21
mam problem z moim akwarium. Oglądając akwaria na necie zauważyłem , że woda w nich jest przejrzysta, czasem wydaje sie jakby tam wody wogole nie było. mam awarium prawie pół roku a woda ciagle nie jest przejrzysta. nie jest tragicznie, ale duzo brakuje zeby było dobrze.
odmulam co tydzien. zanurzam odmulacz w zwirku i poruszam i to ładnie wciaga syf, ale duzo unosi sie w akwarium i potem opada na rosliny i szpeci strasznie.
jest o wiele lepiej niz na poczatku było, ale nie podoba mi sie jak prezentuje sie akwa. dlaczego tak jest?
akwarium: 375 l
oswietlenie: 2x36 w
filtracja: jbl e1500 zewnetrzny, czyszcze wkłady raz na ok 3 m-ce w wodzie z akwarium
ogrzewanie: 300 w
woda podmieniana raz w tygodniu 20-25%, odmulanie co tydzien
ryb nie przekarmiam. obecna obsada:
5x skalar
54x neon innesa
12x mieczyk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2009, 18:36 {2} przez
ss-d.)
0
Jak przygotowałeś przed włożeniem do akwarium żwirek/ korzeń/ kamienie?
4
W takim akwarium jeden filtr to za mało, do tego kubeł to zwykle czyszczenie biologiczne. Daj koniecznie jakiś filtr wewnętrzny, który będzie czyścił mechanicznie i mieszał wodę.
15
- jaki masz rodzaj podłoża?
- jak w zbiorniku z roślinami, czy jest ich dużo?
- dobrze by było żebyś dał fotkę zbiornika?
- nie przekarmiasz ryb? czym karmisz?
- czy masz założony prefiltr na wlocie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2009, 23:46 {2} przez
ethnix.)
21
daf napisał(a):Jak przygotowałeś przed włożeniem do akwarium żwirek/ korzeń/ kamienie?
wypłukałem dokładnie a potem wygotowałem
21
Kaef napisał(a):W takim akwarium jeden filtr to za mało, do tego kubeł to zwykle czyszczenie biologiczne. Daj koniecznie jakiś filtr wewnętrzny, który będzie czyścił mechanicznie i mieszał wodę.
dałem ponad 400 zł za filtr, myslałem ze bedzie dobry i wystarczy. on tez ma wkłady ktore mechanicznie czyszcza. z tego co pamietam ma 4 kosze z wkładami. wode miesza deszczownia. a jaki by był dobry filt wewnetrzny do mego akwa?
- jaki masz rodzaj podłoża? - bazalt
- jak w zbiorniku z roślinami, czy jest ich dużo? obecnie mało, wiekszosc wywaliłem przez glony.
- dobrze by było żebyś dał fotkę zbiornika? ok, dam jak bede na drugim kompie
- nie przekarmiasz ryb? czym karmisz? 2 x dziennie, małymi dawkami, na kilka podejsc, tak ze ryby zjadaja w sumie w ok 3 minuty wszystko. karmie 3 rodzajami płatkowanego pokarmu, w tym roslinny, i roznymi mrozonkami z raz na tydzien
- czy masz założony prefiltr na wlocie? nie mam, zabardzo nie orientuje sie co to
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.12.2009, 00:18 {2} przez
ss-d.)
0
Odpowiedz na mojego posta o przygotowaniu podłoża przed wsadzeniem go do akwa, bo to może pomóc w sprawie. Co do filtra to faktycznie może nie wystarczać. Deszczownia nie powoduje mocnego ruchu wody, więc woda akwa stoi, a odchody opadają. Do Twojego akwa poleciłbym głowicę Atmana + jakaś gąbka. Co do syfu to raczej pewne, że to wynik słabego obiegu wody a akwa, ale mętna woda to raczej Twoja imaginacja
Pozdrawiam
daf
21
juz napisałem odpowiedzi
to zdjecie akwarium z 27.11.2009
http://img32.imageshack.us/img32/2614/27...77x807.jpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.12.2009, 12:25 {2} przez
ss-d.)
26
Eh jak chcesz tak przejrzysta wodę to jedynie bez ryb, niestety masz ryby a one nie chodza do toalety tylko robią w wode

i jakieś syfy będą zawsze.
My mamy kryształ wodę ale niestety syfek jest na dnie, Masz mieczyki które brudzą strasznie
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
15
Prefiltr to po prostu gąbka nakładana na koszyk. Bez problemu można dostać w prawie każdym sklepie, lub kupić gąbkę do filtra i dociąć sobie. Zwane, aby była to "rzadka" gąbka z dużymi oczkami. Tutaj fotka przykładowa:
http://media.photobucket.com/image/prefi...C01053.jpg