• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

ja ostatnio wyleczylam swoje ryby z ospy za pomoca preparatow zooleka, tanie ale skuteczne Smile troche kuracja trwala i roslinki podupadly, ale najwazniejsze ze wszystkie przezyly

po ilu dniach mam dać drugą dawkę zieleni Zooleka

Witam,
Akwarium mam od miesiąca.
Wczoraj u jednej z neonek zauważyłam białą wypukłą kropkę na tylnej części tułowia, przy ogonie. Po przeczytaniu wszystkiego co było możliwe stwierdziłam, że to pewnie kulorzęsek i objawy rybiej ospy. W panice podniosłam temperaturę do 30 stopni, dzisiaj kupiłam ICHTIOSAN, poradzono mi, aby przykryć, zaciemnić akwarium. Lek zaaplikowałam, akwarium przykryłam. Moje pytania są następujące:
Czy jest możliwość, że to nie jest ospa rybia i zrobiłam więcej szkody niż pożytku? (jeśli oznaki choroby były tylko na jednej neonce i to w postaci jednego wyprysku) Jak postępować dalej? Pytam, ponieważ właściwie każdy ma inne zdanie, ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź, a ja jestem raczkującym akwarystą, więc prosze o wyrozumiałość.

Akwarium: 54 l
Obsada: 8 x Neon Innesa , 4 x Kirysek , 2 x Black Molly , 2 x Prętnik Karłowaty

Hmm czy to wygląda ja kłębek waty czy jak kropka???
zwiększ filtrację jeszcze jak już podałaś lek, jak możesz to zwiększ przelot filtra, a jak masz na maksa to wsadź drugi filtr

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Dzieki za szybką odpowiedź. Wygląda to jak jedno ziarnko grysiku. Taki jakby mały pryszcz. Filtracja duża, napowietrzanie duże, nie chciałabym już zwiększac, (choć możliwości filtra są spore) bo rybki sie boją, uciekają i straszny zamęt w akwarium.

hmm zobaczysz po kilku dniach co się będzie z nią działo

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

no tak.. boję się o pozostałe ryby, ta temperatura i chemia... może niepotrzebnie, cóż.. A jak myślisz, aplikować następną dawkę leku? Ile dni zaciemniać?
Ta neonka z kropką siedzi z całym stadkiem przy filtrze. Mam niestety problem z inną neonką, zaczyna dziwnie się zachowywać, ewidentnie się męczy - obraca się wokół własnej osi, pływa chaotycznie, do góry brzuchem, potem normalnie, pod dziwnym kątem, poddaje się nurtowi. Nie wiem co myśleć i robić, może to temperatura ją wykańcza, może lek.. mam tylko nadzieję, że to nie plistoforoza, a nie żadna ospa...
Proszę o jakieś rady.

to ja mam tez pytanie,
mam w akwa gupiki, glonojada, neonki, kirysy, i takie glonojadopodobne ale nie wiem jak sie nazywają i "piskorka" i tez dopadła je ospa.
akwa 60 l kupiłam ichtiosan i grzałkę
grzałka nastawiona na 28 stopni lekarstwo wlałam w dawce zalecanej na butelce i moje pytanie kiedy mam powtorzyc porcje? codziennie dolewać czy np 10l wody sciagnac i czystej dolać z preparatem????
bo mi minimum 4 ryby dziennie padają
do tego kilka gupików wygląda jakby za życia pleśniało a jedna wygląda jakby się "najeżyła" łuski jej odstają i jakaś gruba jest

a ja z tej porcji dawek blondynka jestem

Z tego co pamiętam, kurację ichtiosanem powtarza się po trzech dniach. Jeśli po tygodniu nie widać poprawy, stosujemy następną dawkę (po tygodniu od drugiej dawki) Podniesienie temp do 28 stopni raczej nic Ci nie da, kulorzęsek ginie dopiero w temp 32 st. Tylko jest to ryzyko, bo wiadomo że nie wszystkie ryby wytrzymają taką temperaturę! Jeśli chodzi o leczenie temperaturą trzeba bardzo dokładnie obserwować ryby i ich ewentualne niepokojące zachowania będą bodzcem do tego aby przerwać taką kurację.

"Wszystko można, co nie można, byle cicho i z ostrożna "

Dzisiaj rano zauważyłem, że moja molinezja pływa w jednym miejscu i ma kilka białych kropek na brzuchu. Teraz takie szarawe jakby paseczki, albo coś w tym rodzaju.
Może to być ospa?
Jeszcze dodam, że na szybie widzę zielone nitki, a w wodzie pływają białe kuleczki (ale takie małe, takie jak były na rybie rano).

Skocz do: