• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sposoby walki z ślimakami

Porównaj z Wodożytką, może to to?

Bingo !!! dziękuje to jest to !!!
To chyba nie jest jakiś straszny szkodnik ? Rośliny miałem nienaruszone.
Wrzuciłem kawałek przegotowanej marchewki. Dochodzi 18 a już jest na niej tego pełno.

"I think I'm a pig. I have this uncanny ability to look at myself in the mirror and say, 'This is a pig. You are a f***ing piece of s**t.'" - Mike Tyson

Ja mam 1 dużego zatoczka i pełno małych płaskich, które samoistnie znikają. Co to może byc?

Witam,
Kilka dni temu zauważyłem że po akwarium pałęta się kilka małych ślimaków. Teraz jest ich coraz więcej czy są one niebezpieczne? Jak je zwalczać?

Akwa 27 litrów.
Obsada:
2 gupiki
2 red cherry
5 babaulti

Czytałem, że helenki dadzą radę? Co polecacie?

Do takiego litrażu to tylko helenki z ślimakożerców. Ale nie wiemy jeszcze czy to szkodniki, wstaw może zdjęcia, określimy gatunek i sam stwierdzisz czy chcesz się ich pozbyć.

penseta i wybierz ręcznie i szczególnie zwróć uwagę na jajeczka na liściach i zbieraj palcami. Jeżeli to zatoczki to za miesiąc będzie ich ze 2 tys. Helenek też za dużo nie można dać.
Ja w swoim już prawie wybrałem ale wciąż wyłażą z kątów, a nie ma już takich co mogą się rozmnożyć i nie ma jajeczek a kłopot ogromny (bardzo mały litraż)

Kup helenkę i jeśli to nie pomorze to wyczyść rośliny pod bierzącą wodą (dokładnie).Możesz także wyparzyć podłoże (jeśli żwirek).Ja także kiedyś miałem plagę ślimaków.Dwukrotne czyszczenie roślin / podłoża i szyb akwa i pomogło Wink

PRZYJMĘ ROŚLINY - 54L

Widzę że nie tylko ja spędzam sylwestra przed ekranem...
U mnie w 200L kilka helenek załatwiło sprawę, a była niezła plaga zatoczków i świderków. Wystarczy na stałe mieć dosłownie kilka sztuk i plagi ślimaków nie będzie. Na pewno jest to wygodniejsza sprawa niż restart.

Widzę że nie tylko ja spędzam sylwestra przed ekranem...

ja w wczoraj z 126l wyłowiłem chyba z 200 szt a widać jakby tylko w jednym kącie było odrobinę mniej
helenki mam dwie ale b. mało skorupek widać pustych

dzisiaj rano zapalam światło a tu po szybie chodzi z 10 małych ślimaków, wrzucam zdjęcie ale niestety słabej jakości bo robione telefonem, nie mam aparatu. Na zdjęciu zaznaczyłem czerwonym kółkiem
ślimak

Mi to wygląda na zatoczki ale nie jestem pewien, groźne one są? Jak się ich pozbyć? Czy się ich pozbywać?

Skocz do: