28
(17.03.2012, 07:25)michal1992 napisał(a): Witam ! Widzę tutaj zbiezne informacje, tak wiec zapytam raz jeszcze
Czy jest szansa rozmnozyc rch , trzymajac je w akwarium 54 l z gupikami ? Jakie warunki trzeba im do tego zapewnic? z gory dzieki za odpowiedz
szansa jest, ale wiadomo, że lepiej aby zamiast gupików były np. razbory, jeśli chcesz dochować krewetek z gupikami niezbędny jest mech i to dużo oraz jakieś kryjówki, najlepiej coś takiego
http://www.zooplus.pl/shop/rybki/dekorac...aly/146953
0
Większość ryb zje maleńkie krewetki,nawet te malutkie gatunki,kryjówki trochę pomogą ale i tak większość zostanie czyimś śniadaniem .
9
(17.03.2012, 07:25)michal1992 napisał(a): Witam ! Widzę tutaj zbiezne informacje, tak wiec zapytam raz jeszcze
Czy jest szansa rozmnozyc rch , trzymajac je w akwarium 54 l z gupikami ? Jakie warunki trzeba im do tego zapewnic? z gory dzieki za odpowiedz
witam mam akwa 54 l, a w nim 6 gupików( 4+2) kilka młodego narybku, 4 kiryski pstre i około 50 krewetek red. Zaczynałam od 8 szt, po około m-c zaczęły się rozmnażać. temp w zbiorniku 23-25 stopni, karmię je pokarmem dla krewetek, sporo roślinności i kryjówek. jedyny problem jaki mam to czy kolejne pokolenia nie będą chorowały ponieważ krzyżują się miedzy sobą i brak jest mi tzw. świeżej krwi.
27
witam
moja jedna krewetka red cherry jest w "ciazy" i mam pytanie, bo siedzi ciagle za filtrem, czy to u nich normalne w trakcie "ciazy" ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2012, 00:16 {2} przez
Mioduch.)
28
(18.04.2012, 00:10)Mioduch napisał(a): witam
moja jedna krewetka red cherry jest w "ciazy" i mam pytanie, bo siedzi ciagle za filtrem, czy to u nich normalne w trakcie "ciazy" ?
krewetki ogólnie często przesiadują za filtrem ponieważ mają tam sporo pokarmu

jeśli porusza się normalnie to wszystko jest ok
27
wlasnie martwilo mnie to ze stoi w miejscu i nie 'pracuje' ale po paru minutach obserwacji wziela sie spowrotem do roboty, staram sie zalatwic drugi zbiornik aby ja przelowic bo trzymam krewetki z neonkami, a chcialbym pare mlodych odchodowac jednak

a nie serwowac neonom drugie sniadanie w postaci krewetek
55
Jak chesz szybko i naturalnie sworzyć krewetkom lepsze warunki - schronienie to kup gałęzatki. Ale nie dwie a kilkanaście sztuk. Ja u siebie między rośłiami i korzeniami kilkanaście wrzuciłem i samice kakadu muszą się sporo natrudzić, żeby jakąś mała krewetkę upolować. Duży heniek i jezierza to dobre schronienie.
28
(18.04.2012, 09:35)wisnia0384 napisał(a): Jak chesz szybko i naturalnie sworzyć krewetkom lepsze warunki - schronienie to kup gałęzatki. Ale nie dwie a kilkanaście sztuk. Ja u siebie między rośłiami i korzeniami kilkanaście wrzuciłem i samice kakadu muszą się sporo natrudzić, żeby jakąś mała krewetkę upolować. Duży heniek i jezierza to dobre schronienie.
ale te kulki tak nienaturalnie wyglądają :p lepszy jest trawniczek z tego
można też kupić Crusta Tubes- fajnie wygląda i chyba zdaje egzamin, albo samemu z rurek pcv zrobić coś takiego
55
(18.04.2012, 09:56)asz32 napisał(a): ale te kulki tak nienaturalnie wyglądają :p lepszy jest trawniczek z tego
można też kupić Crusta Tubes- fajnie wygląda i chyba zdaje egzamin, albo samemu z rurek pcv zrobić coś takiego 
Zgadza się. PCV na pewno łatwiej w naturze złaleźć niż gałęzatki

Taka rzeczywistość.
27
Gałęzatka mam jedna, dosyc spora i fakt, krewetki ją uwielbiaja.
Poza nią mam głownie moczarki, bacopy i cabomby i jedna lisciasta(nie pamietam nazwy)
Kupiłem kotnik, zamontowalem w akwa i przełowilem tam dwie krewetki ktore nosza juz jaja (druga przypadkiem znalazlem bo sie chowała za korzeniem)
Dodam ze ta druga nie chciała wspolpracowac, uciekala jak tylko mogla zebym jej przypadkiem nie złowił :p
Planuje kupić mech w tym miesiacu jeszcze, a poki co bede je w tym kotniku trzymac.
Jak zauwaze młode w kotniku to co powinienem zrobic? bo nie jest on zbyt duzy, wrzucilem im tam dwie roslinki i dokarmiam je ich pokarmem
Bym zapomniał, kotnik kupiłem daltego ze w akwarium mam neonki, a planuje jeszcze kirysy i bojownika, wiec male krewetki marne by szanse miały przezyc z tymi głodomorami
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2012, 17:08 {2} przez
Mioduch.)