26.02.2010, 20:41
WITAM
piszę ponieważ na żadnym forum nie odnalazłam odpowiedzi na moje pytanie...od 2 miesiecy jestesmy wlascicielami welonki . dwa tygodnie temu po nieudanym eksperymencie ze zmiana podłoża w akwarium ---z kamyków na piasek---rybka zachorowała na rybia ospe (zdiecie 1). leczylismy ja kąpielami w fmc i pozniej w zieleni. ospa przeszla, ale jeszcze zapobiegawczo w tym tygodniu bedziemy dodawac do wody fmc w zmniejszonej dawce.
niestety od kilku dni welonka pokrywa się ciemnymi plamkami --włącznie z ogonem i górną płetwą(zdiecie 2 ), nie sa wypukłe ani wklęsłe, nie jest już osowiała apetyt także jej dopisuje;poza plamkami nie ma innych niepokojacych objawów--czy to może jakaś nowa choroba , pozostałość po ospie czy zwykła zmiana ubarwienia???
piszę ponieważ na żadnym forum nie odnalazłam odpowiedzi na moje pytanie...od 2 miesiecy jestesmy wlascicielami welonki . dwa tygodnie temu po nieudanym eksperymencie ze zmiana podłoża w akwarium ---z kamyków na piasek---rybka zachorowała na rybia ospe (zdiecie 1). leczylismy ja kąpielami w fmc i pozniej w zieleni. ospa przeszla, ale jeszcze zapobiegawczo w tym tygodniu bedziemy dodawac do wody fmc w zmniejszonej dawce.niestety od kilku dni welonka pokrywa się ciemnymi plamkami --włącznie z ogonem i górną płetwą(zdiecie 2 ), nie sa wypukłe ani wklęsłe, nie jest już osowiała apetyt także jej dopisuje;poza plamkami nie ma innych niepokojacych objawów--czy to może jakaś nowa choroba , pozostałość po ospie czy zwykła zmiana ubarwienia???

A i to napewno żadna pozostałość po ospie czy zmiana ubarwienia-> ciekawe jak?