• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

czy to oznaka choroby czy zwyczjna zmiana ubarwienia

WITAMSmile piszę ponieważ na żadnym forum nie odnalazłam odpowiedzi na moje pytanie...od 2 miesiecy jestesmy wlascicielami welonki . dwa tygodnie temu po nieudanym eksperymencie ze zmiana podłoża w akwarium ---z kamyków na piasek---rybka zachorowała na rybia ospe (zdiecie 1). leczylismy ja kąpielami w fmc i pozniej w zieleni. ospa przeszla, ale jeszcze zapobiegawczo w tym tygodniu bedziemy dodawac do wody fmc w zmniejszonej dawce.
niestety od kilku dni welonka pokrywa się ciemnymi plamkami --włącznie z ogonem i górną płetwą(zdiecie 2 ), nie sa wypukłe ani wklęsłe, nie jest już osowiała apetyt także jej dopisuje;poza plamkami nie ma innych niepokojacych objawów--czy to może jakaś nowa choroba , pozostałość po ospie czy zwykła zmiana ubarwienia???

Widzę, że są też drobne 'narazie' ubytki płetw, przy końcówkach. ale też wyglądają skrzela. Mam pewien typ, ale żeby moderatorzy sie nie czepiali uzupełnij http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

akinom.93 napisał(a):Widzę, że są też drobne 'narazie' ubytki płetw, przy końcówkach. ale też wyglądają skrzela. Mam pewien typ, ale żeby moderatorzy sie nie czepiali uzupełnij http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

Te wiadomości są potrzebne do jasnego określenia przyczyn w celu ich wyeliminowania, a nie dla czyjejś przyjemności czy zachcianek.Także można Ci podziękować tylko za linka i ponawiam prośbę o podanie tych danych.
Jedyne czego będę się czepiał to nie czego a kogo - zgadnij(podobno lubisz zgadulę)

To co zauważyła akinom.93 jest pewnie powodem złych warunków wodnych(welonki to wymagające rybki)

Zmiana ubarwienia rożnego rodzaju przebarwienia(czerniejące łuski to normalna sytuacja u welonów).
Natrafiłabyś na setki takich tematów przeglądając inne tematy typu " chora welonka"
Aktualne zdjęcie tj. nr2 nie pokazuje żadnych niepokojących objawów.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Jak bym tego nie wiedziała, to się czepiaj, lubię dręczyć ludzi- Olek, jak połowa tego forum Tongue A i to napewno żadna pozostałość po ospie czy zmiana ubarwienia-> ciekawe jak?

DZIĘKI ZA PRZYPOMNIENIE....WODA OSCYLUJE W GRANICACH 19*C CZASAMI MNIEJ .WODE ODSTANA PONAD 24H ZMIENIAM CO 2 DNI PONIEWAŻ RYBKA URZEDUJE W AKWARIUM OK. 30L BEZ FILTRA, JEDYNIE Z NAPOWIETRZACZEM. ROSLINKI ŻYWE TYMCZASOWO NIEDOSTEPNE---PO KURACJI ZIELENIA I FMC ZŻÓŁKŁY I POSTRZEPIŁY SIĘ. RYBKA JEST KARMIONA WITAMINIZOWANA ROZWIELITKA I TRZY-CZTERY RAZY DZIENNIE.Z KAŻDĄ CHWILĄ RYBKA STAJE SIĘ CORAZ BARDZIEJ "POPLAMIONA"-CZY TO ABY NAPEWNO NORMALNY OBJAW U WELONEK?

Pisząc z włączonym Caps Lock'iem/Shiftem - krzyczysz. Nie wrzeszcz na Nas. Każdy kolejny tak napisany post będzie usuwany bez powiadomienia
.

Na forum nie pisze się wielkimi literami, to tak jakbyś krzyczał/a.

Czasem mniej, nawet dla welona to za mało.
Welon to ryba do akwarium ok.100l.
Dość, że potrzebuję filtra to jeszcze nadfiltracji.
Gdzie przeczytałaś/eś, że to normalne objawy? Objawy nigdy nie są normalne.
I nadal to nie wszystkie dane.
A i wody się nie zmienia, tylko podmienia i nie co 2 dni.

o rybka Wink

witam ponownie Smile rybka z dnia na dzien robi sie coraz bardziej 'plamista". dzis przy podmianie wody dodałam zapobiegawczo polowe dawki kropelek fmc zooleku i uzdatniacza do wody antychlor z tropicala.dzis wprowadzamy urozmaicona diete ; czyli rozwielitke witaminizowana tubifex na przemian z karma dla złotych rybek AniMin Tetry.
Czytałam wczoraj ze na poprawę płetw można podać Abioseptyna od Tropicala ale FMC zooleku ma podobne działanie więc chyba pozostaniemy przy nim.

"U welonów to normalne, że zmieniają kolory.
Nie jest to żadna choroba.
Może Ci cały ściemnieć, a potem zrobi się powrotem złoty, niektóre bieleją inne robią się czerwone (ja miałam taki przypadek).
Czasem wystarczy większa podmiana wody, trochę witamin do wody i lepsze jedzonko, żeby prawie natychmiast wrócił do odpowiedniej barwy.
Nie przejmuj się.
Powinieneś im urozmaicić dietę bo barwa welonów zależy głównie od jedzenia. " cytat z tematu: Ciemniejące welony (odp. Kesi)

trochę mnie uspokoiła ta odpowiedź, ale dziwi mnie ze tak zaraz po chorobie zmienia barwę...

a teraz tak wygląda.
postanowiłam ze do konca leczenia nie bede dodawac żywych roslinek do akwarium.

Moim zdaniem te plamy to nie jest jakaś zmiana ubarwienia, nie występuje ona tylko u welonów. Mój przypadek miałam z balonówkami, które potem zdechły. Facet w zoologu powiedział mi, że zwykła sól zaradzi. Ale za późno się dowiedziałam, bo było pokryte chyba 50% rybek.

Skocz do: