Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nowe akwarium 200l

Witam, jestem nowym użytownikiem na tym forum i chciałabym sie podzielić z Wami moim akwarium. Zbiornik 200l, filtr JBL e901, oswietlenie jarzeniowki 30w, barwa dzienna. Jak zobaczycie na zdjeciu jest ono w takiej obsadzie :
2 papuzie(których sie jutro pozbede wkoncu, bo sprzedaje)
2 seweruny(taka nazwe podano mi w sklepie ale nigdzie nie moge jej znalesc w internecie, moze wiecie jak sie nazywa ten gatunek)
3 glonojady
3 rybki denne(nie pamietam nazw)
2 pielegnice cytrynowe
Wiem ze popełnilam blad przy zakladaniu otóz wpuscilam od razu rybi, ale one wszystko przetrwaja(wkoncu to mutacje hah Smile )

Mam kilka pytań do was:
Jakie rybki byście mi polecili do takiego zbiornika, poprzedzam iz chce wychodowac duzo roslinek, ale przez te papuzie poprostuy nie moglam tego zrobic bo ciagle mi je wyrywały.

Jak dlugo musze czekac aby woda mi sie wyklarowała, dodałam do filtra bakterii ktore maja przyspieszyc proces dojrzewania.

Jakie parametry powinna miec woda w akwarium, czy musze cos do niej dodawac, czy do filtra jakies wkłady kupic ? Narazie mam ceramike i takie kulki białe ktore były w filtrze.

Dziękuje za wszelką pomoc, wiem ze sie rozpisałam, ale chce zacząc wkońcu prawdziwą przygodę z akwarystyka Smile

Załączone pliki Miniatury

Chodzi raczej o Pielęgnice sewerum ;D
Jak w filtrze jest ceramika, bio-gąbka to nic więcej nie trzeba.
Chlor podrażnia błonę śluzową ryb, oczy i skrzela więc sama widzisz ;P
Do wody nic nie dodawać(bakterie można jakieś ale na start)chemii z reguły leje się jak najmniej, a ja nigdy nie widziałem nawet buteleczki z chemią bo zawsze próbowałem naprawić to naturalnie i zawsze się udawało Wink
Woda powinna wyklarować się w ciągu tygodnia, u mnie w 140L było dość spore zmętnienie bo nie umyłem zbyt dokładnie piasku ale po trzech dniach pracy filtra woda była już jak kryształ.

Aaa no znalazłam ją wkońcu Big Grin Dzięki za odpowiedz Smile
Temat zamknięty

Skocz do: