• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

kurde co wy gadacie że podnieść temperature u mnie ospa była już trzy razy i nic nie pomogło.Za pierwszym razem zdechła mi połowa rybek.Za drugim razem dałem lek i wszystko przeżyło oprucz dwóch gupików więc wniosek nic nie robić tylko lek tylko szybko bo najczęściej jest już za późno żadna temperatura nie pomoże tylko lek i nie wmawiajcie mi że zwiększenie temperatury pomaga
A jeszcze trzeba podmieniać wode co trzy dni bo ni nie pomoże lek

(13.04.2011, 20:52)adrian13_13 napisał(a):  kurde co wy gadacie że podnieść temperature u mnie ospa była już trzy razy i nic nie pomogło.Za pierwszym razem zdechła mi połowa rybek.Za drugim razem dałem lek i wszystko przeżyło oprucz dwóch gupików więc wniosek nic nie robić tylko lek tylko szybko bo najczęściej jest już za późno żadna temperatura nie pomoże tylko lek i nie wmawiajcie mi że zwiększenie temperatury pomaga
A jeszcze trzeba podmieniać wode co trzy dni bo ni nie pomoże lek

A może to coś innego zabiło ryby?? Może to złe warunki w zbiorniku?? Poczytaj o rozwoju kulorzęska i dopiero potem się wypowiadaj w ten sposób.

Witam, ja tez zauważyłem ze moja parka ramirez ma takie białe kropki (jutro wstawię zdjęcie do potwierdzenia). Nie wiem dlaczego ponieważ wszystko robiłem tak jak trzeba. Temperatura w akwarium to 26*C i podmianki co tydzień. Jak mam to zwalczyć? Do ilu stopni podnieść temperaturę?

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Do maksymalnej jaka pozwala rybom na przeżycie. Możesz robić to falowo czyli zwiększać nico więcej i zmniejszać ale to tylko jak masz dużo czasu na obserwację. Co do zwalczania pisałem tutaj posty to jak chcesz to poszukaj i problem masz z głowy.

(23.04.2011, 00:03)toomeka@wp.pl napisał(a):  Do maksymalnej jaka pozwala rybom na przeżycie. Możesz robić to falowo czyli zwiększać nico więcej i zmniejszać ale to tylko jak masz dużo czasu na obserwację. Co do zwalczania pisałem tutaj posty to jak chcesz to poszukaj i problem masz z głowy.

Tylko problem w tym, ze mam dylemat do ilu stopni podnieść temperaturę. Ponieważ maksymalna dla niektórych rybek to ja już mam (26*C). Nenki mogą maksymalnie mieć do 25*C, skalary 26*C a ramirezki do 27*C.

Wiec do ilu podnieść ?

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Ja to rozumiem. Jeśli jesteś pewien co do zdrowych rybek to na Twoim miejscu bym je odseparował ze zbiornika ogólnego choć radzą odwrotnie. Zrób leczenie w ogólnym ryb chorych i podejrzanych.

U mnie ospa pojawiła się tygodniowym brakiem filtra i napowietrzania
z powodu awarii, napewno parametry wody się zmieniły i choróbsko dopadło ryby. Swoje ryby leczyłem Ichtio tropicala+ 10 godzinnym zwiększeniem temperatury do 30C.

(23.04.2011, 00:10)davvid napisał(a):  
(23.04.2011, 00:03)toomeka@wp.pl napisał(a):  Do maksymalnej jaka pozwala rybom na przeżycie. Możesz robić to falowo czyli zwiększać nico więcej i zmniejszać ale to tylko jak masz dużo czasu na obserwację. Co do zwalczania pisałem tutaj posty to jak chcesz to poszukaj i problem masz z głowy.

Tylko problem w tym, ze mam dylemat do ilu stopni podnieść temperaturę. Ponieważ maksymalna dla niektórych rybek to ja już mam (26*C). Nenki mogą maksymalnie mieć do 25*C, skalary 26*C a ramirezki do 27*C.

Wiec do ilu podnieść ?

Miałem ostatnio podobny problem w moim akwarium. Zachorowały jedynie bocje wspaniałe, które pożyczyłem w celu zwalczenia PLAGI rozdętki. Wyławianie codziennie po ok. 50 szt. ślimaków przestało mnie bawić tak więc "wynająłem" od kumpla owe bocje. Niestety po 3 tygodniach zachorowały na ospę. Mam stado 9 neonów o które się głównie bałem w związku ze zwiększeniem temperatury ale podniosłem ją do w miarę bezpiecznego poziomu 27st. Dodatkowo jednorazowo łyżeczka rozpuszczonej soli Tropicala, preparat ICHTIO zgodnie z instrukcją i zwiększona częstotliwość karmienia. Ospa zniknęła po 2 tygodniach bez żadnych strat w rybach. Ślimaków już nie ma i bocje wróciły do właściciela bo w moim 54l nie za fajnie by im było:-) Także temperatury nie podnosił bym do zalecanej przez niektórych 34st. i liczył na pozostałe metody.

witam,
wie ktoś na bazie czego zrobiony jest preparat Ichtio - Tropicala? Jest to zielen, blekit czy moze jeszcze co innego?

pozdrawiam

Ja mam akwa 54l
obsada:
2 neon inessa
7 neon czarny
3 mieczyki
4 gupiki
6 młodych gupików
1 kosiara

I nie jestem pewien czy moje ryby przeżyją w temperaturze 32stopni.

proszę pomórzcie !!!!!!!
Narazie tylko jeden mieczyk ma ospę.
Z góry dzięki.Sad

Skocz do: