18
kurde co wy gadacie że podnieść temperature u mnie ospa była już trzy razy i nic nie pomogło.Za pierwszym razem zdechła mi połowa rybek.Za drugim razem dałem lek i wszystko przeżyło oprucz dwóch gupików więc wniosek nic nie robić tylko lek tylko szybko bo najczęściej jest już za późno żadna temperatura nie pomoże tylko lek i nie wmawiajcie mi że zwiększenie temperatury pomaga
A jeszcze trzeba podmieniać wode co trzy dni bo ni nie pomoże lek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.04.2011, 20:53 {2} przez
adrian13_13.)
4
(13.04.2011, 20:52)adrian13_13 napisał(a): kurde co wy gadacie że podnieść temperature u mnie ospa była już trzy razy i nic nie pomogło.Za pierwszym razem zdechła mi połowa rybek.Za drugim razem dałem lek i wszystko przeżyło oprucz dwóch gupików więc wniosek nic nie robić tylko lek tylko szybko bo najczęściej jest już za późno żadna temperatura nie pomoże tylko lek i nie wmawiajcie mi że zwiększenie temperatury pomaga
A jeszcze trzeba podmieniać wode co trzy dni bo ni nie pomoże lek
A może to coś innego zabiło ryby?? Może to złe warunki w zbiorniku?? Poczytaj o rozwoju kulorzęska i dopiero potem się wypowiadaj w ten sposób.
12
Witam, ja tez zauważyłem ze moja parka ramirez ma takie białe kropki (jutro wstawię zdjęcie do potwierdzenia). Nie wiem dlaczego ponieważ wszystko robiłem tak jak trzeba. Temperatura w akwarium to 26*C i podmianki co tydzień. Jak mam to zwalczyć? Do ilu stopni podnieść temperaturę?
If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change
36
Do maksymalnej jaka pozwala rybom na przeżycie. Możesz robić to falowo czyli zwiększać nico więcej i zmniejszać ale to tylko jak masz dużo czasu na obserwację. Co do zwalczania pisałem tutaj posty to jak chcesz to poszukaj i problem masz z głowy.
12
(23.04.2011, 00:03)toomeka@wp.pl napisał(a): Do maksymalnej jaka pozwala rybom na przeżycie. Możesz robić to falowo czyli zwiększać nico więcej i zmniejszać ale to tylko jak masz dużo czasu na obserwację. Co do zwalczania pisałem tutaj posty to jak chcesz to poszukaj i problem masz z głowy.
Tylko problem w tym, ze mam dylemat do ilu stopni podnieść temperaturę. Ponieważ maksymalna dla niektórych rybek to ja już mam (26*C). Nenki mogą maksymalnie mieć do 25*C, skalary 26*C a ramirezki do 27*C.
Wiec do ilu podnieść ?
If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change
36
Ja to rozumiem. Jeśli jesteś pewien co do zdrowych rybek to na Twoim miejscu bym je odseparował ze zbiornika ogólnego choć radzą odwrotnie. Zrób leczenie w ogólnym ryb chorych i podejrzanych.
11
U mnie ospa pojawiła się tygodniowym brakiem filtra i napowietrzania
z powodu awarii, napewno parametry wody się zmieniły i choróbsko dopadło ryby. Swoje ryby leczyłem Ichtio tropicala+ 10 godzinnym zwiększeniem temperatury do 30C.
0
witam,
wie ktoś na bazie czego zrobiony jest preparat Ichtio - Tropicala? Jest to zielen, blekit czy moze jeszcze co innego?
pozdrawiam
5
Ja mam akwa 54l
obsada:
2 neon inessa
7 neon czarny
3 mieczyki
4 gupiki
6 młodych gupików
1 kosiara
I nie jestem pewien czy moje ryby przeżyją w temperaturze 32stopni.
proszę pomórzcie !!!!!!!
Narazie tylko jeden mieczyk ma ospę.
Z góry dzięki.