Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak zmierzyć objętość akwarium? Proszę o pomoc!

Wybaczcie mi moją niewiedzę i zupełny brak wiedzy i doświadczenia w akwarystyce, ale chciałabym prosić o porady wszelkiego rodzaju dla całkowitego laika w tej dziedzinie:
Kilka lat temu otrzymałam akwarium od rodziny. Niestety, nie wiem jak zmierzyć prostym sposobem jego pojemność. Nie było by to dla mnie problemem, gdyby akwarium było kwadratowe lub prostokątne o prostych bokach, jednakże od przodu szyba jest zaokrąglona. Mierzyłam je metrówką po zewnętrznej stronie akwarium:

szer. (bok): 23 cm.
wys: 30 cm.
dług: 60 cm.
dług. od tylnej szyby do najbardziej
zaokrąglonego miejsca przedniej szyby: 30 cm.

Ilu litrowe mam akwarium?

Prawie idealne 50l Smile jeśli prawidłowo odczytałeś pomiar z miarki Wink

Wymiary są dokładnie takie jak podałam. To mam jeszcze jedno pytanko (no może dwa) : jakie rybki i ile sztuk może w tej wielkości pływać/mieszkać....oraz ile zostawić centymetrów ''luzu'' w akwarium (tzn. chodzi mi o odstęp od brzegu górnej krawędzi szyby do tafli wody)?

Co do obsady to podam rozpiskę z której sam korzystałem przez pewien okres czasu, a jeśli się nie spodoba coś z niej to proponuje zapytać w dziale obsady Wink
Cytat:Ameryka:

- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Bystrzyk barwny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x10-12 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek Lamparci/Panda/Spiżowy
x5 Otosek

- Większa rybka:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli

Azja:

- Ławica do wyboru:
x15-20 Microrazbora galaxy
x15-20 Razbora karowata
x12-15 Razbora Hengela
x12-15 Razbora Espei
x10-12 Razbora klinowa

- Większa rybka:
harem Bojownika 1+2/3
Jest to bodajże od Ethnixa z tego forum.
Jakbyś nie wiedziała co to harem to jeden samiec i np. dwie samiczki.
Odstęp zostaw 2cm i będzie dobrze.

Masz rację.... nie wiedziałam co to harem Bojownika, ale teraz już wiem. Dzięki za podpowiedź do obsady - bankowo mi się przyda!! Smile
Temat zamknięty

Skocz do: