• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

ok. dzięki

Chciałem neonki i rozborki gdyż uważałem że akwarium będzie "ciekawsze" z dwoma gatunkami ławicowymi. Ale skoro lepiej będzie wyglądać jedno większe stadko to uwierzę na słowo. Smile

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy do tego "zestawu" rybek mogę dodać krewetki, czy coś stoi na przeszkodzie?

A więc tak, moja obsada to:

razbora klinowa X6
neon X6
kirysek pstryX4

Zdecydowałem się jednak na dwie "ławiczki" gdyż uważam, że trochę smętnie akwarium wyglądało by z jedną, jednak. Może popełniłem jakiś techniczny błąd ale trudno. Rezygnuję także z prętników, gdyż mogą być zmorą krewetek. Za to zamierzam kupić 3X gupik (samiec). Wiem, one też mogą zjadać maleńkie krewetki, jednak większymi nie powinny się interesować i będzie je trochę widać w akwarium, a nie ciągle siedzieć po dziuplach...

Czy macie jakieś zastrzeżenia do mojej obsady/dalszej obsady?

Nikt nie podpowie?

Tak małe akwaria nie nadają się dla dwóch stad, bo się mieszają.

Poza tym 6 sztuk to zdecydowanie za mało dla neonów i razbor. Kirys jest również rybką stadną.

Proponuję 10-13 x albo neon albo razbora, 6 x kirys pstry, do tego ewentualnie jakiś bojownik np.

Kilka krewetek możesz wpuścić.

(06.11.2011, 17:56)melonik napisał(a):  Mam jeszcze jedno pytanko. Czy do tego "zestawu" rybek mogę dodać krewetki, czy coś stoi na przeszkodzie?

A więc tak, moja obsada to:

razbora klinowa X6
neon X6
kirysek pstryX4

Zdecydowałem się jednak na dwie "ławiczki" gdyż uważam, że trochę smętnie akwarium wyglądało by z jedną, jednak. Może popełniłem jakiś techniczny błąd ale trudno. Rezygnuję także z prętników, gdyż mogą być zmorą krewetek. Za to zamierzam kupić 3X gupik (samiec). Wiem, one też mogą zjadać maleńkie krewetki, jednak większymi nie powinny się interesować i będzie je trochę widać w akwarium, a nie ciągle siedzieć po dziuplach...

Czy macie jakieś zastrzeżenia do mojej obsady/dalszej obsady?

Tragedii w obsadzie nie ma, świadomie połączyłeś ławicowce- twoja sprawa. Kirys pstry to już inna bajka- rośnie spory i nie decydowałabym się na niego. Panda czy pigmej to rozumiem, ale nie pstry. Do obsady krewetki mogą być, choć niektórzy powiadają że neony lubią skubnąć krewetę- a razbory wręcz przeciwnie -były by dla nich dobrymi towarzyszami. Więc może z tymi neonami warto by się wstrzymać. Ja bym ci proponowała zupełnie inną obsadę ale decyzja i tak do ciebie należy.

10x razbora hengela/klinowa
1x bojownik
6x kirys panda
10x krewetki babaulti/RC

Kurde, to w końcu nie wiem. 6x neon/razborka to za mało? zazwyczaj piszą że to minimum. ale w końcu już nie wiem. Kirysek pstry za duży. hmmmm.... powiem szczerze że w moim miasteczku (i sąsiednim) w sklepach zoologicznych nie było żadnych innych. W zestawieniach obsady do takiego zbiornika często widziałem propozycje tych kirysków, od pandy (czy innych szlachetnych) nie rośnie jakoś znacznie większy, więc czy to taki wielki "grzech"?

Bojownik, czy on nie pożre wszystkich krew?

Co do mieszania się ławic. takie małe ławiczki jakoś szczególnie się nie mieszają. Co zauważyłem, to że razborki trzymają się ściślej niż neonki i są bardziej ruchliwe.

Oj mieszają mieszają. A w 50l to wszystkie będą w jednej bezkształtnej kupie. Ja ci doradzam zrobić jedną ławicę z ok 10szt, ale przecież zrobisz jak uważasz.
Kirysek pstry osiąga ok 8cm, Pandy mają zazwyczaj ok. 6cm, a to spora różnica. Rozumiem, że chcesz odrazu wprowadzić całą obsadę, zaopatrując się w pobliskim zoosklepie, ale po co żałować. Może przy okazji jak będziesz w większym mieście za jakiś tam czas, trafisz na Pandy. Nie wiem kto proponował te pstre do takich litraży, ale musiał się typek nie znać na rzeczy, a tu różni podpowiadają, więc czasem nie zaszkodzi się nad tym zastanowić.
Jeśli obawiasz się zakupu bojownika, to nie namawiam. Dodam tylko że mój betas mieszka w 23l akwa razem z krewetkami Red Cherry i nie wykazuje specjalnego zainteresowania nimi. Drugi w 80l też się znudził. Nie powiem- czasem coś tam skubną, ale rzadko. Bojowniki mają różne charaktery, może poprostu ja mam spokojne sztuki. Ale gdybyś jednek się decydował- najpierw niech krewetki pożyją sobie z ławicowcami przez miesiąc,dwa, a potem możesz wrzucić bojka i obserwować co się będzie działo. Byle robale miały gdzie się schować w razie czego i nie powinno być problemu.

Witam!Big Grin
Zakladam akwarium w stylu Nature ze szkła OptiWhite 54l [IwagumiBig Grin]
Planuje:
Oświetlenie: 2x24W T5,
Roślinność: Glossostigma elatinoide, eleochris vivipra, mały heniek, duży heniek
Dekoracja:kamienie ADA syriuss stone 7-8kg

Parametry wody ok 7-7,5ph wody kranowej, w krewetkarium ok 6,5, Kh-nie pamietamBig Grin, Gh w krewetkarium wyższeBig Grin....

Jaką rybkę stadną mi polecacie: Neon innesa, Neon zielony, Neon czarny, neon czerwony, razbore hengla, razbore wielkoplamą, razbore borneańską...może jakieś inne?Big Grin

Mój plan to:
20x[małe rybki stadne]/14[większe rybki stadne]Big Grin
5xotosek

Czekam na odpowiedzi ponieważ nigdy nie hodowałem razbor mniejszych od razbory klinowejBig Grin a neonki kiedyś się przewinęły w głównym akwarium....które już nie isntnieje od kilku dniBig Grin

W sumie to oprócz neona czerwonego, reszta się nadaje, ale na Twoim miejscu brałabym razbore hengela ok 15szt plus te otoski. Ewentualnie neon zielony lub bystrzyk czarny to jeszcze ciekawa propozycja i może do tego parka szczupieńczyka karłowatego.

15x neon zielony/r. hengela/bystrzyk czarny
5-7x otosek
1+1x szczupieńczyk karłowaty
xx krewetki babaulti/RC lub inne karłowate

Ja prosiłbym o zaproponowanie obsady do mojego 54-litrowego baniaka (60x30x30 cm). Od razu napiszę, że nie podobają mi się oklepane neony, gupiki, bojowniki i kirysy. Po przeczytaniu części kilku wątków spodobały mi się rasbory klinowe, otosy i pielęgniczki ramireza. Możecie zaproponować jaką ilość lub obsadę składającą się z podobnych, i o podobych upodobaniach jak te wymienione przeze mnie? Smile Z góry dzięki.

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

Skocz do: