Mam problem w postaci fioletowego nalotu na kamieniach, roslinach, tle strukturalnym. Nie mam pojecia co to jest i jak sie go pozbyć. Pojawił sie po tym jak na korzeniu włozonym do akwarium pojawiła sie mała przezroczysta pleśń. Korzeń wyrzuciłam, ale fioletowy nalot zaczął sie rozprzestrzeniać. Niestety wygląda to paskudnie. Ostatnio na fioletowym nalocie pojawiły sie dodatkowo małe białe kropki.
Prosze o pomoc jak sie tego pozbyć.
Dobrze żebyś podał litraż zbiornika i oświetlenie. Akwarium jest zapewne nowe (w sensie niedawno wystartowane). Tak na tle wewnętrznym wyglądają piękne okrzemki
Mam akwarium prawie 200 l, dwie jażeniówki po 18W dające białe światło. Akwarium nie jest już takie nowe, ma już z 2 miesiące. Mam filtr tetratec EX 700
Za mało światła, dołóż jeszcze 3X18W to będziesz miał minimum dla ryb i roślin.
Może zmieścisz tam dłuższe świetlówki o większej mocy, wtedy zmień na nie tak aby było minimum 0,5w/l. Jak to jest standardowe 200l o długości 100cm to daj świetlówki liniowe T8 4X30W.
Pierwszy raz coś takiego widzę. Jesteś pewny, że tło albo jakieś sztuczne dekoracje, które tam widać nie puszczają barwnika ?
Jak często podmieniasz wodę i czy coś do niej dodajesz ?
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
Kesi jestem pewna że to nie jest barwnik z dekoracji od akwarium na 100% to wszystko zaczęło się od tego feralnego korzenia. Co do oświetlenia to wydaje mi sie że jest ok, ryby mają naparwdę bardzop jasno, to było oryginalne oświetlenie dodane do pokrywy więc wydawało mi sie że takie powinni być. Czy oby 4 X 30W to nie za dużo? Szczerze to nawet nie wiem czy będzie to jak przymocować raczej mam tylko miejsce na 2 świetlówki ale muszę zerknąć jeszcze.
Nie dodaje niczego do wody, ryby szczerze czuja się bardzo dobrze i nawet się rozmnażają, wiec nie jest to chyba nic toksycznego.
Nie mam zielonego pojęcia co to jest.
Przyznam że ostatnio trochę zaniedbałam podmiankę wody ale wracam znowu do dobrych nawyków
2X18W to standard ale dla 100l, nie dla 200l.
W 200l standardem są 2X30W
Przy czym minimum dla roślin to 0,5W/l, przy 4X30W masz 0,6W/l, przy 3X30W masz 0,45W/l też ujdzie w tłumie dla mało wymagających roślin.
Te sztuczne rośliny powinny być zastąpione przez żywe, a żywym potrzebne jest światło.
No chyba, że zamierzasz ryby NO3 przytruwać to zostaw sobie plastiki.
Glony się robią głównie z nadmiaru NO3 w wodzie.
To nie są sinice -> http://glony.republika.pl/galeria-sinic.htm
Podaj producenta tła.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
Dzięki za poradę, czyli na razie zacznę o wymienienia światla i podmiany dużej ilości wody, może jeszcze włożę wegiel aktywny na parę dni. Zobaczym czy pomoże.
Producenta tła w tej chwili juz nie potrafię podać bo wyrzucialm opakowanie a kupowałam go na alegro. Ale jest naprawdę w porządku.