• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

Jeżeli chodzi o litraż to 54l. Oświetlenie 15W standard i dołożone 3x6W oprawka meblowa.

W dzien napowietrzanie mniej wyłączone, a na noc włączone Smile nie podgrzewaj wody bo będą za duze skoki Co2 Smile
Pozdrawiam Smile

No nie wiem, czy to zostawianie na noc co2 jest ok. Zwłaszcza gdy masz świeży zacier i mocno bombluje. Raz zostawiłam tak na noc ; był włączony napowietrzacz ( a mam zbiornik ~80l) i rano rybki były lekko śnięte, więcej tak nie robię bo się boję.

Witam..
Mam pytanie bo mam filtr do którego podłączam wężyk i on bardzo mocno zaciąga powietrze i mocno rozbija powietrze i na tlenia akwarium. I mam pomysł żeby kupić trójnik i podłączyć bimbrownie i powietrze razem wyglądało by to tak:

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Powietrze nie tłoczy pompka tylko sam sobie filtr zaciąga.

grzesiek1993zag napisał(a):Mam problem z bimbrownią. 2 butelki: 1. 2l z zacierem(1l ciepłej wody, 2 szklanki cukry, 1/3 100g kostki drożdży) 2. 1,5 litrowa z litrem ciepłej wody.
Dyfuzor kostka lipowa. Jest też zaworek zwrotny tetry. I tu jest problem. Podłączyłem bimbrownię, po 5 min. zaczęło lecieć bardzo dużo bąbelków, drobnych, ilość porównywalna do tego, ile leci z napowietrzacza(no może troche mniej). Wydaje mi się, że jest to zdecydowanie za dużo, odłączyłem ją, żeby nie potruć ryb. Co może być powodem tej "akwarii"?

Nie masz zadnej awari bardzo dobrze zrobiles zacier i na poczatku tak bedzie lecialo,dobrym rozwiazaniem jest zacisk od kropluwki,bedziesz mogl sobie zredukowac cisnienie.W zaleznosci jaki masz litraz akwa Co2 moze leciec przez cala noc tyle ze w nocy zalaczaj napowietrzacz.takie proporcje powinny wystarczec na 12 -14 dni potem wymien zacier.Pozdrawiam.

mcda-p napisał(a):No nie wiem, czy to zostawianie na noc co2 jest ok. Zwłaszcza gdy masz świeży zacier i mocno bombluje. Raz zostawiłam tak na noc ; był włączony napowietrzacz ( a mam zbiornik ~80l) i rano rybki były lekko śnięte, więcej tak nie robię bo się boję.

Swiezy zacier wiadome jest intensywny dlatego polecam zacisk i napowietrzacz na noc i nie trzeba odstawiac Co2 w przeciwnym razie bimbrownia popracuje tobie ok tygodnia i trzeba bedzie wymienic zacier.

krzychu0808 napisał(a):Witam..
Mam pytanie bo mam filtr do którego podłączam wężyk i on bardzo mocno zaciąga powietrze i mocno rozbija powietrze i na tlenia akwarium. I mam pomysł żeby kupić trójnik i podłączyć bimbrownie i powietrze razem wyglądało by to tak:

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Powietrze nie tłoczy pompka tylko sam sobie filtr zaciąga.

Moim zdaniem najlepiej by było CO2 podłączyć pod kamień do napowietrzania. Kiedyś też podłączyłem CO2 do filtra, a jak wyszedłem z psem na dwór i wróciłem to mało co nie podusiłem wszystkich ryb w akwarium (ale podłączyłem szybko napowietrzasz i dałem filtr na zwykłe powietrze i cudem nic nie zginęło). Jeżeli już chcesz dać połączenie do filtru to ja bym dodał jeszcze zaworek przeciw zwrotny, żeby filtr nie zassał zacieru.

Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P

Godleś napisał(a):
krzychu0808 napisał(a):Witam..

Moim zdaniem najlepiej by było CO2 podłączyć pod kamień do napowietrzania. Kiedyś też podłączyłem CO2 do filtra, a jak wyszedłem z psem na dwór i wróciłem to mało co nie podusiłem wszystkich ryb w akwarium (ale podłączyłem szybko napowietrzasz i dałem filtr na zwykłe powietrze i cudem nic nie zginęło). Jeżeli już chcesz dać połączenie do filtru to ja bym dodał jeszcze zaworek przeciw zwrotny, żeby filtr nie zassał zacieru.

Dobre rozwiazanie z tym trojnikiem tylko faktycznie na wylocie co2 niech bedzie zaworek zwrotny i kolega tez dobrze sugeruje tylko nie pod kamien napowietrzajacy bo beda za wielkie bable tylko kostke lipowa tylko wczesniej musisz ja conajmniej trzy dni moczyc w wodzie.Pozdrawiam

Moje opinie co do bimbrowni:
1. Robiąc zacier, najlepiej na początku rozetrzeć drożdże z cukrem. (1/3 kostki drożdży+ 2 szklanki cukru). Wg moich spostrzeżeń starcza mi wtedy co2 na 2,5 tygodnia, przy dużym jego zużyciu.
2. Zalewam to 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody i wymieszaną miksturę wlewam do butelki.
3. Bardzo ważna jest rozpuszczalność co2 w wodzie. Polecam do tego kamienie napowietrzające,
4. Nie bójmy się dawać dużej dawki co2- naprawdę trudno przytruć ryby z bimbrowni
5. Wg mnie optymalna ilość światła to 0,45 w/l im więcej tym lepiej.
6. Nie bójmy się glonów- przy ustabilizowanym, kilkumiesięcznym akwarium z dużą obsadą roślin to rzadkość, więc więcej co2 i światła Wink
7. Podmiany wody... konieczne!!

Witajcie ! Mam akwarium 35l . Jest w nim podłoże bazaltowe, rośliny to mech jawajski, rotala green, Bacopa monnieri , anubias i Ludwigia Repens. Rybki to : 6 x neon inessa i 3 kiryski pstre. Wczoraj zamontowałem w akwa bimbrownie i dziś rano rybki były strasznie zamulone i pływały przy powierzchni. Co zrobić , żeby do akwa dostawała się odpowiednia ilość CO2 ? Podawać tylko w dzień a w nocy wyciągać ? pomocy!!

Skocz do: