Ok to ja coś dodam na temat sklepów.
Głogów:
Chodzę do 2 sklepów a dokładniej do zoologicznego:
* "ODRA" na ulicy Nadbrzeżnej. Sklep jest bardzo czysty, zadbany, rybki zdrowe. Ogromne pojęcie o akwarystyce ma tam facet który sprzedaje (panie są bardzo miłe ale troszke mniej wiedzą). Przy większych zamówieniach zawsze można liczyć na jakiś rabat i gratisy

. Ryby nie są bezpośrednio po kupieniu np na giełdzie pakowane do sklepu tylko najpierw na zapleczu przechodzą kwarantanne. Jak potrzebujesz większą ilość rybek to wystarczy zagadać i umówić się na konkretną godzinę i wszystko będzie na Ciebie czekało. Rośliny też są bardzo ładne i zdrowe. Jedyny minus to ceny niektórych rybek.
*sklep na ulicy Słowiańskiej koło zielonego rynku: O wiele mniejszy wybór ryb jak i roślin ale ceny są przystępniejsze. Obsługa miła i widać, że ten sklep jest robiony z pasji a nie dla zysku. Rybki zdrowe, roślinki ładne i zielone (hodowane bez żadnych co2 itp).
* jako, że jeżdżę często do galerii w lubinie i tam jest zoologiczny to zachodzę pooglądać co tam słychać. Mimo, że sklep jest duży i wydaje się zadbany to rybki są w opłakanym stanie a ceny oooogromne (np za młodego mieczyka 15zł). Ile razy tam coś kupiłem to zdychało mi to jeszcze podczas kwarantanny. Raz jak kupiłem gupiki (nie poddałem ich kwarantannie) to przytargałem do akwarium ospę. Rośliny co są tam sprzedawane są pędzone na co2. Wiedza sprzedawców jest znikoma. Ogólnie sklep na minus
*
http://aquakris.pl/article.php/wystawa. To jest strona pana Wojtaszka (w sumie wiedzę jaką mam to od niego właśnie). Kiedyś miał swój sklep w Przemkowie ale został zamknięty (nie ma co się dziwić bo miejscowość nie tętni bogactwem no i położenie sklepu nie było korzystne). Aktualnie można kupić rzeczy przez tą stronę. Co do jego nawozów które sam robi (miałem przez 3 lata ten nawóz i dalej miał świetne działanie) to znalazłem już jedynie na allegro).
[112l] Iwagumi "dla ubogich"
http://www.akwaswiat.net/-112l-iwagumi-d...31322.html
Stosuję "zdrowe" podejście do akwarystyki...