• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

Cześć. Mam już pięlęgniczki ramireza u siebie trzy tygodnie. Chciałbym się dowiedzieć czy mam samiczkę, ponieważ jest bardzo słabo wybarwiona i ciężko mi poznać. W sklepie zoologicznym zapewniali ze to samica, ale wiecie sami jak to jest.. Zdjęcia są robione telefonem, także przepraszam za jakość.

[102l] - Ogólne.
[20] - kreweciarnia

samiec gania samicę , ona przestraszona chowa się przed nim. O ile to jest samicaSmile ta z czerwonym brzuchem.

(22.02.2011, 19:03)Damian4 napisał(a):  Cześć. Mam już pięlęgniczki ramireza u siebie trzy tygodnie. Chciałbym się dowiedzieć czy mam samiczkę, ponieważ jest bardzo słabo wybarwiona i ciężko mi poznać. W sklepie zoologicznym zapewniali ze to samica, ale wiecie sami jak to jest.. Zdjęcia są robione telefonem, także przepraszam za jakość.

Tak, wygląda mi na samiczkę.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

(22.02.2011, 20:58)davvid napisał(a):  
(22.02.2011, 19:03)Damian4 napisał(a):  Cześć. Mam już pięlęgniczki ramireza u siebie trzy tygodnie. Chciałbym się dowiedzieć czy mam samiczkę, ponieważ jest bardzo słabo wybarwiona i ciężko mi poznać. W sklepie zoologicznym zapewniali ze to samica, ale wiecie sami jak to jest.. Zdjęcia są robione telefonem, także przepraszam za jakość.

A ja mam wątpliwości. Trzeba trochę poczekać bo kształt raczej samcowy.

Ile trwa wybarwienie? Samiec już ma swoje kolory jakie powinien mieć..
Jest możliwość że ramirezy dobrały się?

[102l] - Ogólne.
[20] - kreweciarnia

Szczerze mówiąc ja też mam wątpliwości. Ryby są jeszcze bardzo młode ...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

(22.02.2011, 21:33)kolcubuch napisał(a):  
(22.02.2011, 20:58)davvid napisał(a):  

A ja mam wątpliwości. Trzeba trochę poczekać bo kształt raczej
samcowy.

Uważam że na pierwszej fotce jest samiec a na drugiej samica.

Pozdrawiam
Krzysiek

Mój nowy zbiorniczek http://www.akwaswiat.net/-42litry-krzymag-t-39965.html

pomożecie?? Pierwsze dwa zdjęcia to jest jedna i ta sama rybka kolejne dwa to jest druga która miała być samiczką.Pierwsza została kupiona prawie 3 tygodnie temu druga tydzień temu bo pierwsza samica niestety zdechła po paru dniach.Obie rybki zmieniły swoje ubarwienie,ta druga (moim zdaniem samiec) wyblakła (mianowicie jej czarne plamy).Ta pierwsza ciągle gania tą drugą więc wydaje mi się że obie to są samce ale już nie jestem pewna bo wszędzie gdzie nie pytam po forach każdy pisze inaczej.Mama nadzieję że ktoś z was mi pomoże rozwiać moje wątpliwości.

Załączone pliki Miniatury

To wg mnie 2 samce.

no właśnie czyli opis że samice mają na płetwie brzusznej ciemny pas jest nieprawdą? Tak wyczytałam na stronie 4 .Naprawdę już głupieje więc proszę powiedzcie mi jak wy rozpoznajecie płeć??

Skocz do: