• 3 Głosów - 2.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wyposażenie do akwarium 200L - filtry, grzałki i oświetlenie

Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.Sad

robto napisał(a):Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.Sad

Ale szkło juz masz czy jak bo nie rozumiem? Jesli masz juz akwa to jak najbardziej kupuj kubeł i pokrywe Smile

Pardos napisał(a):
robto napisał(a):Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.Sad

Ale szkło już masz czy jak bo nie rozumiem? Jeśli masz już akwa to jak najbardziej kupuj kubeł i pokrywę Smile

Akwarium 100x40x50 już zamówiłem u szklarza. Zastanawiam się co jest korzystniejsze (koszty , estetyka) kupić pokrywę czy robić, a kubełek to jaki? Pokrywa gotowa kosztuje około 200 więc może
lepiej zrobić ją samemu? Co myślicie o tym filtrze FLUVAL 305?

--------------
Pisz poprawnie
Morze piszemy "RZ" tylko w wypadku gdy mamy na myśli część oceanu.

Za te pieniądze co masz do wydania to kupisz sobie markowy sprzęt ... tylko wystarczy chęci i trochę poszukać na www.allegro.pl lub na forum , było mnóstwo takich tematów.

Dokładnie peter, długo czekałem z kupnem akwa 200l, aż się trafiła okazja:zbiornik, pokrywa z świetłówkami akwarystycznymi, filtr fan-3 za 100zł.Mogłem jeszcze dopłacić 50zł i miałbym kubeł fluvala 204, ale już miałem unimaxa 250, a dwóch nie potrzebowałem.

Ja bym jednak zamiast pokrywy belkę kupił, wolę mieć uniwersalne źródło światła(belkę mogę przekładać z akwa do akwa, pokrywa pasuje tylko na jeden wymiar zbiornika).Belka ma ten plus że można regulować długość, a biorąc w moim przypadku pod uwagę że w ciągu roku zmieniłem zbiornik 7 razy(cały czas na większy) to regulacja belki jest mi potrzebna.Jednak chyba woda krewetkom nie pasuje, bo jak robie prace porządkowe(przycinka, odmulanie) to zawsze znajdę za zbiornikiem z 5 krewetek, wyskakują po prostu.

kacperkrzyz napisał(a):... to zawsze znajdę za zbiornikiem z 5 krewetek, wyskakują po prostu.
Zabezpiecz kable. Wyłażą po nich a nie wyskakują

Jednak wyskakują, gurami się już nauczyły, ja zdejmuję pokrywę a one zaganają krewetki do góry, zawsze coś wypłoszą z akwa.Jak pokrywa normalnie nałożona to gurami też spokojne.U mnie małe krewetki siedzą na wzmocnieniach podłużnych, tam ryby nie wpłyną.

A teraz na temat.Co do tego oświetlenia to ma być mocne czy standard?Jakie rośliny tam mają być?A z cenami pokryw nie jest tak drogo jak mówisz(200zł) za 140zł masz nową link.

Mam pytanie planuje założenie akwarium 200l ogólne. Posiadam już filtr unimax 250.
1. Wystarczy, czy kupić dodatkowy wewnętrzny?
2. Jakie wkłady włożyć do tego kubełka ?

Spokojnie wystarczy np. przy roślinnym a jeżeli ma to być Malawi/Tanganika lub ogólny z większą ilością ryb to przyda się wewnętrzny. A co do wkładów to gąbka i jakieś biobale lub ceramika ... polecam keramzyt.

Mam już zbiorniczek 200L (100x40x50) pokrywę sam zrobiłem Smile teraz zastanawiam się nad oświetleniem.
Chciałem zastosować T5 ale drogie i w sklepach u mnie już nie dostane. Słyszałem że będą je wycofywać z rynku np te które chciałem zakupić (Philips T5 39W Aquarella 10000K) i (Philips T5 Aquasky 965 6500K) Myślę żeby zastosować T8 są tańsze. Z racji ze mam pokrywę własnej roboty mogę tam wpakować spokojnie 4 świetlówki ale na początek mojej przygody z akwarystyką myślę o dwóch potem ewentualnie będę dorzucał po jednej. Moje pytanie brzmi jakie tam świetlówki włożyć? Domyślam się ze 30W bo maja długości 90cm a z tego co wiem świetlówka powinna być krótsza po obu stronach jakieś 5-10 cm niż pokrywa. Proszę o pomoc i dokładne nazwy/symbole świetlówek. Pozdrawiam

Skocz do: