• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Hmmm, proponowałbym zrobić kwarantannę z węglem aktywnym, może jak warunki chemiczne w akwarium wytworzą się od nowa problem zniknie, co o tym sądzicie?

Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian

klaudynka napisał(a):Ostatnio chorowała mi rybka, welon i dodałam tabletkę Sera Bactopur Direkt i nic nowego nie dodawałam. Filtr działa raczej poprawnie.
Filtr nie działa już "poprawnie" bo Sera Bactopur Direct niszczy bakterie nitryfikacyjne.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):
klaudynka napisał(a):Ostatnio chorowała mi rybka, welon i dodałam tabletkę Sera Bactopur Direkt i nic nowego nie dodawałam. Filtr działa raczej poprawnie.
Filtr nie działa już "poprawnie" bo Sera Bactopur Direct niszczy bakterie nitryfikacyjne.

Czyli dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie węgla aktywnego?

Pozdrawiam!
Krystian

prof.Animal napisał(a):Czyli dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie węgla aktywnego?
Węgiel może posłużyć do usunięcia pozostałości leku, natomiast rozwiązaniem jest odbudowa flory bakteryjnej w zbiorniku.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):
prof.Animal napisał(a):Czyli dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie węgla aktywnego?
Węgiel może posłużyć do usunięcia pozostałości leku, natomiast rozwiązaniem jest odbudowa flory bakteryjnej w zbiorniku.

No tak, ale aby odbudować florę bakteryjną, trzeba usunąć resztki leku...

Pozdrawiam!
Krystian

Male pytanko - wiem ze woda musi sie odstac i wiem ze powinna sie wyklarowac po 2-3 tyg.
Pytanko jest w innej kwestii . Czy normalne jest iz w 2 dzien po zalaniu na korzeniu zaczynaja tworzyc sie glony ? tak samo na jakims tam zameczku ? Dotleniam wode , grzalka ustawiona na 25C , naswietlam ok 6h

Jeżeli woda znów zmetnieje zastosuj nadmanganian potasu.Pewnie to pierwotniaki tak Ci dokuczają i częściowa podmiana wody nic nie pomoże. ten środek jrest nieszkodliwy ani dla ryb, ani roslin. Na mały zbiornik wystarczy 1/2 tabletki. Czekaj az woda sie wyklaruje po czym odmul żwir.

colorado napisał(a):Jeżeli woda znów zmetnieje zastosuj nadmanganian potasu.Pewnie to pierwotniaki tak Ci dokuczają i częściowa podmiana wody nic nie pomoże. ten środek jrest nieszkodliwy ani dla ryb, ani roslin. Na mały zbiornik wystarczy 1/2 tabletki. Czekaj az woda sie wyklaruje po czym odmul żwir.
OK Dziękuję bardzo za rady i na pewno dostosuje się do nich bo naprawdę bardzo zależy mi na tym akwarium i jego mieszkańcach.Smile
I w końcu nic nie zastosowałam, postanowiłam poczekać i poobserwować i dzisiaj woda jest już piękna, tylko jeszcze te glonki na szybie przedniej mnie denerwują. Takie białe i zielone kropki.
Post pod postem to spam.Proszę nauczyć się odświeżać temat.Kopiujesz zawartość poprzedniego posta,kasujesz go wklejasz tekst do nowego i dalej kontynuujesz.

witam wszystkich..mam problem z akwarium niedawno załozyłem po wlaniu wody po 3 dniach zrobiła sie jak mleko roslinek nie mam jak narazie bo sadziłem ze to przez nie ze cos nie tak pomozcie plis..

darekbanaszek1 napisał(a):witam wszystkich..mam problem z akwarium niedawno załozyłem po wlaniu wody po 3 dniach zrobiła sie jak mleko roslinek nie mam jak narazie bo sadziłem ze to przez nie ze cos nie tak pomozcie plis..
Przeczytaj ten temat a na pewno wszystkiego się dowiesz.

Skocz do: