 24h na dobę ?

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - ada1x - 13.01.2009

Dzięki wszystkim za wskazówki.
A prawdą jest, że szkoda się rozstać z jedną parką bo pawiookie to bardzo mądre, inteligentne, charakterne i milusińsko ciekawskie ryby, z którymi można się zaprzyjaźnić i w bardzo krótkim czasie przywiązać do nich.

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - bumboo - 13.01.2009

ada1x napisał(a):Dzięki wszystkim za wskazówki.
A prawdą jest, że szkoda się rozstać z jedną parką bo pawiookie to bardzo mądre, inteligentne, charakterne i milusińsko ciekawskie ryby, z którymi można się zaprzyjaźnić i w bardzo krótkim czasie przywiązać do nich.

Masz w 100% rację, lecz aby ta przyjaźń była po obu stronach to parametry życiowe wewnątrz i na zewnątrz akwarium powinny być w jak najlepszym porządku. Pawiookie darzą Cię miłością ty zaś odwzajemniasz im tym samym stwarzając tym inteligentnym rybom doskonałe warunki, tylko wtedy możemy powiedzieć, że przyjaźń między wami jest obustronna.WinkSmile

Pozdrawiam bumboo

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - apri cort - 14.01.2009

Czytając wątek waliłam głową w klawiaturę nad ignorancją... Ja czytam o pawiookich od kilku miesięcy, akwa mam od wieeeeeelu lat i ciągle nie zdecydowałam się na te ryby. Takie są właśnie efekty, jak się laik bierze za wymagające ryby! Życzę Ci powodzenia i zdawaj nam na bieżąco relacje z postępów w ratowaniu ryb, bo szkoda zwierzaków...

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - Sarc - 14.01.2009

apri cort mnie jest podona sytuacja do twojej Wink zastanawiam się jakie akwa urządze w nowym domku, kusi mnie właśnie 300l z parka pawiookich a jeśli by coś poszło nie tak to coś troche mniejszego z jakąś inną parką lub dwoma ale jeszcze nie mam pomysłu Wink

RE: problem w akwarium pielęgnic pawiookich - apri cort - 14.01.2009

Jak możesz 300l mieć dla pawiookich, to od razu walnij 375l i wtedy myśl o parze. Ja niestety będę miała tylko 240l więc się chyba nie zdecyduję jednak...