• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Witam, na początek podam pare informacji na temat zbiornika

Stoi już pare miesięcy, pojemnosc 126L
temperatura 25-26stopni
Flora: anubias, mikrosorium, bacopa, kabomba, zabienica. ludwigia i ok 3 gatunków których niestety nazw nie znam.
Fauna:
15 neonow czerwonych, 9 danio choprae, 5 kirysow albinosow, 4 pandy, 5 otosków, para ramirez, 1+2 bojownika i od niedawna 5 platek, 4 kosiarki-w ramach walki z glonami, jak urosną oddamy. Prawdopodobnie zredukujemy obsade (odsprzedamy danio) 3 krewetki amano, ok 10 red cherry
Podmiana minimum raz w tygodniu 30% wody wraz z odmulaniem dna, podajemy wtedy
- safe water Aqua art uzdatniacz,
- Planta Gainer Classic (mikro i makro wg wskazań opakowania, chociaz ostatnio przy włożeniu kulek podałam go o pare klikniec mniej)
- przy ostatniej podmianie podalismy nawoz w kulkach filtusa, oraz od założenia akwarium pod zwirem znajduje sie rowniez nawoz filtusa, ale nie pamietam dokladnie rodzaju, polecil nam go sprzedawca.

Zaznaczam, ze przy ostatniej podmianie musielismy wyjac wszystkie rosliny, korzenie i kamienie, mielismy plage krasnorostów i zredukowalismy chore liscie i rosliny zasadzilismy od nowa.

Swiatlo- 20w Power glo, 18w (standard z pokrywy) 2 x 11w. swieci ok 12h dziennie.

Co2 podawaliśmy w płynie jednak od ok 2 miesięcy nie podajemy w ogóle.

testy paskowe tropicala, wiec dane są w przybliżeniu
No3 ok 10
No2 0-0.5
GH 16
Kh 10
ph 7,5

Problem pojawił się gdy wymieniliśmy filtr z Aqua Clear 50 na zewnętrzny JBL e900.

Wtedy woda była krystalicznie czysta a teraz wygląda to tak jakby w wodzie było mleko... Pływają jakieś drobinki. Problem ten utrzymuje się około półtora tyg. odkąd zmieniliśmy filtr.
Jakieś sugestie?

Nie wiem na jakich wkładach bazował ten stary filtr ale jbl ma cieniutkie wkłady do wymiany bo drobinki przepuszcza jak celnik opłacony na granicy Big Grin
Kolejnym powodem możę być nawóz filtusa. Domyślam się, że pod korzenie.
Ja tak miałem i musiałem trzepać to podłoże i trzepać by mgła zginęła.

Wiesz co jest tak że jbl funkcjonuje nam na wkładach oryginalnych czyli ceramika i 3x Gąbka.
Stary filtr był mechaniczny i miał tylko turbin i gąbkę przez która zasysał ten cały syf;]
Ale ja też brałem pod uwagę to podłoże bo w sumie co innego by to mogło być...

Gąbka była taka sama jak jbl-u?
Ja jak zmieniłem na bardziej drobne dało mi efekt

Gąbka była założona na koniec filtra tzn woda ze zbiornika była pobierana przez całą gąbkę i wypuszczana drugą stroną bo to był filtr wenętrzny a w jbl pobiera wode tylko tą plastikową częścią i dalej to wiadomo filtruje przez kubeł.

Witam

Zacznę od sprzętu w akwarium

Oświetlenie:

1 x Świetlówka Sylvania Aquastar 10000K 36W

1 x Świetlówka Sylvania Grolux 8500K 36W

1 x aqa- glo 20w

1 x aqa- flora 20w

Filtracja:

tetra tec ex 700 kubełek

unimax 500 wewnętrzny

obsada:

4 prętniki karłowate
2 kosiarki
8 kirysy
4 gupików ( szukam domu dla nich)
1+2 mieczyki
3 dania
30 neonków
4 ramirezy
4 bocje wspaniałe
10 razbory
Akwarium roślinne

Od poniedziałku unimax wylatuje i przychodzi nowy kubeł jbl 900

W akwarim dwie grzałki po 150w.
Dla roślin podaje co2 i pod żwirem ziemia ogrodowa wymieszana z torfem , keramzytem i piaskiem rzecznym

Sprawa wygląda tak Smile Wystartowałem akwarium 2 tygodnie temu ze starego akwarium 112 l przelałem całą wodę, bo przeciekało ( dojrzałe akwarium 1 rok funkcjonowania) reszta świeżej wody.
Musiałem wpuścić obsade ( wiem że popełniłem święty błąd)
ale wsadziłem tam filtr ze starego akwarium a tetrę zaszczepiłem bakteriami.

Patrząc od przodu akwarium, to woda wydaje się być czysta.
Tylko pływają małe męty, ale patrząc przez boczną ściankę widać, że woda jest zielona i mętna.

Parametry wody w normie. Dziś robiłem testy.

Co z tym zrobić??

Po pierwsze gupiki nie głupiki a po drugie poczekać aż się to wszystko jakoś ustabilizuje zresztą co innego można zrobić

Młode ampularie do oddania !!!

Witam.
Mam straszne problemy ze swoim akwa.
Rośliny nie rosna wcale... nawoziłem symfonia złota, dokupiłem do tego fosfor, odkad go dodałem woda zrobiła sie zielona...
Kupiłem juz nawet filtr kubełkowy hw-302 ale tez nic nie pomoglo...

Parametry wody:
no3 - 20
no2 - 0
twardosc - 120ppm
alkalicznosc 180ppm
ph: 6.5
temp: 26

Obsada:
- 3x otosek
- 2x zbrojnik niebieski
- 5x skalar ( wiem ze za duze i musze oddac)
- 20x neon inesa
- 5x razbora
- 3x kosiarka
- chyba zostały z 2 galaxy, reszta zjedzona jakis czas temu przez ducha amazońskiego

Przedwczoraj się wkurzyłem zrobiłem 50% podmiany.
Przez jeden dzien było w miare... przejrzyscie... tez była troche zmetniona.
Dzisiaj juz wyglada tak:

Bok:

Przód:

z przodu jeszcze jakoś to wyglada, ale od boku juz prawie nie widać 2giego konca...
wczoraj jeszcze było w porzadku...
Prosze o porady....

Jaka pojemność akwa?

no nie wiem jaka pojemność zbiornika bo wydaje się mały, ale morze jakieś przerybienie masz albo za dużo im jedzenia dajesz czy coś .

Skocz do: