• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

błonka na oku bojownika

Na stronie bojownik.pl pisze: "Pokrycie źrenicy białawą błonką lub zmatowienie oka świadczy o infekcji" Jak to wyleczyć? Mój Karmel złapał taki kit na oku, chyba od dziś. Oczko pokryte jest jakby półprzezroczystą błonką (coś jak zaćma, tylko lekka i całego oka) z tym, że patrząc z przodu wyraźnie widać że ta błonka jest wypukła (taki przylgnięty do całej gałki "cycek" - sorry za porównanie).
Zdjęcie:
http://img37.imageshack.us/i/snb10799.jpg/ (zdrowe oko)
http://img707.imageshack.us/i/snb10802.jpg/ (chore oko)
http://img704.imageshack.us/i/snb10803.jpg/ (chore oko)

Akwarium ma 72l, i ma wszystkie wymagane osprzętowanie.
Woda ma temp. 26*C, ponieważ mam w swoim akwa delikatną roślinkę, która wytrzymuje do 26*C. Temperaturkę spróbuję podnieść, a mfc kupię w zoologu. Woda jest aktualnie czysta Wink

72l - parę roślin, same glony, ślimaki. Reszty istot żywych nie odnotowano.

Czysta woda i mfc i po sprawie podnieś tempt. do 28*

Powiększa się ta błonka ? Preparatów nie leje się do MFC tylko do oddzielnego zbiornika z chorym osobnikiem.

"i ma wszystkie wymagane osprzętowanie."

Jeśli ma to skąd infekcja ? Co z odmulaniem itd ?

ptaku2020 napisał(a):Powiększa się ta błonka ? Preparatów nie leje się do MFC tylko do oddzielnego zbiornika z chorym osobnikiem.

"i ma wszystkie wymagane osprzętowanie."

Jeśli ma to skąd infekcja ? Co z odmulaniem itd ?

Błonka się nie powiększa jak narazie. Mam taki niewielki zbiornik 9l gdzie preparacik mogę zastosować.

Akwarium 3 dni temu zostało zalane, a więc jeszcze nie miałam za sobą pierwszego odmulania. Bojownika musiałam szybciej przełożyć, bo po co miał się kisić w tych 9l? Smile Lepsze niedojrzałe akwarium niż za małe akwarium.

A wcześniej miał to czy nie? Prawdopodobnie jest to spowodowane nie dojżałą wodą.

matios napisał(a):A wcześniej miał to czy nie? Prawdopodobnie jest to spowodowane nie dojrzałą wodą.

Nie, nie miał wcześniej tego. Dopiero dziś takie coś zauważyłam.
(sorry że post pod postem)

A więc ta błonka zniknie z czasem? Jest to trochę dziwne, bo całe 2 dni spokój, a tu nagle takie coś na oczku mojego skarbeńka Sad Czyli mam kupić mfc, czy nie?

To jest to spowodowane nie dojrzałym akwarium.

Moja dziewczyna miala tak samo z samiczka bojka, podala preparat przeciwko pasozytom Sery jutro sie dokladnie dowiem jaki i teraz samiczka jest calkowicie zdrowa jej oko wrocilo do normy

Czyli prawdopodobnie bez żadnej ingerencji też by się "cudownie uzdrowił/a". Nie jesteście ani weterynarzami, ani ichtiologami, a odróżnienie chorób u ryb jest bardzo trudne, więc takie polecanie przeróżnej chemii jest niezbyt mądre.

For the man talking about premium bus services, van service transportation, international trade transportation, private transportation los angeles, logistics made simple, airport transportation, international transport management, cheap shuttle service to airport, shuttle service for events, miami shuttle to airport, I highly suggest this home page for event transportation advice or shuttle for the airport, bus shuttle service, shuttle service from, shuttle from san to lax, shuttle bus to miami airport, support logistics, atlanta airport transportation options, transportation management companies, managed logistics, van transportation to airport, alongside all this resources about event transportation url as well as airport car service near me, shuttle transportation, shuttle van service near me, pickup from lax, book shuttle bus to airport, all in one transport, car transfer service, logistics route, los angeles airport transportation, shared ride san francisco airport, alongside all this recommended event transportation url which is also great. Also, have a look at this our site on event transportation tips on top of the transport manager, pick up shuttle to airport, best airport car service los angeles, nyc airport shuttle, shuttle app, best shuttles to lax, shuttle to atlanta, local freight solutions, shuttle service york pa, van to ny, as well as this the advantage about event transportation details not forgetting sites such as van transportation nyc, car service companies, companies that transport, finish vehicle logistics, lax airport pick up, more info for and don't forget airport shuttle bus schedule, sfo airport pickup service, onsite transportation, nyc airport transfer, just in time logistics inc, for good measure. Check more @ Useful Custom Printing Service Sydney Info 01d3427

Skocz do: