wlosek napisał(a):dzięki ethnix
faktycznie się trochę pogubiłem
restart jaknajbardziej został zrobiony roślinki narazie żyja, wsadziłem tam 3 moczarki bo wydawało mi sie ze później będzie ciasno rybką
starą wodę wywaliłem w pizdu wszystko przepłukałem, wywaliłem nawet mój mały podwodny domek jak mi radzono
ale jest kilka rzeczy których nie mogę zrozumeic\ć za cholere!
Dobrze. Dosadź więcej roślin.
wlosek napisał(a):1. po co sprzedają takie domki skoro tu radzono mi sie go pozbyć?
Ponieważ zawsze to dodatkowa kasa ze sprzedaży nie potrzebnego badziewia. Dla dzieci itp.
wlosek napisał(a):2. czemu rybki w sklepie akwariowym nie maja roślinek w akwarium a żyja?
Ponieważ:
- ryby w sklepach przebywają tymczasowo, są szybko sprzedawane itp
- w zbiornikach raczej nie buduje się równowagi biologicznej, są one mocno filtrowane, a woda podmieniana co 2-3 dni w dużych ilościach,
- ryby karmi się bardzo mało
To nie jest tak że ryby nie będą żyły bez roślin owszem będą, ale:
- bujnie rosnące rośliny w zbiorniku spełniają rolę swoistego filtra, usuwając z akwarium szkodliwe składniki przemiany materii, także są twoim wielki sprzymierzeńcem
- pomagają utrzymać równowagę biologiczną zbiornika
- stanowią kryjówki dla ryb
- imitują naturalne środowisko bytowania
- sprawiają że ryby są mniej płochliwe itp w gęsto zarośniętych zbiornikach
- niektóre ryby nie mogą się bez nich rozmnażać
- stanowią piękna dekorację
wlosek napisał(a):3.co sie stanie jak bedę miec np 4 milonezje w akwarium?przeciez te rybki nie sa wcale duze, i nie beda sobie zawadzac a i miejsca do poplywania troche jest...(tak mysle ale nei chce zadnego stworzenia skazywac na meczarnie)
Molinezje to średnie ryby, jak na twój zbiornik ogromne. Nie ma na to najmniejszych szans. Pozdychają w męczarniach i tyle. Filtracja nie będzie wyrabiać przy tak dużych rybach, im większa tym więcej musi zjeść, tym więcej wydala itp. Zbiornik 160+.
wlosek napisał(a):aa przedtem mialem żwirek mieszany tzn niebeiski + pomarańcz+ czerwony został teraz sam niebieski bo przy plukaniu wszystkiego czerwony i pomaranczowy gubił, wydawał mi się lakierowany(lepiej dmuchać na zimne) no i w efekcie tego wszystkiego akwarium chodzi już na pełnych obrotach od soboty
jeszcze jedno ważne dla nie!!
Podłoża tylko naturalne. Odpowiednie dla rodzaju zbiornika.
[/quote]
w mojm akrawium na grzałce filtrze i innych takich zrobił sie jakiś śluz! czy to dobrze?
[/quote]
Nie przejmuj się nic groźnego, zejdzie. Na pewno nie są to glony jak ktoś wyżej mówił.
Jedyna opcje dla twojego zbiornika to gęsto zarośnięte mchami krewetkarium lub 1szt. Bojownika także w bardzo gęsto porośniętym zbiorniku.