• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Piszesz już drugi temat o tym samym. http://www.akwaswiat.net/metna-woda-t-21616.html tutaj się zapytałem o parametry, czym karmiłeś rybki, i podaj obsadę. A, jeżeli padły Ci rybki to jeszcze temperatura się przyda w akwarium. Ilo watowa grzałka?

Oprócz parametrów powiedz jakie rybki padły.

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

Marcin19904 temat został przeniesiony we właściwe miejsce, reszta została zamknięta.
Proszę podać wszystkie niezbędne szczegóły na temat akwarium(patrz pierwszy post tego wątku)

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

no więc kolej na mnie Sad Sad

temperatura wody około 25 stopni
podmianka raz w tygodniu 15 litrów
woda jest po prostu bardzo mętna akwarium jest zalane już dobre pół roku i nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło. Już utrzymuje się to dobre trzy tygodnie myślałem że to przejdzie ale nic z tego. Sad Akwarium ma 63 litry 4 neonki 3 otosiki. Roślinki to glosia , rotalia rotundifolia , nurzaniec i jeszcze jedna której nie znam nazwy(są zdjęcia w galerii) Chemia to tylko nawozy a nawożę : K2SO4 , MgSo4 KNo3 wszystkiego 2 ml tygodniowo i podaję Co2 PH w granicach 6,5 - 7,0
filtr FZN 3
bardzo proszę o pomoc

jbc Moje GG 13663938

Witam.
Mam problem z mętną wodą w moim akwarium.
Akwarium zostało zalane we wtorek (24.08).
Woda była naturalnie mętna - wiadomo ze żwirku, z nawozu itp. Dziwi nas fakt, że od początku z filtra woda wpływając do akwarium tworzy w nim taki jakby dymek. Wygląda to tak jakby się coś z tego filtra przemieszczało do wody i w niej się rozchodziło. Filtr jest zewnętrzny Aquael FZN 2, był z gąbką, a my dodaliśmy w kolejności od dołu: ceramikę, gąbkę, zeolit i włókninę. Wszystko było wcześniej dokładnie płukane. Czy wiecie dlaczego jest taki efekt? Woda od czasu zalania tylko trochę się wyklarowała i w dalszym ciągu z filtra wypływa to "coś". Prosimy o pomoc.

Dodatkowo teraz osadza się jakiś dziwny nalot na roślinach. Z moczarki wiszą jakieś nitki.

Temp wody : 26 stopni
Akwarium 63l
Obsady brak
Rośliny żywe, w takiej ilości jak na zdjęciu
Nie znamy NO2, NO3, pH itd.
Podczas zakładania akwarium został podany nawóz do roślin - Tetra initial w ilości zalecanej przez producenta

Załączam zdjęcia akwarium oraz roślin.

Zeolit był dobrze płukany?

Tak, wszystko było płukane dokładnie aż do momentu kiedy była czysta woda. Dodatkowo powiem, że wymieniliśmy już włókninę, gdyż z białej zrobiła się całkowicie brązowa. Nie wiem czy to błąd, ale jesteśmy laikami w tej kwestii, to nasze pierwsze akwarium. Prosimy o wyrozumiałość i pomoc.

Wszystko było kupowane z pewnych źródeł chodzi mi o ceramikę,zeolit, żwirek?
Być może coś się rozpuszcza?

Wszystko było kupowane w sklepie akwarystyczno-zoologicznym. Ceramika firmy Tetratec, zeolit z Filtus a żwirek nie mam pojęcia. W każdym razie nie jest to żaden żwirek z ogródka czy żwirowni tylko akwarystyczny kwarcowy.Z tym to chyba nie powinno być problemu?

Pomoże Ktoś?

Skocz do: