12
Zrobiłem kolejny restart dwa miesiące temu, ale tym razem miałem "gotową" wodę z dojrzałego akwarium, które działa od ponad roku. Przez półtora miesiąca wszystko było ok. i znów po kolejnej podmianie zauważyłem, że woda robi się coraz bardziej mętna, a na dzień dzisiejszy jest zielono.
Czemu zrobiło się zielono w ustabilizowanym półtoramiesięcznym zbiorniku ?
Parametry wody:
pH - 7,2
GH - 12
KH - 8
Fe - 0,1
NO3 - 20
NO2 - 0
PO4 - 0,5
Jest CO2 z bimbrowni
Oświetlenie 2x15W przez 7 godzin dziennie
Po miesiącu zacząłem delikatnie dozować Macro i Classic oraz K2SO4.
Rośliny świetnie rosły, ale pewnie teraz znów przestaną.
0
Najpierw witam wszystkich serdecznie!
Posiadam akwa 112l z różną obsadą jakiś czas temu zacząłem zauważać ze woda w nim robi sie białą(nie mętna) coś w rodzaju mgły(mikroskopijne pęcherzyki) Całość wygląda jak mgła!
Podmieniam 30%-50% wody ostatnio raz w tygodniu przez pierwsze pare dni woda jest oki ale nagle robią sie właśnie takie pęcherzyki
Zalałem ostatnio wode srodkiem do klarowania wody(sera)i nic!
Posiadam filtr zewnętrzny a w nim gąbke,ceramike,węgiel, włóknine!Nie da sie tego odfiltrować, pomimo filtracji ok13 godzin dziennie!
Nie mam pojęcia co to jest i jak sie tego pozbyć!
Jeżeli ktoś może wie coś na taki temat to proszę o pomoć! Z góry dziekuje!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.11.2009, 00:49 {2} przez
Olek.)
37
Dopisz wszystkie niezbędne informacje, tak jak jest to opisane w pierwszym poście.
Filtr ma działać 24 na dobę 7 dni w tygodniu.
Nie używa się węgla do filtracji ciągłej(choć u Ciebie nie można nawet tego tak nazwać

)stosuje się go tylko po kuracjach chemią.
Wyjmij wkład węgla aktywowanego i wypłucz go w akwarium.
1
Obsada 5 karasi 2 welony i glonojad woda 2 tyg stała i białą jak mleko ;/ duzo sposobów robiłem podmiana wody zaciemnienie wata do filtra i nic mysle zeby wode na nowa dac i na 2 tyg zostawic. roslinki styczne. co myslicie co jeszcze moge zrobic i co pomoga
37
Piszesz tak chaotycznie że nawet nie wiemy czy zbiornik dojrzał minimum dwa tygodnie (z rybami czy bez).
W akwarium muszą być rośliny które pomogą utrzymać równowagę i "czystą" wodę
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html
Wiem, że dajesz sztuczne, bo karasie chętnie jedzą żywe zielsko ale to tylko dlatego że one się nie nadają do akwarium.
7
Mam pytanko jakie masz podłoże i skąd?Czy masz jakieś skałki wapienne w akwarium?
7
woda jest biała od niewypłukanego podłoża albo od niedojrzałego akwa.....ale za mało wiemy żeby coś ustalić;p
tjaaaaaaa......
32
Witam. Mam problem. Mianowicie wczoraj zrobiłam podmianę 15 l (ok.11). Wieczorem wszystko było ok, woda klarowna, żadnych problemów. Dzisiaj rano wstaję, patrzę, a tam woda 'mętna'.
Wczoraj mierzyłam parametry wody i przedstawiały sie następująco :
ph -7.5-8
Kh - 6
Gh - 10
No2 - 0
Dzisiaj kiedy tylko zauważyłam tą zmianę to od razu zmierzyłam
i żadnych zmian.
Co to może być ?
Dodam, że nic nowego nie wkładałam do wody, przy podmianie było odmulanie i płukanie gąbek w wodzie w kranu(zawsze tak było). Szyby przetarłam gąbką i może w niej coś było ? Ale ją płukałam i nigdy wcześniej nie miała styczności w detergentami.
Do akwarium nic nie było dodawane.
Jeszcze dodam, że glonojad(plecostomus ok.20 cm) od dziś rano wypływa na powierzchnię jakby chciał zaczerpnąć powietrza. Nie zauważyłam, żeby tak wcześniej robił. Może to cos znaczy ?
Dane o akwarium :
litraż 125l
oświetlenie 2 X 28 W (590mm)
filtr bioflow 3.0
pompa bioflow 600/600 l/h
grzałka 100W z termostatem
Nie wiem co jeszcze mogę podać. Jak coś to piszcie.
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak sie tego pozbyć. Domyślam sie tylko, że będzie konieczna podmiana wody.
Co Cię nie zabije, to na pewno wzmocni !
0
jestem poczatkujacym akwarysta i popelnilem blad na starcie zakladania. zalalem zbiornik woda z kranu dodalem uzdatniacz esklarin z tropicala i od razu wpuscilem ryby. Po tygodniu woda zrobila sie metna. Ryby nie padly ale jak teraz usunac to zmetnienie? prosze o pomoc doswiadczonych akwarystów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2009, 20:01 {2} przez
akwamax.)
0
Witam.
Od razu mówię, że jestem początkującym. Moje obecne akwarium mam od pół roku.
Mój problem polega na tym, że woda mętnieje i brudzi się po jakimś miesiącu. Zazwyczaj wymieniałem całą wodę i czyściłem akwarium. Oczywiście wpuszczałem ryby, kiedy woda trochę odstała.
Teraz znów jest mętna, a czytałem że wody nie powinno się w ogole całej wymieniać, a akwarium tak często nie czyścić.
Proszę więc o Waszą pomoc.
Akwarium 25l.
a w nim:
- 2 x mieczyk
- glonojad
- 2 x gupik
- 2 x kirysek
- 5 x neon
- filtr wewnętrzny 30-60 l
- roślinka sztuczna (mała)
- roślina żywa (nazwy nie potrafię określić)
- dno z drobnych kamieni
Proszę nie pisać rzeczy typu: za dużo ryb, za małe akwarium, itp.
Wiem, że powinno to lepiej wyglądać, ale nie chce być profesjonalistą i nie mam odpowiedniego zaplecza finansowego.