• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

A czy akwarium było dojrzałe jak wpuściłaś ryby? Czy szyszki były dobrze przygotowane, bez "paprochów" itp.?

A czy przygotowałas odpowiednio korzenie ?

Zła kula !!!

(19.07.2010, 13:46)Aelirenn napisał(a):  A czy akwarium było dojrzałe jak wpuściłaś ryby? Czy szyszki były dobrze przygotowane, bez "paprochów" itp.?

Przyznaje akwarium stało dopiero parę dni, ale woda była lekko brązowa aczkolwiek przejrzysta, dopiero po wrzuceniu tych szyszek po 1 dniu stała się super mętna, szyszki były zakupione w sklepie i na opakowaniu jest napisane ze sa gotowe do wrzucenia do wody. A ph i tak jest strasznie wysokie :< Woda dalej mętna, brązowa ech. Korzenie były sparzone wrzątkiem i fakt faktem brązowiły wodę ale jej nie mętnily aż tak, kolor nam nie przeszkadza ale ten brak przejrzystości to koszmar jakiś.

Witam od wielu wielu lat miałem akwarium a potem zrobiłem sobie przerwę spowodowaną brakiem czasu lecz ostatnio postanowiłem założyć sobie akwarium i kupiłem ....

112 litrów
filtr wewnętrzny 450 l / h
ok.40 gupików
ok. 20 mieczyków
2 glonojady
2 kirysniki
mnóstwo rożnorodnych roślin

Mam je już pół roku i do tej pory wszystkko było pięknie rybki się rozmnażały , rośliny rosły woda była czysta (wymieniałem 1/3 zbiornkia raz na 2-3 tygodnie)
akwarium się rozwijało

Lecz wczoraj kiedy jak codziennie karmiłem rybki przez przypadek pudełko z pokarmem dla rybek omsknęło mi się z ręki i wpadło do akwarium i cały pokarm się wysypał do środka ;(

więc nie czekając ani chwili wziąłem wężtyk , wiadro i starałem się jak najdokladniej wybrać pokarm .... wybrałem go dość dokładnie wraz z połową wody ze zbiornika ... następnie oczyściłem filtr i dolałem wody

Woda była trochę mętna lecz z upływem czasu stawała się coraz bardziej mętna , dzisiaj jest juz pół mleko ....

Co robić proszę o pomoc !!!!

Korzystaj z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Tematy zostały połączone.

Nazwa tematu powinna opisywać problem.
Kejdi

Proponuję zwykłą sól akwarystyczną. Krystalizuje wodę.

ja bym proponował wymienić jeszcze raz pół wody i dodać sól akwarystycznąWink

Waszka-pomyśl
Tak wymieni jeszcze raz i zachwieje i tak już pewnie zachwianą równowagę biologiczną.
Pisał przecież, że pół zbiornika machnął na raz. Niech trochę poczeka spróbuje z tą solą a jak nie wyjdzie to wtedy kolejna podmiana i jak to nie pomoże to znów sól niech wrzuci.

Witam. Mam problem z mętna wodą w moim akwarium.Załozyłem je ponad tydzien temu dzisiaj umrały mi przez to 2 rybki .Posiadam akwarium profilowane 54 L i filtr Haiela bt-hl400 z deszczowaniem.Co poradzicie na ten temat??Tongue

A po co wrzucałeś rybki skoro woda była mętna i skąd przekonanie, że to właśnie za przyczyną braku klarowności wody ryby odchodzą?

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

wczesniej woda nie była metna stało to sie jak dzisiaj sie obudziłem

Skocz do: