• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

rekin napisał(a):A ja ten ichtiosan , wlasnie mam pytanie , w ile po kuracji mozna wpuszczac nowe ryby do akwa i czy to moje opisane ww. dawkowanie jest prawidłowe?

Ja właśnie też zacząłem kuracje ichtiosanem, na moje nieszczęście kupiłem chorego kirysa panda. Lek utrzymuje się w wodzie do 10 dni, w przypadku ichtiosanu nie dolewamy więcej niż jest napisane na ulotce, tzn. dawkujesz te 10ml/100l i odczekujesz minimum 3 dni, jeśli nie przejdzie czekasz dalej, po skończonej kuracji wkładasz węgiel do filtra i tyle. Moje pytanie brzmi następująco, czy przy użyciu tego leku wybijam wszystkie pożyteczne bakterie ? Jeśli tak to co mam zrobić po skończonej kuracji ? od nowa musi zajść cały proces azotowy ? czyli na pewno muszę dodać jakieś szczepy bakterii ?

"...Nigdy Nie Jest Tak Źle,...By Nie Mogło Być Gorzej..."

Piszę poprawnie po polsku.

-gg: 4417762

- 100 litrów (ryby Ameryki Płd.): http://www.akwaswiat.net/-100-l-ogolne-t-14088.html

Własnie dobre pytanie , czy po uzyciu ichtio trzeba przwrócić równowage biologiczną w wodzie i jakimi srodkami? .
p.s. własnie dzisiaj rano wyłowiłem reszte martwych akar - zdechły wszystkie , zostały tylko 2 gibicepsy i 2 zbrojniki - które o dziwo nie maja oznak ospy . I mam pytanie po czym rozpoznac ze epidemia ospy sie zakonczyla i ze moge juz kupowac nowe ryby do mojego akwa , skoro na glonojadach nie ma sladu ospy ???
pozdrawiam

rekin napisał(a):Własnie dobre pytanie , czy po uzyciu ichtio trzeba przwrócić równowage biologiczną w wodzie i jakimi srodkami? .

Ja mam pytanie czy twoje akwarium zostało założone 2 tygodnie temu ?
Bo jeżeli tak to zbyt wczeście wpuściłeś ryby do akwarium

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

tak wlasnie ryby wposcilem 2 tygodnie temu , ale wczesniej filtr chodzil przez tydzien , czy to bylo za wczesniej i od tego ryby zlapaly ospe?

Gdy moje neonki zachorowały na ospę to poszedłem po ichtiosan, ale uprzejma pani w sklepie powiedziała, że wycofali czy coś i zastępują to lekiem cmf też firmy tropical, bardzo dobry specyfik po dodaniu do wody żadna ryba już nie zdechła na ta chorobę.

Zamiast Ichtiosanu szczerze polecam Sera Costapur.

Nie wiem,ale u mojej molinezji-samczyka na grzbiecie(bardziej od strony głowy)są takie plamki koloru czerwonego lub złotego(nie wiem bo bardzo się rusza).Co to może być?Ospa?

Akwa 20 litrów(tak na początek)
Obsada:
4 gupiki(samiec i 3 samiczki)+ narybek
2 molinezje czarne(para)

ja raz przynioslam ospe z rybami ze sklepu 2 male klauny, wyleczylam je bez chemii,siedzialy przez ponad tydzien w temperaturze 30 stopni z dodatkowym napowietrzaniem i choroba znikla,obylo sie bez strat w rybkachSmile

Witam Smile
Ospę leczę zielenią i podniosłam temp do 29 od wczoraj, napowietrzam. Dwa neony już poszły.
Chciałam tylko zapytać tak mniej więcej kiedy jest największa śmiertelność ryb?? I bardzo kiepsko znoszą to całe leczenie dwa roczne Piskorki. Jak Wy mieliście ospę to ryby przetrwały czy nie ??(wiem że nie ma zasady, ale jakoś konkretnie na nie to nic na forum nie znalazłam albo przeoczyłam) ach i jeszcze kropki zostały tylko na jednej paletce, całkiem sporo czy powinnam jej zaserwować jakąś kąpiel w bardziej stężonym roztworze i boję się trochę czy znowu nie zacznie mi zarażać reszty. Proszę o odp
Pozdrawiam

Najgorzej jest 2-3 tygodnie po zakonczonym leczeniu, mi padla 1/3 obsady

Zbiornik: 246L, grzałka 250W, Filtr Tetra Ex 1200,

Wystrój: Piasek akwarystyczny 20kg, żwir czarny 3-5mm 15kg, tło strukturalne, korzenie, rośliny, porcelanowy domek :D

Obsada: Neony, Skalary, Bocje, Zbrojniki, Mieczyki, Molinezja

Skocz do: