10
Ok

A oswietelnie? karmienie?
Zbiornik: 246L, grzałka 250W, Filtr Tetra Ex 1200,
Wystrój: Piasek akwarystyczny 20kg, żwir czarny 3-5mm 15kg, tło strukturalne, korzenie, rośliny, porcelanowy domek :D
Obsada: Neony, Skalary, Bocje, Zbrojniki, Mieczyki, Molinezja
14
... ja też jestem mądra i głupia zarazem. U mnie ospa zebrała już dość obfite plony bo łącznie 14 rybek i nadal na wykończeniu są 8 danio, 1 kosiarka, 1 kiryśnik i 1 gupiczka
2 mieczyki, 2 ramirezy i 3 zmienniki plamiste oraz 1 gupik mają się dobrze... reszta poprostu marnieje w oczach i nie wiem co dalej robić... lać jeszcze preparat jak już oznak ospy nie ma po 4 dniu kuracji... (kuracja trwa już 10 dni)
Węgiel mam w filtrze od nowości filtra, na co go wymienić?? i czy po wymianie węgla dawać jeszcze zieleń?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2009, 12:27 {2} przez
Żabcia.)
9
Zwracam się o pomoc. W moim zbiorniczku 60L Rybki przechodzą już trzeci raz w miesiącu ospę. Leczę je tropicalem ichtiosan. Jestem bezradny, pomocy.
"Heartbeats they were racin'
Freedom he was chasin'
Spotlights, sirens, rifles firing
But he made it out
With a bullet in his back."
AC?DC - Jailbreak
29
Możliwe że zostawiasz niedoleczoną i wraca.
14
Powiedzcie mi jeszcze tylko jedno. Dolewać tego preparatu do dolewanej wody po podmianie czy do całości wakwa co 3 dni??
2
Witam
Przed ponad miesiacem orzesek wykonczyl moje 20 neonkow. 10 inesa i 10 czerwonych (mlode rybki). Mimo podniesienia temperatury i dozowanie lekarstwa jbl (takie niebieskie cos) rybki padly. W akwarium az roilo sie od bialych mikroskopijnych "zwierzatek". gdzies wyczytalem ze ponoc orzesek po 2 tygoniach wymiera w pustym akwarium. Czy to prawda? W moim zyje tylko slimak. Ktos mi radzil zeby sie go pozbyc bo moze przenosic choroby. Zamierzam do akwa znowu wpuscic neonki. Lepiej zostawic je jeszcze na jakis czas bez obsady czy lepiej wszystko wygotowac? Z gory dzieki za info.
Inna droga ktos moglby bardziej lopatologicznie opisac stadia rozwoju orzeska. Bo skad mam wiedziec kiedy przebywa poza ryba itd. Jesli z jednego moze sie wykluc 2000 nowych to nie wierze ze wszystkie maja cyl zgodny do do dnia. Po co wogole mi te tabele? Im wiecej czytam tym bardziej sie to gmatwa. Dzieki
Po kilku tygodniach w "zapomnianym" akwarium (zalane ale filtr tylko od zasu do czasu, temp 25C). Na sciankach pojawily sie dziwne "stworzatka". Takie paleczki ktore na koncu sie rozgaleziaja. Ma to jakies 4-5mm i jest przycumowane do scianek akqwarium. Co to?
Posty zostały połączone, nie piszemy posta pod postem, korzystaj proszę z opcji EDYTUJ - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2009, 20:05 {2} przez
Kejdi.)
26
na ospe podaje się zieleń, nie błękit,
Filtr ma chodzić 24/h
Te robaczki to wypławki, pojawiają się w słabo filtrowanej wodzie najczęściej,
Zrób restart zbiornika i po trzech tygodniach wpuść ryby dopiero
Tylko filtr musi chodzić on stop przez 24 godziny na dobę, prze okrągły rok.
Ślimaki nie zawsze przenosza choroby, jedynie jak zetknęły się z chorym ale chorobę można z wszystim przynieść(ryby, rośliny, woda)
Żabciu co trzy do ogólnego.
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
2
mysle czy lepiej zaczynac od nowa z aqua czy dla pewnosci podniesc temp na kilka dni powyzej 35??? roslinki mam nadzieje wyjda z tego calo
26
Nie masz tam ryb? To zrób restart, rośliny mogą tego nie przetrwać,
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
14
Dzięki Bercia! już myślałam że coś za dużo preparatu dozowałam i dlatego mi te rybki tak poszły...
Zanim kupie nowe rybcie ile odczekać czasu? lub czy robić jakiś test by upewnić się że już w zbiorniczku jest ok??