• 2 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

125l-Channa gachua bengal blue

Dobra Panowie to MOJ watek o gachua i teraz pokaze Wam w jakim srodowisku one zyja....Big Grin

Tajlandia

Sri Lanka

Malezja

A tutaj jest wystroj strumyku z lasu deszczowego w Sri lance miedzy innymi dla channa gachua.Prosze spojrzec jaki jest poziom wody w akwa Cool

i moja ulubiona Malezja WinkSmile peterek jesteś wielki

Witam,
Akwarium jakie posiadam to Juwel Rio 300 - czyli 121/51/62,
Filtracja to JBL e 1500,
Czy ten sprzęcik będzie odpowiedni dla Channy?
Jakie Channy byście mi polecili do takiego akwarium?
Pozdrawiam,

PS.Bardzo dziękuje za artykuł.

(24.06.2011, 19:34)kaflot napisał(a):  Witam,
Akwarium jakie posiadam to Juwel Rio 300 - czyli 121/51/62
Witam!
Akwarium o tych wymiarach jest dobre dla grupki lub dobranej parki chann rosnacych do jakis 20cm moze troszke wiecej lub pojedynczej sztuki rosnacej do jakis 25-30cm.
Wazna jest dlugosc i szerokosc akwa a wysokosc nieodgrywa duzej roli.

Na filtracji sie tak nieznam wiec moze ktos inny Ci doradzi.
Dodam,ze zadnych napowietrzaczy dodatkowych niepotrzebujesz gdyz te ryby oddychaja powietrzem atmosferycznym.

Co do gatunku...
Musisz sie zdecydowac czy chcesz tropikalne czy subtropikalne rybki lubiace chlodna wode.
Pisze z pamieci channy rosnace do 20cm:
bleheri,assam(lal cheng),mniejsze odmiany gachua,mniejsza odmiana bankanensis,orientalis,harcourtbutleri,panaw.
Gatunki rosnace do jakis 30cm:
Wieksza odmiana bankanensis,wieksze odmiany gachua,melasoma,punctata,stewarti,parachanna africana,ornatipinins,kerala 5 stripe.

W Polsce jest trudno dostac jakies channy dlatego sie pytalem gdzie mieszkasz to bedzie lepiej wiadomo co mozesz tam dostac.

PS.Pomogl Ci cos ten artykul?

kaflot
akwa fajne, mogłoby dla channek być dłuższe, gatunki, które wymienił peterek musisz brać pod rozwagę i słuchaj go wie co mówi Wink. Tak jak pisał w Polsce jest problem z dostępnością, pojawiają się okazyjnie tu i tam, dlatego warto nawiązać kontakty z tymi, którzy już je mają. Może też tak być, że będziesz musiał ściągać z zagranicy...Ile czasu dałeś sobie, aby rybcie mieć w domu?
Mój kolega, który wziął 3szt z mojej grupy channa gachua turquoise chce się też 3 szt. pozbyć, bo dobrała mu się para. Jak coś PW

Witam,
Po przeczytaniu wielu tematów, artykułów na temat chann, zmierzam powoli w kierunku bleheri lub assam Smile,
Dlaczego?
Po pierwsze - rozmiar, po drugie zakres temperatury - od 20-30, co jest dla mnie bardzo ważne ze względu na klimat w jakim się znajduje,
Jeśli macie inne propozycje z przyjemnością się z nimi zapoznam,

Marcinsz30:
Jeszcze nie otrzymałem odp od kolegi z Pet Shopu ile będą kosztowały i jak długo mam czekać,

(25.06.2011, 16:32)kaflot napisał(a):  Witam,
Po przeczytaniu wielu tematów, artykułów na temat chann, zmierzam powoli w kierunku bleheri lub assam Smile,
Dlaczego?
Po pierwsze - rozmiar, po drugie zakres temperatury - od 20-30, co jest dla mnie bardzo ważne ze względu na klimat w jakim się znajduje,
Jeśli macie inne propozycje z przyjemnością się z nimi zapoznam,

Marcinsz30:
Jeszcze nie otrzymałem odp od kolegi z Pet Shopu ile będą kosztowały i jak długo mam czekać,

Pytaj i szukaj, niezły temat do zrealizowania, ja szukałem swoich 4 miesiąceSmile, powodzenia życzę, jak tylko coś gdzieś o uszy mi się obije dam znaćSmile

Witam,
"Wpadła mi w oko" jeszcze channa orientalis tylko nie wiem czy nie zadurza do mojego akwarium,

(26.06.2011, 23:03)kaflot napisał(a):  Witam,
"Wpadła mi w oko" jeszcze channa orientalis tylko nie wiem czy nie zadurza do mojego akwarium,

cześć, orientalis to jedna z najmniejszych chann...źródła mówią, że dorasta do 10cm może trochę więcej, wiem o niej, że dobrze skacze, że lubi ciepło i jest twarda sztuka z niej jeżeli chodzi o przetrwanie

Tak patrzę po zdjęciach i z tego co widzę, to i w głębszych wodach one sobie pływają. Chyba, że ten koleś co mu woda sięga połowy ud jest karłem Wink

Same zdjęcia bardzo fajne i dające do myślenia. Akwarium natomiast świetnie pomyślane, tyle, że przy mojej wodzie takie by się nie sprawdziło Sad

Skocz do: