• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

GH spadło do 14 po dolaniu 15l wody destylowanej, podczas podmian.Niestety pH nadal utrzymuje sie w granicy 7,8.Włożyłem szyszki olchy,ale nie poradziły sobie za bardzo w zmniejszeniu pH.

Witam

Dość dawno nie mierzyłem parametrów Kh i Gh. Zabrałem się za to dziś i niewiem czemu, Gh nie chce zmienić koloru. Barwa wody cały czas jest żołta, a powinna zmienić się z czerwonej na zieloną. Test od Tetry.

Kh natomiast wynosi 6
pH - 6.8

Ryby 3 dni temu przestaly zdychac juz na szczescie, mam nadzieje ze to nie wroci.
Dzis przyjechaly testy, jak na razie zmierzylem woda akwariowa, potem kranowa.

Wiec tak: PH ogólne: 8,5
PH dokaldne zawezone: 8
GH TwO : 18
Kh TwW 10
No2: 0 a 0,1
No3: 20 a 30

Ehh pewnie no2 bylo wczesniej wyrsze i dlatego wiekszosc stada padla.

Ps: sprawdzilem juz ph kranoki i jest 7,5 :O

Jak sam widzisz pH i TWO masz stanowczo za wysokie. No chyba, że chcesz coś z Tanganiki lub Malawi.
Masz taką potworną wodę jak ja Wink Albo RO, albo destylka.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Witam jaka może być przyczyna niskiego no3 testy kropelkowe jbl wyszło mi o ile się nie mylę 5mg/l w akwarium

-akwarium 112l akwarium ma około 5-6 miesięcy oświetlenie 2x18w tył osram fluora i osram 840
-podmiany wody zawsze co tydzień ostatnio kiedy wyjechałem woda niebyła podmieniana przez 3 tyg Sad
-obsada około 15 neonków innesa
-filtr tetra in 800 wkład gąbka i trochę keramzytu nie jestem z tego filtra zadowolony szybko się zapycha i ma mała pojemność wkładów kilka dni temu kupiłem fluvala 105 zostanie podłączony do akwarium dzisiaj (planuje zrobić restart)
-rośliny nie jest ich za dużo około połowa dna obsadzona roślinami (kryptokoryny,rogatek,nurzaniec,gałęzatka,anubias)
-nawożenie do podmian symboliczne dawki pgc okolo 1/3 dawki zalecana przez producenta kulki gliniane pod kryptokoryny
-podłoża nie odmulam (neonki praktycznie nie brudzą )

Dodam ,że mam problemy z glonami (nitki)
czy jest możliwe ,że no2 jest na dosyć dużym poziomie i nie jest przetwarzane (za mało pożytecznych bakterii w filtrze) do no3 ??

Trzeba by sprawdzić poziom NO2.
NO3 możesz mieć niskie. Rośliny wchłaniają widocznie większość, zwłaszcza rogatek to istny pożerać Smile
Nie rób restartu, podłącz nowy filtr i niech pochodzi trochę ze starym.
Nie świeci Ci czasem słońce na akwarium ?

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Właściwie to już za pózno polowe wody z akwarium odlałem i rośliny wyciągnięte.Restart robię głównie z powodu podłoża bazalt i właśnie rośliny kiepsko w nim rosną ;/ kiedyś miałem żwirek kwarcowy i pięknie mi w nim rośliny rosły zwłaszcza nurzaniec teraz w bazalcie stoi w miejscu tylko kryptokoryna jako tako rośnie żwirek wymieniam spowrotem na żwirek kwarcowy wymieszany będzie z rzecznym granulacja 0,8-3 mm pod nim ziemia ogrodowa filtr stary podłącze do nowego akwarium na 2 tyg razem z fluvalem pózniej zostawię samego fluvala myślę że bedzie dobrze , mam jeszcze kultury żywych bakterii bactoactiv tropicala i dodam jeszcze 20-30 l wody ze starego akwarium. Kesi jakiej firmy najlepiej test na no2 ?? chciałem kupić wczoraj test jbl na no2 ale nie było mam też dostęp do zooleka.światło pada na akwarium około 1-2 h dziennie ale kiedyś jak miałem też te nitki osłaniałem akwarium od światła słonecznego i nic to nie dawało.

oto moje parametry gh 8-9,kh 4-5,ph 6-6,5,no3miedzy 15 a 20, po4 o,2 podaje c02 i posiadam 138w światła niestety rosną mi glony co jest nie tak ???

U mnie NO3 - 40 mg/l
PO4 - 2,0 mg/l

Czy jest ok ?
Zbiornik 54L

Towarzyskie 112L -> <strona w budowie>
Towarzyskie 54L -> http://www.akwaswiat.net/-54l-ogolne-sna...20155.html
Krewetkarium 12L -> http://www.akwaswiat.net/-12l-krewetkari...22930.html

(31.08.2010, 20:28)Piotras napisał(a):  oto moje parametry gh 8-9,kh 4-5,ph 6-6,5,no3miedzy 15 a 20, po4 o,2 podaje c02 i posiadam 138w światła niestety rosną mi glony co jest nie tak ???
138W ale na jaki litraż? Trochę za mało PO4. Jak nawozisz? Na jakim etapie "trwania" jest akwarium? Czym rozpuszczasz i ile podajesz tego co2?

(05.11.2010, 16:18)SnakeX napisał(a):  U mnie NO3 - 40 mg/l
PO4 - 2,0 mg/l

Czy jest ok ?
Zbiornik 54L

Jest ok.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Skocz do: